Uçak Bakım ve Onarım Bölümü

Uçak Bakım ve Onarım Nedir?

Uçak Bakım ve Onarımı, havacılık alanında büyük bir öneme sahiptir. Uçak bakımı ve onarımı, uçakların güvenli bir şekilde uçması için düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir. Uçaklar düzenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Çünkü kullanım sırasında parçalarda yıpranma ve aşınma gibi bir durum meydana gelir. Uçak bakımı, uçuştan önce ve sonra yapılan düzenli kontroller ve testlerdir. Uçak bakımı; uçağın her bir parçası üzerinde gerçekleşir.

Uçak Bakım ve Onarım Bölümü Nedir?

Uçak Bakım ve Onarım bölümü, havacılık alanında önemli bir rol oynar. Bu bölüm, uçakların güvenli bir şekilde çalışmasını ve uçmasını sağlar. Uçaklar için önemli ve zorunlu bir bakımdır. Havacılık endüstrisi, yüksek güvenlik standartları olan bir alandır. Bu yüzden uçak bakımı oldukça önemlidir. Uçakların daha uzun ömürlü olması ve maksimum performansta olmasını sağlar. Uçak Bakım ve Onarım bölümünde okuyan öğrenciler, teknik beceri ve bilgiye sahip olurlar. Öğrenciler, uçağın her bir parçası üzerinde teorik dersler alır. Aynı zamanda takma ve sökme işlemleri de yaparak pratik beceri kazanırlar. Uçak Bakım ve Onarım bölümünde eğitim gören öğrenciler, mezun olduktan sonra çeşitli alanlarda iş bulma imkanına sahip olurlar. Uçak üreticileri, hava yolu şirketleri ve hava kuvvetlerinde iş bulma fırsatı yakalarlar. Havacılık endüstrisi, devamlı gelişmekte olan bir sektördür. Gelişmekte olan bu sektörde bakım ve onarım işlemi de düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir. Bu da Uçak Bakım ve Onarım bölümü mezunlarının iş imkanlarının her zaman olduğu anlamına gelir. Bölüm birçok üniversitede olduğu gibi bazı üniversitelerde uçak gövde motor ya da uçak gövde motor bakım gibi bölümler olarak yer alabilir.

Uçak Bakım ve Onarım Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Uçak Bakım ve Onarım, gelişmekte olan havacılık endüstrisinde önemli bir role sahiptir. Uçak bakımı, uçağın performansını arttırmak ve güvenli bir şekilde çalışması için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Uçak Bakım ve Onarım bölümü, 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümde, öğrenciler hem pratik hem de teorik dersler görürler. Pratik derslerde, parçaların sökülüp ve tekrar takılması gibi uygulamalar yapılır. Teorik derslerde ise uçağın temel çalışma prensipleri ve diğer konularda bilgi birikimine sahip olurlar. Aynı zamanda Uçak bakım ve onarımı sırasında gerekli olabilecek olan ekipmanları da kullanmayı öğrenirler.  

Uçak bakımı düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir. Hem uçuş öncesi hem de uçuş sonrası düzenli olarak uçak bakımı yapılması gerekir. Uçak bakımı, ihmal kabul etmeyen bir durumdur. Genellikle uçak bakım teknisyeni ile birlikte çalışırlar. 

Uçak Bakım ve Onarım Bölümü Dersleri Nelerdir?

Uçak Bakım ve Onarım bölümü, çok karmaşık ve bilgi birikimi gerektiren bir bölümdür. Bir dizi dersi mevcuttur. Bu dersler, uçak yapısını, motor sistemini anlamak ve aynı zamanda bakımını yapmak için gereklidir. Uçak Bakım ve Onarım bölümü derslerden bazıları şunlardır;

  • Fizik 
  • Fizik Laboratuvarı 
  • Sivil Havacılığa Giriş  
  • Teknik Resim ve Standartlar 
  • Uçak Bakım Terminolojisi 
  • Havacılık Kuralları  
  • Temel Elektrik Laboratuvarı 
  • Diferansiyel Denklemler 
  • Hava Aracı Bakım ve Güvenirlik Yönetimi  
  • Bilgisayar Programlama  
  • İngilizce 
  • Akışkanlar Mekaniği 
  • Gaz Türbinli Motor Teorisi 
  • Uçak Donanımı ve Uygulamaları  
  • Hasarsız Kontrol Yöntemleri 
  • Aviyonik Sistemler 
  • Uçak Yapıları ve Sistemleri 
  • Uçak Kumandaları  
  • Uçak Gövde Motor Bakım Uygulamaları  
  • Helikopter Teorisi ve Sistemleri 

Uçak Bakım ve Onarımı uğraş gerektiren ve aynı zamanda geniş bir bilgi birikimine ihtiyaç duyan bir bölümdür. Uçağın her bir parçası, uçağın güvenli bir şekilde kalkış ve iniş yapması için çok önemlidir. Bunun için her bir parça düzenli olarak kontrol edilmeli ve bakımı gerçekleştirilmelidir. En ufak bir ihmalin olması durumunda ciddi sorunlar meydana gelebilir.

