Sabancı Üniversitesi kuruluş kararı Sabancı Topluluğu tarafından 1994 yılında alınmıştır. Sabancı Vakfı üniversite kurma kararı aldıktan sonra Ağustos 1995’te farklı disiplinlerde yetkinliği olan 22 farklı ülkeden gelen 50’nin üzerinde bilim insanı, iş insanı, öğrenci ve araştırmacıyı bir araya getirdi. Düzenlenen çalıştaylarda bir dünya üniversitesi olması planlanan Sabancı Üniversitesi’nin felsefesi oluşturdu. 13 ayrı tasarım komitesi oluşturulduktan sonra danışmanlık firmasından da destek alınarak Üniversite İdaresi oluşturma çalışması başlatıldı. Bu çalışmalar sürecinde yaratılan özgün üniversite modeli üniversitenin kuruluş amacını oluşturdu. Kurulduktan sonra Sabancı Üniversitesi Avrupa Kalite Vakfı (EFQM)’na başvuran ve üyeliği kabul edilen ilk üniversite unvanına sahip oldu.. Eğitim dili İngilizce olan Sabancı Üniversitesi bünyesinde ayrıca öğrencilere eğitim hayatları boyunca destek olan ve Bireysel ve Akademik Gelişme Merkezi (BAGEM)’nin yanı sıra Kariyer Gelişim Atölyesi (KGA) de kariyer planlarında destek olmaktadır. Özel gereksinimli öğrencilerin eğitimleri sırasında karşılaştıkları zorluklarda yanlarında olan kurum ise Özel Gereksinimli Öğrenci Destek Birimi (ÖGÖDB)'dir,
Toplam 1.344.555 m² arazi üzerine kurulan üniversite 193.395 m2 kapalı alanı, 2.942 toplam yurt kapasitesi, 3.199 m2 teknopark alanı, 2.648 m2 dijital kampüs alanıyla Türkiye’nin bilinen en iyi üniversitelerinden biridir. Sabancı Üniversitesi bünyesinde bulunan 3 fakülte, 11 lisans programı, 52 yüksek lisans programı, 17 doktora, 12 yan dal ve 11 çift anadal programıyla eğitim kalitesiyle de adından söz ettirir. Araştırma Stratejisi ve Yönetimi adı altında yer alan bölümlerde ise öğrencilere araştırma stratejileri hakkında destek verilir.
Sabancı Üniversitesi’nde 3 ayrı fakülte altında eğitim verilmektedir. Öğrenciler fakülteye başlamadan önce Temel Geliştirme Eğitimleti adı altında genel bir eğitime tabi tutulurlar. Fakültelerde lisans programlarının yanı sıra yan dal programları da yer almaktadır. Üniversitenin bünyesinde bulunan fakülte öncesi eğitimler, fakülteler ve bağlı bölümler aşağıdaki gibidir. Üniversitede hem burslu hem de ücretli bölümler bulunmaktadır.
Yandal Programları
Lisans Programları
Yandal Programları
Lisans
Yandal Programları
Sabancı Üniversitesi bünyesinde 4 yıllık örgün öğretim, 2 yıllık lisans ve doktora programları yer alır. 2 yıllık meslek yüksek okulu olarak geçen meslek okulları üniversitede yer almaz. Bununla birlikte üniversite herhangi bir lisans programına kayıt olan ancak yabancı dil bilgisi yeterli olmayan öğrencileri yoğun İngilizce eğitimleriyle destekler.
Sabancı Üniversitesi lisans ve yüksek lisans programlarının yanı sıra Temel Geliştirme Programları adı altında da eğitimler verir. Herhangi bir dil sınavından yeterli puan alamayan veya Sabancı Üniversitesi’nin yaptığı dil sınavını geçemeyen öğrenciler çoğunlukla İngilizce ve Türkçe derslerinden oluşan Temel Geliştirme Yılı(TGY'na devam ederler. Temel Geliştirme Yılı boyunca yoğunlaştırılmış İngilizce eğitimiyle üniversitenin düzenlediği yabancı dil sınavına hazır hale gelirler. Yabancı dil sınavını geçenler ise birinci sınıfa başlarlar. Birinci sınıf seçtikleri bölümün 1. sınıfı değildir. Bölüme geçmeden önce tüm öğrenciler girdikleri bölümden bağımsız olarak aşağıdaki derslerden oluşan eğitimi 2 dönem(1 yıl) boyunca alırlar. Temel Geliştirme Eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler lisans eğitimlerine devam ederler. Sabancı Üniversitesi'nde öğrenciler lisans eğitimleri boyunca program seçme özgürlüğüne sahiptir. Seçtikleri bölüm dışı derslerle farklı alanlarda da bilgi sahibi olurlar.
