Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Bölümü

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Bölümü Nedir?

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Bölümü, temel nükleer yapı ve radyoaktif malzemeler üzerine donanımlı teknikerler yetiştirmeyi amaçlayan ön lisans programıdır. Bu programdan mezun olanlar, nükleer teknoloji ve radyasyon güvenliği teknikeri unvanına sahip olur. Enerji santrallerin ihtiyacı olan ara elemanları bu teknikerler oluşturur. Program kapsamında; temel nükleer yapı, radyasyon kaynakları, radyasyonun biyolojik etkileri, atık yönetimi gibi dersler verilir. Bunun yanı sıra öğrencilerin; radyoaktif malzemeler, reaktör teorisi, nükleer düzenlemeler gibi alanlarda uzmanlaşması hedeflenir.

Bu bölümde eğitim alan öğrenciler, nükleer reaktörlerin tasarımı, işletilmesi ve bakımı gibi konularda uzmanlaşır. Ayrıca, nükleer yakıt döngüsü, radyoaktif atıkların yönetimi ve nükleer tesislerin güvenliği gibi konular da öğrenme programının bir parçasıdır. Öğrenciler, radyasyonun farklı türleri, etkileri ve korunma yöntemleri konusunda da bilgi edinirler.

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği bölümü, öğrencilere nükleer endüstrinin temel prensiplerini ve güvenlik standartlarını öğretir. Bu standartlar, reaktörlerin güvenli işletilmesini, radyasyonun kontrol altında tutulmasını ve çalışanların ve çevrenin korunmasını amaçlar.

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Bölümünün eğitim süresi 2 yıldır. Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği taban puanları her yıl bölümü tercih eden öğrenci sayısına ve bu öğrencilerin sınavdan aldığı puanlara göre değişiklik gösterir. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi bu ön lisans programına yer verir. Bununla birlikte vakıf üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi’nde de bu bölüm vardır.

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği staj yerleri sayesinde pratik uygulamalarla yeteneklerini geliştirirler. Bu süreçte, öğrencilere nükleer teknoloji ve radyasyon güvenliği alanlarında çalışacakları sektörlerdeki becerilerini kazanmaları için fırsatlar sunulur.

NTRG bölümü mezunları, enerji sektörü, sağlık sektörü, çevre koruma ajansları, araştırma enstitüleri, nükleer silahsızlanma ve uluslararası güvenlik gibi birçok alanda iş bulabilirler. Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği yüksek lisans veya doktora programları sayesinde akademik kariyer inşa edebilirler.

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu ön lisans programına ait dersler, üniversiteye göre belli ölçüde farklılık gösterebilir. Bununla birlikte okutulan derslerin büyük oranda benzerlik gösterdiği de bilinmelidir. Bu bölümde öğrencilere; temel matematik, İngilizce, Türk dili, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi gibi tüm bölümlerde yer alan temel dersler verilir.

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği bölümü derslerinin çoğu bu alana yöneliktir ve yoğun bir programa sahiptir. İki yıl boyunca öğrencilerin göreceği alan derslerinden bazıları şu şekildedir;

  • Radyasyon Fiziği
  • Temek Biyomekanik
  • Nükleer Teknolojide Matematik
  • Temel Elektrik
  • Nükleer Enerji Teknolojileri
  • Radyasyon Güvenliği 
  • Radyasyon Zırhlama
  • Radyolojik Acil Durum Planlama
  • Ulusal ve Uluslararası Mevzuatlar
  • Radyoaktif Malzemeler ve Atıklar
  • Reaktör Teorisi ve İşletme

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği DGS geçiş bölümlerinden faydalanmak isteyen öğrencilerin YÖK tarafından belirlenen puana sahip olması gerekir. Bu sayede lisans eğitimlerini tamamlayabilirler.

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Mezunu Ne İş Yapar?

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği ne iş yapar sorusuna, nükleer alandaki düzenlemeleri bilirler ve bu yönde uygumalar yaparlar, şeklinde yanıt verilebilir. Bu ön lisans programından mezun olan teknikerler, radyasyon ve nükleer yapı üzerine uzmanlaşırlar. Bu teknikerler, radyasyonun biyolojik etkileri ve radyoaktif malzemeler üzerine bilgi sahibidirler. Nükleer enerji santralinde ara eleman olarak çalışabilirler. Radyasyona karşı önlem alır ve çevrenin güvenliğini sağlarlar. Radyasyon ışımalarının oluşturabileceği zararlı etkilere karşı gerekli faaliyetleri belirlerler. 

Radyoaktif malzeme imal eden aygıtların kullanılmasında görev alırlar. Bu aygıtların denetimini ve bakımını gerçekleştirirler. Radyoaktif atıkların depolanması da bu teknikerlerin sorumluluğundadır. Bununla birlikte tıbbi alanda kullanılan radyasyon içeren aygıtların da kontrolünü teknikerler gerçekleştirirler. Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği 2 yıllık ne iş yapar sorusu genel olarak böyle cevaplanabilir. Bununla birlikte ön lisans programından mezun olan öğrenciler, DGS’de başarılı olarak Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü gibi lisans programlarına geçiş yapabilir.

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Nükleer enerji kullanımının giderek yaygınlaşmasıyla birlikte bu ön lisans programından mezun olan teknikerlerin iş olanakları da giderek genişler. Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği iş imkânları oldukça çeşitlidir. Bu teknikerler nükleer güç santralleri ve radyoizotop üretim merkezlerinde çalışabilirler. 

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği çalışma alanları, geniş bir kariyer inşa etme imkanı sunar.Bu alandaki eğitimleri, nükleer endüstri ve radyasyon güvenliği ile ilgili çeşitli pozisyonlarda başarılı bir şekilde çalışmalarını sağlar. Mezunlar; nükleer enerji santrallerinde, araştırma laboratuvarlarında, radyasyon tesislerinde ve sağlık sektöründe iş bulabilirler. Reaktör operatörü, nükleer güvenlik uzmanı, radyasyon koruma teknisyeni, atık yönetimi uzmanı gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Bu pozisyonlar, nükleer tesislerin güvenli ve etkin bir şekilde işletilmesi, radyasyonun kontrol altında tutulması ve çalışanların ve çevrenin korunması gibi önemli sorumluluklar içerir.

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği bölümü mezunları ayrıca nükleer güvenlik danışmanlık firmalarında, hükümet kuruluşlarında ve uluslararası organizasyonlarda da çalışabilirler. Bu pozisyonlarda, nükleer güvenlik standartlarını belirleme, radyasyonun etkileri konusunda politika oluşturma ve nükleer tehlikelerle ilgili risk analizleri yapma gibi görevler üstlenirler. Bununla birlikte devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde nükleer tıp teknikeri olarak görev yapabilirler. Kalibrasyon firmaları, radyo aktif malzeme ve aygıt üreticileri de bu teknikerleri çalıştırmaktadır. Mezunlar, Kariyer.net üzerinden nükleer tıp teknikeri iş ilanlarına başvuru yapabilir.

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği 5 30 244,2362 1,715,011
2
Akdeniz Üniversitesi
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği 5 60 288,62954 1,026,212
3
Hitit Üniversitesi
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği 5 30 253,61074 1,553,156
4
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği 5 40 264,64685 1,373,347
5
Konya Teknik Üniversitesi
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği 5 40 266,16646 1,349,771