Stratejik önceliklerin belirlendiği NEOS programının bir bacağını oluşturan dijitalleşme ile 2017’de birçok projeyi devreye aldıklarını söyleyen Air Liquide İnsan Kaynakları Müdürü Aslı Benez Kılıçcı, NEOS ile hiyerarşiden uzaklaşarak bilgi akışının network ile yapıldığı bir döneme evrildiklerini vurguluyor. Kılıçcı, “Şirket içi dijital platformumuzdaki gruplarda; güncel, uluslararası ve farklı seviyelerden paylaşımlarla bilgiye çok daha hızlı ve verimli ulaşır hale geldik” diyor.
80 ülkede, yaklaşık 65 bin çalışanıyla üç milyondan fazla müşteriye hizmet veren Air Liquide, 2008 yılından itibaren Türkiye’de de hizmet vermeye başladı. Air Liquide İnsan Kaynakları Müdürü Aslı Benez Kılıçcı, ekip olarak şirket hedeflerini gerçekleştirme yolunda çalışanlarına destek olan “İş Ortağı” modelinde çalıştıklarını ve bu modelin temel prensibinin; işi ve hizmet verilen çalışanların ihtiyaçlarını çok iyi anlamak ve bir denge sağlamak olduğunu vurguluyor. Kılıçcı, İK politikalarından ve projelerinden söz ediyor.
Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Air Liquide 1902 yılından beri global olarak endüstri ve sağlık alanlarında operasyonlarını yürüten, 80 ülkede yaklaşık 65 bin çalışanıyla üç milyondan fazla müşteri ve hastaya hizmet veren, alanında dünya lideri bir Endüstriyel Gaz şirketi. Air Liquide, Türkiye pazarında bu ailenin bir üyesi olarak 2008 yılından beri hizmet veriyor. Ankara - Polatlı, İzmir- Aliağa ve Kocaeli’nde bulunan üretim tesislerimize, 2018’de devreye alacağımız Erzincan’daki ünitemiz de eklenecek. İstanbul’daki merkez ofisimizle, İç Anadolu, Ege ve Marmara’daki üretim, satış ve lojistik ekiplerimizle müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Organizasyonumuz Büyük Sanayiler ve Endüstriyel Pazarlar olarak ayrılan iki temel iş kolunda yapılanmış durumda. Bu fonksiyonların yöneticileri lokalde Genel Müdür’e bağlı çalışırken, matris olarak da Bölge’de ilgili bölümlerin yöneticilerine raporlama yapıyor.
Firmanızda İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor? Şu anda bünyenizde kaç kişi çalışıyor?
Air Liquide Türkiye İnsan Kaynakları dört kişilik ekibiyle İşe Alım, Yetenek Yönetimi, Organizasyonel Gelişim, Ücret ve Yan Haklar, Eğitim ve Çalışan Gelişimi gibi İK başlıklarının yanı sıra İdari İşler konularını da yönetiyor. İnsan Kaynakları olarak, şirket hedeflerini gerçekleştirme yolunda çalışanlarımıza destek olan İş Ortağı modelinde çalışıyoruz. Bu modelin temel prensibi, işi ve hizmet verdiğimiz çalışanların ihtiyaçlarını çok iyi anlamak ve bir denge sağlamak. 160 kişinin çalıştığı organizasyonumuz içerisinde üretim, satış, operasyon, finans gibi farklı bölümler bulunuyor. Farklı profillerden oluşan çalışanlarımızın ihtiyaçları ve gündemleri de değişkenlik gösteriyor. Bizler de çalışanlarımıza yakın çalışarak organizasyonun verimini artırmaya yönelik işbirlikleri kuruyoruz. Paralelde ekibimiz global yapılanmanın bir parçası olarak Bölge İK ekipleri ile de yakın çalışıyor ve bölgesel birçok projede yer alıyor.
Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?