Sabancı Üniversitesi’nde 3 ayrı yüksek lisans programı yer bulunur. Yüksek lisans programları tezli, tezsiz ve profesyonel yüksek lisans programları altında yürütülmektedir. Her bölümün yüksek lisans kabul kriterleri farklıdır. Sabancı Üniversitesi Yüksek Lisans başvurusu sırasında; transkript, programa katılma amacınızı ve niyetinizi anlattığınız niyet mektubu, referans mektubu, fotoğraf, özgeçmiş, bazı bölümler için en az 78 TOEFL puanı, bazı bölümler için en az 65 YÖK-DİL ve YDS puanı ya da Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen İngilizce yeterlilik sınavından geçer not almanız gerekmektedir. Tezsiz yüksek lisanslarda ALES şartı aranmazken tezli yüksek lisanslarda seçtiğiniz bölüme göre en az 65 ALES puanına sahip olmanız gerekir. Ayrıca uluslararası geçerliliği olan GRE ve GAT sınavlarından da üniversitenin beklediği puanı almak başvuru şartlarından biridir. Puanlar bölümlere göre değiştiğinden başvuracağınız bölümün şartlarını detaylıca incelemenizde fayda var.
Tezsiz Yüksek Lisans Programları
Sabancı Üniversitesi bünyesinde bulunan araştırma merkezleri öğrencilere ve akademisyenlere kendi alanlarında gelişme fırsatı sunar. Aşağıda bulunan merkezlerde ülkenin ve dünyanın geleceğine yön verebilecek araştırmalar yürütülür.
Araştırma MerkezleriSabancı Üniversitesi’nde sadece 4 yıllık lisans ve 2 yıllık yüksek lisans ve doktora programları vardır. Lisans eğitimine devam eden öğrenciler yan dal bölümlerden birinde de eğitime devam edebilirler. Ayrıca çift anadal eğitimi alma imkanları da vardır. Ancak Sabancı Üniversitesi'nde uzaktan eğitim ya da açık öğretim programı bulunmaz.
Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında yer alan Sabancı Üniversitesi’nin taban puanları bölümlere göre değişir. Üniversite tercihleriniz arasında Sabancı Üniversitesi de varsa tercih etmek istediğiniz bölümlerin geçmiş yıllara ait puanlarını inceleyerek puanlardaki dalgalanmaya göre karar vermenizde fayda var. En önemli konularsa biri debölümlerin yıllar içerisinde değişen sıralamalarıdır. Tercihlerinde bölümlerin sıralamalarını da baz almanda fayda var. Sabancı Üniversitesi taban puanları hakkında daha detaylı bilgi almak istersen Kariyer.net platformunda yer alan Sabancı Üniversitesi taban puanları sayfasını ziyaret edebilirsin.
Sabancı Üniversitesi yabancı uyruklu öğrenci başvuruları için uluslararası geçerliliği olan sınavlarda geçer puan almayı ilk şart olarak koymuştur. Sabancı Üniversitesi bünyesinde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklun öğrencilerin üniversiteye kabul edilirken öncelikle bölüm değil fakülte tercihi yapmaları istenir. Sabancı Üniversitesi'nde yer alan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Yönetim Bilimleri Fakültesi olarak üç farklı fakülte arasından istedikleri fakülteyi seçen yabancı uyruklu öğrenciler fakültede birinci yıllarını tamamladıktan sonra tercih ettikleri lisans programına geçiş yapabilirler. Bu geçiş sırasında herhangi bir ek sınava tabi tutulmazlar.
Sabancı Üniversitesi ana eğitim binası Tuzla yerleşkesindedir. Her ne kadar Tuzla şehir merkezlerine çok uzak olmasa da şehir ve ülke dışından gelen öğrenciler için barınma önemlidir. Bazı durumlarda İstanbul ve Kocaeli’den gelen yüksek lisans ve lisans öğrencileri de yurtta kalmayı tercih edebilmektedir. Sabancı üniversitesi yurtlarda kalan toplam öğrenci sayısı baz alındığında Türkiye’nin en yüksek yatak kapasiteli öğrenci yurduna sahiptir. Tek kişilik, stüdyo, 2,3,4 kişilik ve engelli oda seçenekleri vardır. Yurtlarda yer olan odaların hepsinde duş, tuvalet, dolap, telefon ve internet bağlantısı bulunur. Bunun yanı sıra her katta çalışma salonları ve televizyon odası vardır. Yurt binalar ve odalarının oldukça konforlu olması öğrencilerin ders performanslarını da olumlu etkiler.
