BP Türkiye’nin Tarihçesi
The British Petroleum Company plc. ülkemizde ilk ticari faaliyetlerine 1912 yılında başlamıştır. Bu tarihten 1949 yılına kadar Steaua Romana adı altında çalışmalarını sürdüren şirket daha sonra Anglo Iranian Oil Company Limited adını almıştır. 1953 yılında ise BP Agean Limited olarak unvan değiştirmiştir. BP Agean Limited şirketinin, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yeniden tesis edilip Türk şirketi olarak tescil ve ilan edilmesi ise1957 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten itibaren BP Petrolleri Anonim Şirketi, akaryakıt ve madeni yad konularındaki faaliyetleri ile ticari hayatta yerini almıttır.
Türkiye’de BP Petrolleri A.T.’ye ilave olarak iki ayrı şirket daha kurulmuştur. Bunlardan biri, BP Overseas Refining Limited, diğeri ise Kervansaray Anonim Şirketi’dir. BP Overseas Refining Limited; BP, Shell, Mobil ve Marmara Petrol şirketlerinin ortaklığı ile oluşturulan ve Mersin’de bulunan Türkiye’nin ilk ve tek özel rafinerisi Anadolu Tasfiyehanesi A.Ş. (ATAŞ)’da BP adına rafineri faaliyetlerine katılmak amacı ile İngiltere’de kurulmuştur. BP Overseas Refining Limited, 1959 yılında ülkemizde tescil edilip faaliyetlerine başlamıştır. Bu şirketin ticari unvanı, 1989 yılında “BP Turkey Refining Limited” olarak değişmiştir. Kervansaray Anonim Şirketi ise, Türkiye’de turizm faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla tesis edilmiştir. 1963 yılında kurulan ve Türkiye’ye “karavan kampçılığı” kavramını getiren şirket, 1995 yılında BP Petrolleri A.Ş. bünyesine katılmış ve turizm alanındaki aktivitelerini bu şekilde noktalamıştır.
BP ve Mobil şirketleri, 1996 yılı Şubat ayında, Avrupa çapında, yalnız akaryakıt pazarlama, rafinaj ve madeni yağlar alanlarında faaliyetlerini birleştirme kararı aldı. Buna göre; BP, akaryakıt pazarlama ve rafinaj; Mobil ise madeni yağ üretim ve pazarlama işlerini yürütme sorumluluğunu üstlendi. BP Mobil Güçbirliği, Türkiye’de de BP Akaryakıt Ortaklığı ve Mobil Madeni Yağlar Ortaklığı çatısı altında üç yılı aşkın bir süre başarılı faaliyetlere imza atmıştır.
Ancak, gerek BP ve gerekse Mobil merkezi yönetim kurulları, 1998 yılında bir açıklama yaparak yeni binyılı her iki şirketin de farklı hedefler belirleyerek karşılayacaklarını bildirdiler. İlk olarak BP ve Amoco şirketleri, 1998 yılının Ağustos ayında, BP ve Amoco’nun dünya çapında birleşeceğini
kamuoyuna duyurdu. 1998 yılının Kasım ayında ise Exxon ve Mobil şirketleri yine dünya çapında tüm faaliyet alanlarını birleştirme kararlarını açıkladılar.
BP ve Amoco’nun birleşmesi, gerekli yasal onayların alınmasıyla, 1 Ocak 1999 tarihinde gerçekleşti. Bu suretle dünyanın başlıca enerji ve petrokimya gruplarından birini oluşturan ve merkezi Londra’da bulunan BP Amoco p.l.c. sektördeki yerini almış oldu.. Bu değerler, BP Amoco’yu İngiltere’nin en büyük şirketi ve dünyanın en büyük üç akaryakıt şirketinden biri konumuna yükseltmiştir.
Mobil ile Exxon’un birleşmesi konusunda ise ilgili otoriteler, bu birleşmenin ancak, Mobil’in Avrupa’daki ortağı BP’den ayrılması koşuluyla onaylanabileceğini açıkladı. İşte bu nedenle, BP ve Mobil üst düzey yönetimleri, Avrupa’da gerçekleştirdikleri güçbirliğini sona erdirmek ve bu bölgede yeniden yapılanmak üzere harekete geçti. BP ve Mobil’in ayrışma kararı, Avrupa Birliği tarafından onaylandı. 7 Aralık 1999 tarihinde başlayan ayrışma süreci 31 Aralık 2000 tarihinde sona erdi.
BP 2000 yılı Şubat ayında Burmah Castrol şirketini de bünyesine ekledi. BP, Amoco, Arco ve Castrol şirketlerinden oluşan yeni şirket Temmuz ayında yeni logo faaliyetlerine devam etmeye başladı. Yeni BP logosu, Antik Yunan Güneş Tanrısı “Helios”un adı ile anılacak ve şirket tüm dünyada günde 10 milyon kişiye, petrol ve doğalgazdan güneş enerjisine kadar bütün enerji çeşitlerinin dinamiğini yansıtmayı hedefledi.
Tek bir marka oluşturma girişimi, son 2 yıl içinde yaşanan bir dizi şirket birleşme ve satın alımının ardından gerçekleşti. Bu süreçte, British Petroleum, Amoco Corporation, Atlantic Richfield (ARCO) ve son olarak Burmah Castrol şirketleri, 200 milyar Doların üzerinde pazar değerine sahip bir grup yaratmak üzere biraraya geldiler.
Türkiye’de akaryakıt pazarlama, rafinaj, ticari ve endüstriyel yakıtlar, bitüm, madeni yağlar, deniz yakıtları, kimyevi maddeler ve uçak yakıtları konularındaki faaliyetlerinin yanı sıra, petrol arama/çıkarma, doğal gaz ve enerji alanlarındaki yatırımlarını geliştirmeyi hedeflemektedir.
|