İşe Alım, karşılıklı uyumun arandığı bir süreç. Kurumun kültürüne ve değerlerine uyum sağlamak uzun soluklu bir birliktelik için temel oluşturuyor. Yetenekli profilleri organizasyonumuza dahil etmek için tasarlanmış bir işe alım sürecimiz var. İlk olarak, adayların, pozisyonun içeriğinde ilgisini çeken konuları ve motivasyonunu öğreniyoruz. Kendine özgü bir iş alanımız olduğundan, önceliğimiz işi öğrenmeye hazır, değişime ayak uyduracak, yenilikçi profiller oluyor. Üretim, İş Geliştirme ve Satış Ekiplerimiz için mühendislik eğitimi almış adayları tercih ediyoruz. Özellikle Metalürji ve Malzeme, Kimya, Gıda, Makine Mühendisleri için teknik bilgilerini kullanabilecekleri ortamlar oldukça yoğun. Bunun yanı sıra Meslek Yüksek Okullarının Elektrik, Otomasyon ve Mekanik bölümlerinden mezun adayları da tesislerimizde değerlendiriyoruz. Kişilerin işe başlamalarını takiben, pozisyona ve şirkete uyum sürecini destekleyecek programları uyguluyoruz.
Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?
Air Liquide odağında insan olan bir şirket. Çalışanlar, kariyerleriyle ilgili performans yönetim sistemi kapsamında yöneticileri ile yaptıkları görüşmelere ek olarak, İnsan Kaynakları ile de yapılandırılmış “Kariyer Görüşmeleri’ne katılıyorlar. Bu görüşmeler; çalışanların elde ettikleri deneyimler, gelecek hedefleri, ilgi alanları, mobiliteleri gibi konular üzerinden gerçekleşiyor. Kariyer görüşmelerinin çıktıları Yetenek Yönetimi planlamalarında, çalışanların yetkinlikleri ve istekleri çerçevesinde bir sonraki pozisyona yerleştirilmesi için kullanılıyor. Sürekli olarak iyi performans gösteren çalışanlarımız, her üç yılda bir farklı bir pozisyon deneyimliyor. Çalışanlara kapasitelerini en üst seviyede kullanabilmeleri için gereken ortamı sağlamaya odaklanıyoruz. Dinamik, esnek, hızlı karar alınabilen bir yapıda, girişimciliği kurumsal bir ortamda deneyimleme fırsatı sunuyoruz. Kariyer adımlarındaki bu dinamizm bağlılığa da oldukça olumlu yansıyor. Mobilitenin yüksek olduğu şirketimiz, farklı pozisyonlar ve alanlar denemek isteyen yeni mezun profilin de oldukça ilgisini çekiyor. Bu da uzun dönemli motivasyonlarını pozitif etkiliyor.
Çalışanlarımızın motivasyonunu ve bağlılığını artıran bir diğer uygulama da Dijital Dönüşüm süreci oldu. Grup’un stratejik önceliklerini belirlediği NEOS programının bir bacağını oluşturan dijitalleşme ile 2017’de birçok proje devreye alındı. NEOS ile birlikte hiyerarşiden uzaklaştığımız, bilgi akışının network ile yapıldığı bir döneme evriliyoruz. Şirket içi dijital platformumuzdaki gruplar ile güncel, uluslararası ve farklı seviyelerden paylaşımlarla bilgiye çok daha hızlı ve verimli ulaşır hale geldik. Çalışanlarımız başarılarını, sorularını, bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları bu platformlarla kendilerini özgürce ifade etme imkanı buluyor.
Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?
Önümüzdeki dönemde de üstün yetenekli çalışanları aramıza katmaya ve devamlılıklarını sağlamaya yönelik çalışmalar önceliğimiz olacak. Global “Yaz Okulu” programı ile hedef kitlemiz olan mezuniyete hazırlanan öğrencilere ulaşıyor ve şirket ile olan uyumu gözlemleyebileceğimiz bir deneyim sunuyoruz. Seçilen lisans 3. sınıf veya yüksek lisans 1. sınıf öğrencileri, bir hafta süresince merkezimiz Paris ofisinde farklı birimlerin tanıtıldığı, araştırma ve geliştirme merkezimizdeki yeni teknolojilerin paylaşıldığı, farklı ülkelerden ve disiplinlerden gelen öğrenciler ile birlikte vaka analizlerinin yapıldığı bir programa dahil oluyor. Yine genç yeteneklerin istihdamını hedefleyen bir diğer program Allex ile de yeni mezun veya sınırlı iş deneyimi olan kişileri ekiplerimize dahil ederek, Air Liquide’in farklı bir ülkesinde altı ay süresince çalışacağı projelere yerleştiriyoruz. Elde ettikleri deneyimle ülkelerindeki pozisyonlarına daha donanımlı bir şekilde hazırlanma imkanı buluyorlar.
Yorum yapmak ister misin?