Moleküler Biyoteknoloji Bölümü

Moleküler Biyoteknoloji Nedir?

Moleküler biyoteknoloji alanında en başta incelenmesi gereken alan biyokimyadır. Biyokimyanın birleştirdiği alanlar içinde immünoloji, mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, genetik bilimi, kimya mühendisliği ve hücrenin biyolojisi olarak sıralanabilir. Moleküler Biyoteknolojinin uygulama alanları ise ilaçlar, aşılar, teşhisler, gıda, tarım, hayvancılık ve çevre gibi alanlardır. Moleküler biyoteknoloji, günümüzde modern biyolojinin iki önemli öğesini kendi içinde birleştiren bir alanı kapsar. Bu iki öğe ise moleküler yöntem ve bunun teknolojiye dönüştürülmesi olarak gösterilebilir.

Moleküler yöntemlerde DNA, RNA, proteinler gibi biyomoleküllerin analizi yapılır. Bu yöntemle biyomoleküllerin manipülasyonu ve kullanımı da işin içesine dahil olur. İkinci önemli adım teknolojiye dönüştürmede ise bu moleküler yöntemler uygulanarak yeni ürünler ve yeni süreçler geliştirilir. 

Moleküler biyoteknolojinin öncelikli amacı senin biyolojinin modern dallarına genel ve sağlam bir altyapıyla kavuşmanın sağlanması olarak özetlenebilir. Bu amaç doğrultusunda moleküler biyoteknoloji, dört yıllık lisans programında ağırlıklı olarak biyokimya, moleküler hücrenin biyolojisi, biyoenformatik ve mikrobiyoloji gibi dersleri içeren bir altyapıya sahiptir. Ayrıca alanın gerektirdiği sayısal beceriler de işin içine katıldığında mühendislik ve fizik matematik gibi programlama derslerine de ihtiyaç duyularak verilen dersler pekiştirir. bu alanda yer alan iş imkanlarını da incelemek istersen moleküler biyolog iş ilanları listesini tarayabilirsin. 

Moleküler Biyoteknoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

Moleküler biyoteknoloji lisans ve yüksek lisansa ait programlar, gelişen biyobilim dallarının paralelinde oluşturulur. Programlar her öğrenci için biyobilim ve biyoteknoloji alanında geniş bir eğitim ve deneyim hedefi sağlar. Moleküler biyoteknolojiler ve bu teknolojilerin uygulanmasına dair gerekli ve ilgili uzmanlık alanlarında birçok ders verilir. Yoğun olarak dersler arasında her yıl kademesinde biyokimya, hücre yapısı, hücre sinyalizasyonu, araştırma etiği ve biyoteknolojideki güncel konular vardır. Bunlara ek olarak, öğrenciler moleküler teknolojiler alanında laboratuvar derslerini tamamlarlar. 

Moleküler biyoteknoloji bölümü öğrencisi olduğun zaman lisans eğitimin boyumca çeşitli dersler alırsın. Bunlar doğa bilimlerine giriş, fizik, kimya, biyoloji, matematik, fiziksel kimya, hücre biyolojisi, biyokimya, mikrobiyoloji, biyoenformatik, immunoloji, moleküler biyoteknoloji, biyo bilimler için organik kimya, biyogüvenlik, nanofizik, ilaç bulma sahasında moleküler hedefler, moleküler simülasyon yöntemleri, kök hücre ve gelişimsel biyoloji, genetiği değiştirilen organizmalar şeklinde sıralanabilir. Dersler sonrasında mezun olduğunda moleküler biyolog gibi pozisyonlar da çalışma fırsatı bulabilirsin.

Moleküler Biyoteknoloji Bölümü Mezunu Ne iş Yapar?

