İslam ve Din Bilimleri bölümü, amacı lisans eğitiminde yer alacak öğrencilere inanç, ibadet, ahlak gibi İslami konuları en iyi şekilde aktararak, elde ettikleri kazanım ve deneyimleri gelecek meslek hayatlarında en iyi şekilde kullandırmayı sağlamak olan bir bölümdür.
Bölümü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, İslam ve Din Bilimlerine karşı meraklı ve ilgili, sorumluluk sahibi ve iletişim yeteneği kuvvetli ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır. Bölümün öğrencilerden beklentileri şöyle listelenebilir:
İslam ve Din Bilimleri bölümünü okuyabilmek için öncelikle liseden mezun olmak gerekmektedir. Ardından, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavına girmek ve sözel puan türünden başarılı bir sonuç elde etmek gerekmektedir. Her üniversitenin bu bölüm için belirlediği taban ve tavan puanlar farklılık göstermektedir.
YKS sınavının Alan ve Temel Yeterlilik sınavlarından alınan puanlar ile elde edilen sıralamaya göre, adaylar uygun üniversite ve programları tercih ederler. Bu tercihler, bireyin sınav performansına bağlı olarak yapılır ve başarı sırasına göre yerleştirme işlemi gerçekleştirilir.
İslam ve Din Bilimleri bölümü, üniversiteler arasında farklı eğitim programları ve müfredatlara sahip olabilir. Bu nedenle, bölümü tercih etmeden önce hangi üniversitenin hangi içerikte bir eğitim sunduğu, İngilizce eğitim sunup sunmadığı gibi faktörler dikkate alınmalıdır.
İslam ve Din Bilimleri bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
İslam ve Din Bilimleri bölümü öğrencileri 4 yıllık eğitim süreci söz konusudur. Lisans programlarının tamamında olduğu gibi bu programda da İslam ve Din bilimleri DGS geçiş bölümleri opsiyonu bulunmaz. Yalnızca, değişik programlara dahil olmak isteyen ve gerekli şartları karşılamayı başaran öğrenciler için iİslam ve Din Bilimleri yatay geçiş bölümleri tercih şansı verilmektedir. Öğrenciler, hayatları boyunca İslam İlmi içerisinde yer alan anabilim dalları üzerine şu dersler ile karşı karşıya geleceklerdir:
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘İslam ve Din Bilimleri Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.
İslam ve Din Bilimleri bölümü mezunu bireyler kariyerlerine eğitmen, diyanette memur, Kur’an öğreticisi, imam, vaiz ve daha birçok iş ile devam edebilirler. Bu sayede, İslam ve Din Bilimleri çalışma alanları herkese uygunluk gösterebilecek bir biçimde genişletilmiştir. İslam ve Din Bilimleri bölümü mezunları, çeşitli kariyer fırsatlarına sahip olabilirler. İşte bu mezunların tercih edebileceği bazı meslekler:
Bu alanda birçok farklı pozisyon ve iş imkanı bulunabilir, bu nedenle mezunlar kendi ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun bir yol seçebilirler. Bu seçeneklerin yanında, İslam ve Dil Bilimleri yüksek lisans programlarının tamamlanması öğrencilerin üniversitelerde de çalışmasına imkan sunar.
İslam ve Din Bilimleri bölümü mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler eğitim kurumları, Kur’an kursları, Diyanet, Camilerdir.
Kamuda çalışmayı tercih edecek olan İslami İlimler bölümü mezunları gerekli olan sınavları başarı ile tamamlamaları istenmektedir. Özel sektör içerisinde özel eğitim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak dersi eğitmeni olarak da çalışabilmektedirler. Devlet memuru olarak çalışmak da bölüm mezunları tarafından sıkça tercih edilir.
Kariyer.net sayesinde, bölüm mezunlarının yapmakta olduğu işleri inceleyebilir, ilanları filtreler aracılığıyla karşılaştırabilirsin. Bu sayede, hayallerindeki işi dilediğin şehir ve şartlara uygun olacak şekilde seçmeyi başarabilir, dilediğin yere başvuruları gerçekleştirebilirsin.