Sabancı Üniversitesi sadece eğitim kalitesiyle değil birçok alanda açılan öğrenci kulüpleriyle de öğrencilerin sosyalleşmelerine ve yeni yetkinlikler kazanmalarına imkan verir. Üniversitede bulunan bölümler ile ilgili kurulan kulüplerin yanı sıra spor ve sanat kulüpleri de oldukça aktiftir. Sabancı Üniversitesi bünyesinde aşağıdaki kulüpler yer almaktadır.
Sabancı Üniversitesi’ne ait 3 adet yerleşke bulunmaktadır. Ana yerleşke Tuzla’dadır. Her 3 yerleşke de şehir merkezlerine yakın olduğundan otobüs ve Marmaray vasıtasıyla ulaşım imkanı bulunur. Tuzla yerleşkesinde olan kampüs 3 ayrı bölümden oluşur. Üniversitenin üst tarafında yurtlar, sağlık merkezi, iletişim merkezi ve fakülte üyelerinin yaşadığı lojmanlar yer alır. Kampüsün orta kısmında ise fakülteler, rektörlük ve üniversite merkezi bulunur. Sabancı Üniversitesi merkezinde 900 kişilik kapasiteye sahip kafeterya ve farklı yemek alternatifleri sunan çeşitli kafeler yer alır. Kampüsün sol tarafı spor salonu, gösteri merkezi, futbol sahası, fitness salonu, çim futbol sahası, halı futbol sahası, masa tenisi ve squash kortu ve koşu pistine ayrılmıştır. Sol tarafında ayrıca göl bulunur.
Sabancı Üniversite’nin diğer kampüsü Altunizade’dedir. Altunizade kampüsü Dijital Kampüs olarak da bilinir. Kampüs teknoloji, akademi ve iş dünyasını bir araya getirir. Sabancı Üniversitesi Dijital Kampüste hibrit sınıflar, profesyonel kayıt stüdyoları, grup çalışma odaları, konferans, yemek ve dinlenme salonu bulunmaktadır. Ayrıca kampüs Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi eğitimleri ve Profesyonellere Yönelik Tezsiz Yüksek Lisans Programlarına da ev sahipliği yapar.
Sabancı Üniversitesi’nin diğer bir yerleşkesi Bankalar caddesinde bulunan Mineva Han’dır. 1913 yılında yapılan han daha önce Atina Bankası’ydı. 1988 yılından sonra ise Sabancı Üniversitesi İletişim Merkezi olarak kullanılmaya başlandı. 3.484 m2 alan üzerine kurulan binanın bodrum katı ise sanat galerisi olarak kullanılır.
Kuruluş çalışmalarına 1994 yılında başlanmıştır. 5 Haziran 1996 tarihinde ise Sabancı Üniversitesi için kuruluş izni çıkmış, 31 Temmuz 1997’de Üniversite kampüsünün temeli atılmıştır. Sabancı Üniversitesi Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından 1999 yılının son çeyreğinde kurulmuştur. Kurulduktan hemen sonraki eğitim-öğretim döneminde Times Higher Education dergisi sıralamasında en iyi 10 Türk üniversitesi sıralamasında 2. olmuştur.
Türkiye’nin önemli üniversiteleri arasında yer alan Sabancı Üniversitesi akademik kadrosu ve öğrencilerine sunduğu imkanlarla hem Türk hem de yabancı uyruklu öğrencilerin tercih ettiği üniversiteler arasında yer alır. Küçük bir köy büyüklüğündeki kampüsü, binaların estetik mimarisi ve kampüs olanaklarıyla öğrencilere keyifli bir eğitim deneyimi sunar. Sabancı Üniversitesi’nden mezun olanlar hem lokal hem de uluslararası firmalarda kariyer yapma şansı yakalarlar. Sadece akademik olarak değil sosyal olarak da donanımlı bireyler yetiştiren üniversite öğrencilerini iş hayatında da hazırlar. Sabancı Üniversitesi mezunlarının hangi sektörlerde iş bulabileceği hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Kariyer.net sistemindeki iş ilanları listesini inceleyebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Sabancı Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.