Uçak Bakım ve Onarım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Uçak Bakım ve Onarım bölümü mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Bu lisans programından mezun olanlar, uçakların bakımlarından ve bakımlarından sorumludurlar. Uçak sektörü geniş bir bilgi birikimi ve beceri gerektirir. Uçak bakım elemanı, uçakların rutin bakımını yaparlar. Bu bakım ve onarım işleminde aşınan, zarar gören parçaların değişimleri yer alır. 

Uçak Bakım ve Onarım bölümü mezunları teknik beceri ve bilgi birikimine sahiptirler. Eğitim boyunca pratik uygulamalar gerçekleştirmektedirler. Uçak bakım elemanları, uçağın yapısal ve mekanik sisteminin bakımını gerçekleştirirler. Uçakta meydana gelen hasar veya arızayı gidermek gibi görevleri de mevcuttur. Uçak Bakım ve Onarım bölümü mezunları birçok alanda çalışma olanaklarına sahiptirler.

Uçak Bakım ve Onarım Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Uçak Bakım ve Onarım bölümü mezunları, geniş bir çalışma alanına sahiptirler. Havacılık sektörü, gelişmekte olan bir sektör olduğundan dolayı iş imkânı her zaman var olacaktır. Farklı seçenekleri de görmek istersen havacılık sektörü iş ilanları listesine göz atabilirsin.

Bölüm mezunları, bilgi birikimleriyle ve teknik becerileri sayesinde çeşitli alanlarda ve pozisyonlarda çalışma imkanları mevcuttur. Uçak bakım elemanı olarak, özel uçak şirketlerinde, havayolu şirketlerinde ve TSK da Hava Kuvvetlerinde görev alabilirler. Uçakların sorunsuz bir şekilde çalışması ve havalanması için bakım işlemi oldukça önemli bir konudur.  

Uçak Bakım ve Onarım elemanları aynı zamanda Hava Kuvvetlerinde de çalışabilirler. Hava Kuvvetlerinde çalışan uçak bakım elemanı helikopter, savaş uçaklarının bakımlarından ve onarımından sorumludur. Hava Kuvvetlerinde çalışmak için birkaç sınava girmek gerekir. TSK her yıl dış kaynaktan mühendis ve teknisyen alımı yapmaktadır. Bu alım içerisinde Uçak Bakım ve Onarım elemanı da mevcuttur.

Uçak Bakım ve Onarım elemanları, uçak eğitimi ve bakımı eğitimi veren kuruluşlarda da çalışabilirler. Öğrencileri bu alanda eğiterek, geniş bir bilgi aktarımını sağlayabilir. Aynı zamanda öğretim görevlisi olarak veya Araştırma görevlisi olarak da çalışabilirler. Uçak Bakım ve Onarım sektörü, uzun vadeli kariyer fırsatı bulunmaktadır.

Uçak Bakım ve Onarım Bölümünü Kazanmak İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekir?

Uçak Bakım ve Onarım bölümü lisans programıdır. Bu bölümü okumak için öncelikle ÖSYM tarafından yapılan sınava girmek gerekir. ÖSYM her yıl haziran ayında YKS sınavı yapmaktadır. YKS, üniversite okumak isteyen kişilerin girmesi gereken ve girmesi zorunlu olan bir sınavdır. 3 oturumdan oluşan YKS sınavı 2 gün sürmektedir. 1. oturum cumartesi sabah yapılır. 2. oturum ise pazar sabahı, öğleden sonra ise 3. oturum gerçekleşmektedir. Uçak Bakım ve Onarım bölümü okumak isteyen öğrencilerin 1 ve 2. oturuma girmesi yeterlidir. 1. oturum Temel Yeterlilik Testidir. Girilmesi gereken zorunlu bir oturumdur. Türkçe ve Matematikten her birinden 40 soru, Sosyal ve Fen Bilgisi ise her biri 20 sorudan oluşmaktadır. Toplam 120 soru vardır. Uçak Bakım ve Onarım bölümü sayısal bir bölümdür. Bu yüzden 2. oturum olan Alan Yeterlilik Testinde sayısal dersleri çözmek gerekir. AYT sınavı sayısal dersler ve soru dağılımları şu şekildedir; Matematik 40, Fizik 14, Kimya 13 ve Biyolojiden 13 soru çıkmaktadır.  

Sayısal bir bölümden tercih vereceksen bu derslere yoğunlaşmalısın. Diğer dersleri çözmek, sayısal puanına bir etkisi olmayacaktır. Sayısal puanının hesaplanması için Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik testini çözmen gerekir. Uçak Bakım ve Onarım bölümünün taban puanı ve kontenjan sayısı üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösterir.  

Uçak Bakım ve Onarımı ve diğer bölümlerin taban puanlarını ve kontenjan sayısını merak ediyorsan Kariyer.net sitesinden üniversite taban puanlarına bakabilirsin.

Uçak Bakım ve Onarım Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
İşletme 2 30 227,17076 791,000
2
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Maliye 2 60 232,23964 739,000
3
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sağlık Yönetimi 2 70 248,83355 592,000
4
Fırat Üniversitesi
Uçak Bakım ve Onarım 1 50 303,23832 246,000
5
İskenderun Teknik Üniversitesi
Uçak Bakım ve Onarım 1 40 299,85056 254,000