Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Nedir?

Malzeme bilimi mühendisliği, malzemelerin mekanik, elektriksel, optik ve manyetik özelliklerini anlama ve manipüle etmeye yönelik geniş bir multidisipliner yaklaşım sunmaktadır. Materyaller her zaman toplumun temel taşı olmuştur ve ileri teknoloji çağımızda giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Buna uygun olarak, malzeme bilimcileri ve mühendisleri çok değerli ve iyi ücretli uzmanlardır. 

Malzeme bilimcileri, malzemelerin yapısı ve özellik ilişkileri üzerine odaklanarak araştırma ve inceleme yaparlar. Malzeme mühendisleri ise malzemenin yapısıyla ilgili tasarım ve üretim süreçleriyle ilgilenirler. Yapı, özellik ve performans, malzeme bilimi ve mühendisliğinin temel bileşenleri olarak kabul edilir.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde eğitim alacak öğrencilerde detaylı analiz ve inceleme yeteneği, yönetim ve teknik beceriler, takım çalışmasına uyum ve analitik düşünce becerileri beklenir. Ayrıca, sayısal derslere ilgi ve yetenek, bilgisayar kullanma becerisi ve çeşitli yazılımları kullanma yetisi önemlidir.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünün amacı, kimyasal, elektriksel ve mekanik gereksinimleri karşılayabilen yeni malzemeleri inceleyip uzmanlar yetiştirmektir. Bu alanda eğitim görmeyi düşünen adaylar, bu özelliklere sahip olarak bilim ve teknolojiye katkıda bulunma potansiyeline sahip olabilir.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bölüm yalnızca sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. 

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümü, hazırlık eğitimi veren üniversitelerde genellikle 5 yıllık bir eğitim sürecini içermektedir. Ancak, hazırlık programı olmayan okullarda bu süre 4 yıla düşmektedir. Standart lisans eğitimi alacak öğrenciler için bu süre zarfında bölümle ilgili bir staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği staj yerleri arasında genellikle demir-çelik üretimi, döküm fabrikaları, seramik üreticileri, otomotiv sanayisi gibi noktalar öne çıkar.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği öğrencilerine eğitimleri boyunca, malzemelerin performansını etkileyen faktörler ayrıntılı bir şekilde öğretilir. Bu bağlamda, maddenin yapısı ve kimyasal elementlerin farklı kombinasyonlarının nasıl işlevsel özelliklere sahip malzemeler oluşturabileceği üzerinde odaklanılır. Bu bölüm, diğer mühendislik disiplinlerinin birçok ürünü üretirken Malzeme Bilimi ve Mühendisliği prensiplerinden nasıl faydalandığını inceleyerek öğrencilere geniş bir bakış açısı sunar.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü'nde öğrenciler, malzemelerin yapıları, özellikleri ve tasarımlarıyla ilgili geniş bir yelpazedeki dersleri içeren kapsamlı bir eğitim alırlar. Bu dersler, malzeme bilimi ve mühendisliği alanındaki temel prensipleri kapsar ve öğrencilere sektöre özgü beceriler kazandırmayı amaçlar. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği DGS geçiş bölümleri opsiyonu, bölümün zaten lisans programı olması sonucunda mevcut değildir. Ancak, dileyen ve başarı gösteren öğrenciler, akademik hayatlarını ierli taşıyabilmek adına sunulan Malzeme Bilimi ve Mühendisliği yüksek lisans programlarını araştırabilir.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği üzerine eğitim almak isteyen ve bu bölüme tercih listelerinde yer verecek olan aday öğrenciler;

  • Malzeme ve Yaşam,
  • Malzeme Dünyası,
  • Teknik Resim,
  • Malzemelerin Kristal Yapısı,
  • Statik ve Mukavemet,
  • Malzemelerin Fiziksel Özellikleri,
  • Polimer Kimyası,
  • Hammaddeler ve Temel Özellikleri,
  • Malzemelerin Elektriksel, Manyetik ve Optik Özellikleri,
  • Malzeme Üretim Sürecinde Taşınım Mekanizmaları,
  • Malzeme Seçimi ve Tasarımı

başta olmak üzere birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri içerisinde sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır. Bu bölüm mezunları “Malzeme Mühendisi” olarak anılır. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği yatay geçiş bölümleri değerlendirilerek eğitim süresi boyunca farklı bölümlere veya üniversiteler geçiş şansı mümkündür.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları çok çeşitli ürünler oluşturmak için kullanılan malzemeleri geliştirir, işler ve test eder. Bu sebeple, Malzeme Bilimi ve Mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniş bir çerçevede incelenebilir. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünden mezun olanların iş yerlerindeki ana sorumlulukları şu biçimde listelenebilir:

  • Malzeme Araştırması ve Tanımlama: Malzeme Bilimi ve Mühendisleri, yeni malzemelerin araştırılması ve belirlenmesi konusunda uzmanlaşır.
  • Tasarım ve Performans Takibi: Ürün tasarımı sürecinde, hedeflenen performans özelliklerini belirleyerek malzeme seçimini yaparr.
  • Yeni Malzeme Geliştirme: Malzeme Bilimi ve Mühendisleri, yeni malzeme ürünlerinin geliştirilmesini sağlarlar. Bu süreçte malzemenin özelliklerini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yaparlar.
  • Malzeme Testleri ve Değerlendirmeler: Geliştirilen malzemeleri çeşitli testlere tabi tutarak performanslarını değerlendirirler. Test sonuçlarına göre iyileştirmeler yapılır.
  • Bozulma Değerlendirmeleri: Test edilen malzemelerin bozulmalarıyla ilgilenir ve bu bozulmalara karşı çözüm önerileri geliştirirler.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bölüm mezunları, bilgisayar çipleri ve uçak kanatlarından golf kulüplerine ve biyomedikal cihazlara kadar çeşitli ürünler oluşturmak için kullanılan malzemeleri geliştirir, işler ve test eder. Belirli mekanik, elektriksel ve kimyasal gereksinimleri karşılayan yeni malzemeler oluşturmak için metallerin, seramiklerin, plastiklerin, kompozitlerin, nanomalzemelerin (aşırı küçük maddeler) ve diğer maddelerin özelliklerini ve yapılarını incelerler. Ayrıca belirli ürünler için malzeme seçimine yardımcı olur ve mevcut malzemeleri kullanmak için yeni yollar geliştirirler. Bu da mühendislerin tüm bu alanlar ve konular üzerine istihdam fırsatı bulabileceği anlamına gelir. 

Tüm iş alanlarına yayılan ilanları incelemek için Kariyer.net sitesini ziyaret edebilir, sana özel oluşturulmuş kategoriler ve filtrelerle alandaki tüm iş fırsatlarını tek bir noktada yakalayabilirsin.

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Malzeme Bilimi ve Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Gebze Teknik ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve MühendisliğiSAY37.7
2Eskişehir Teknik ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve MühendisliğiSAY33.2
3Afyon Kocatepe ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve MühendisliğiSAY29.2
4Dumlupınar ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve MühendisliğiSAY28.7
5Erciyes ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve MühendisliğiSAY27.2

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

4.205Toplam Kullanıcı
1. Otomotiv
%10.11
2. Seramik - Porselen
%5.49
3. Demir- Çelik
%5.15
4. Metal Sanayi
%5.03
5. Üretim / Endüstriyel Ürünler
%4.96

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Üretim / İmalat
%21.53
2. Mühendislik
%19.32
3. AR-GE
%16.28
4. Kalite
%9.47
5. Satış
%6.03
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!