Moleküler biyoteknoloji bölümünü tercih etmeyi düşünüyorsan biyoloji ve teknolojiyi de sevmen gerekli. Bu alanda gerekli motiveyi ve ilgiyi kendinde görüyorsan moleküler biyoteknoloji bölümü sana göre. Alanın gerektirdiği altyapıyla cihaz ve ekipmanlarla çalışılacağı için de ayrı bir motivasyona ihtiyaç duyabilirsin. Ayrıca çalışılacak bu de fazlaca detaya hakim olman gerekebilir. Moleküler biyoteknoloji alanında fiziki ve zihinsel açıdan uzun saatler gerektirdiği için bu performansa sahip kişilerin seçmesi önemlidir. Moleküler biyoteknoloji bölümü mezunu isen lisans mezunu sayılırsın ve eğer istersen lisansüstü eğitim de tamamlayarak bu alanda uzmanlaşabilirsin. 

Moleküler biyoteknoloji mezunları genellikle özel sektörlerde kamu hastanelerinde moleküler temelli araştırma geliştirme bilimlerinde GDO tanı ve teşhis laboratuvarlarında B1 şirketlerde tüp bebek birimlerinde görev alabilir. Ayrıca ticari şirketlerde araştırma veya yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi olarak devlet laboratuvarlarda ve hastanelerde de iş bulabilir. Fizik, genetik araştırma, kanser, hasarlı organ tedavisi, bitki üretimi, meyve sebzecilik, insan sağlığı için üretim, organik atıklar gibi konulara çalışmalara gerçekleştiren bazı kurum ve kuruluşlarda istihdam sağlayabilirler. İş alanı olarak ilgilendiği alanlar gıda, tarım, çevre ve toplumsal sağlık alanlarındadır.

Moleküler biyoteknolojinin edindiği amaçlar içerisindeki en önemlisi günümüzdeki önemli sorunlara geniş bir skalada çözüm üretmesidir. Biyoteknolojinin ikinci adımı olan uygulama alanında ve tedavisinde ise yeni yöntemler geliştirmeyi amaç edinmesidir. Bunun yanında biyo kaynakların verimli kullanımı sayesinde çevre ve enerji problemlerine biyolojik kaynakların etkin kullanımı sayesinde çözümler bulmaktır. Amaç edindiği çözümler arasında moleküler biyoteknoloji hastalıkların tanısı ve tedavisinde yeni tanı ve tedavi yöntemleri geliştirme açısından da öncülük eder. Bunun yanında edindiği bir diğer amaç ise hep biyokaynakların verimli kullanım sayesinde çevre enerji problemleri için biyolojik kaynakların etkin kullanımına dikkat çekmesidir. Ayrıca moleküler biyoteknoloji gıda ve kimya sanayisi alanında biyolojik potansiyelin bu sektörlerde değerlendirilmesi için bir farkındalık yaratmıştır.

Moleküler biyoteknoloji alanı mezunları moleküler biyoloji, doku ve hücre biyolojisi, mikrobiyoloji, genetik ve fizyoloji, biyokimya gibi alanlarda çalışmalar gerçekleştirebilirler. Bu gibi alanlarda ihtiyaç duyulan ancak doğal olarak yeteri kadar üretilemeyen ürünlerin ileri boyutta geliştirilmesi adına her tür teknolojik çalışmadan sorumlu olurlar. Moleküler biyoteknoloji bölümü mezunları, bu alanlardaki ayrıntılı çalışmaları yaparken moleküllerin temel yapısını ve çalışmalarını, gerekli niteliklerini, bunların birbirleriyle etkileşimlerini, her birinin gelişim evrelerini ve işleyiş durumlarını incelerler. Çalışma alanı olarak moleküler biyoteknoloji bölümü çalıştığı alana ve sektöre göre farklı sorumluluklara sahip olur. Bir moleküler biyoteknoloji mezunu bilimsel herhangi bir problemi çözmek üzere laboratuvar ortamında çalışma yapabilir. Hücre doku ve bakteri gibi organizmalar üzerinde çeşitli araştırmalar yapar. Moleküler biyoteknoloji alanındaki çalışan birisi masının insan yaşamındaki etkilerini de araştıracağını bilir. Araştırmasının her aşamasındaki sorumlulukları inceleyerek rapor eder. Alanının araştırma aşamalarında gerekirse laboratuvar ortamını kurar bakımını ve işletmesini de üstlenir. Moleküler biyoteknoloji uzmanı yeni teknikler ve uygulamalar veya ürünler üzerinde uygular. Ayrıca moleküler biyoteknoloji uzmanı olduğunda günümüz teknolojisini yani modern teknolojiyi doğa bilimine uygulaman gerekir. Pozisyon bazlı baktığında biyolog iş ilanları arasında da benzer pozisyonları görebilirsin.

Moleküler Biyoteknoloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Moleküler Biyoteknoloji alanından mezun olanlar ilgili başka alt alanlarda çeşitli işlerde çalışabilme imkanına sahip olurlar. Bunlardan ilki Akademik araştırma ve üniversiteler. Bölüm mezunları üniversitelerde araştırma görevlisi ya da öğretim üyesi olarak çalışabilme imkanına sahipler. Farmakoloji ve ilaç endüstrisinde ilaç geliştirme süreçlerinde görev alabilirler. Bu alanda yeni ilaçların geliştirilme süreçlerinde ilaçların moleküler düzeylerde test edilmesi etkinliklerinde çalışmalar yapabilirler. Moleküler biyoteknoloji mezunları uzmanlık aldıklarında tıbbi tanı ve laboratuvarlarda genetik testlerin yapılmasında, kander tanılarının konulmasında, genetik hastalıkların tespit edilmesinde görev alabilirler. Farklı bir alan olarak tarım ve gıda endüstrisinde iş alanı bulan moleküler biyoteknoloji mezunları, bitki teknolojisi, genetik modifikasyon, gıda kalitesi ve güvenliği gibi alt alanlarda çalışabilirler. Moleküler biyoteknoloji, çevre ve enerji sektörlerinde de iş imkanına sahip alanlar arasında yer alır. Farklı seçeneklere ise biyoteknoloji iş ilanları arasında da bulabilirsin.

Çevre ve enerji alanında biyoyakıtların üretimi, biyolojik atıkların yönetimi, çevre dostu teknolojinin geliştirilmesi gibi alanlarda görev alabilirler. Bunun yanında biyoteknoloji şirketlerinde ve start-up’larda yeni ürünler geliştirilmesi ve biyoteknoloji tabanlı projelerde yönetim idaresi gibi ticari uygulamalarda çalışabilirler. Biyoteknoloji alanında patent ve hukuk adı altında alınan patentlerin hazırlanması ve hukuki süreçlerde danışman olarak görev alabilirler. Moleküler biyoteknoloji, mezunlarına bunun gibi çeşitli alanlarda kariyer fırsatları sunar. Sen de moleküler biyoteknoloji alanından mezun olup bilgi ve birikimlerini bu alanda gösterebilirsin.

Moleküler Biyoteknoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Moleküler biyoteknoloji eğitimi bölümünde seni bekleyen alanlar arasında biyokimya, moleküler biyoloji, hücrenin biyolojisi, mikrobiyoloji, biyoteknoloji ve biyoenformatik gibi dersler bulunur. Genel olarak moleküler biyoteknoloji sayısal becerileri içeren bir alan olduğu için de teknolojinin gerektirdiği kadarıyla sayısal becerilerini pekiştirmen gerekebilir. Moleküler biyoteknoloji alanında yapılan araştırmalarda genellikle tıbbi biyoteknoloji alanı daha fazla insan hastalıklarına dair yeni tanı ve tedaviler üzerine yöntemler geliştirilmeye çalışılır. Alanın gerektirdiği dersleri alma süresi ve bu becerileri edinme süresi dört yıl olarak belirlenmiştir.

Moleküler Biyoteknoloji Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Atatürk Üniversitesi
Tarla Bitkileri 1 25 232,19866 523,000
2
Türk-Alman Üniversitesi
Moleküler Biyoteknoloji (Almanca) 1 60 441,58674 61,900
3
Türk-Alman Üniversitesi
Moleküler Biyoteknoloji (Almanca) 1 3 427,91501 73,800
4
Türk-Alman Üniversitesi
Moleküler Biyoteknoloji (Almanca) 1 60 390,09207 51,782
5
Türk-Alman Üniversitesi
Moleküler Biyoteknoloji (Almanca) 1 5 372,04014 68,650