Keith Ferrazzi son kitabı “Never Lead Alone”da var olan liderlik pratiklerinin ötesinde yepyeni bir dönüşümü tanımlamış. O da “Takımdaşlığa” geçiş…
Bu geçişin 10 dönüşüm alanı var, gelin bunlara bir bakalım…
Her şeyi lidere sormaktan ekibin birlikte karar vermesine dönüşüm
Bu dönüşüm sırasında ekip üyelerine bambaşka bir çalışma biçiminin olabileceği ve bu şekilde performans artışı sağlayabileceğine dair bilgiler paylaşılabilir. Bunun olması için her üyenin katılması gereken yeni bir sosyal akit yaratılması gerekiyor.
Çatışmadan kaçınmaktan açıklığa
Arka plan konuşmalarının olmadığı, açıktan kimsenin kimseyi küçümseyerek eleştirmediği ve ekip üyelerinin birbirlerinin başarısına da kendilerini adadıkları bir düzene geçişi ifade ediyor.
Tesadüfi ilişkilerden derin bağlara
Burada kahve arası sohbet veya birlikte dağ yürüyüşleri yerine daha derinlemesine bağ kurulabilecek aktivitelerin bolca olduğu bir düzene geçiş tasarlanmış.
Bireysel yılmazlıktan takım yılmazlığına
Bu dönüşümde takım birbirinin enerji seviyesinden ve tutkusundan da sorumlu hale geliyor. Bir sorun çıktığında lidere ve İK ekibine ihtiyaç olmadan ekibin kendi enerji seviyesini yükseltebileceği bir beceriye ulaşmaktan söz ediliyor.
İş birliğini yükseltmek & toplantıların dönüşümü
İş birliğini sadece toplantılar üzerinden değil de şirket içi ve dışı farklı grup ve insanların katılımıyla daha kapsayıcı, daha asenkron ve daha yenilikçi olma şeklinde dönüştürme yaklaşımı…
Çevik takımlara dönüşmek
Günümüzde belirsiz ve süratle dönüşen süreçler ve piyasalarda çevik yaklaşımı daha ustaca uygulayabilen ekiplere dönüşmek…
Lider takdirinden ekibin takdir ve kutlamasına
Çatışmadan kaçınmayan, birbirine geri besleme verebilen bir ekibe ulaştığımızda bu ekibin sadece liderin takdir alışkanlıklarına hapsolmadan kendi içinde de takdir ve kutlamaları yapabilmesi, yataylarımızın takdirinin iyileştirici etkisini görebilmek…
Kapsayıcılığa, farklılaşmaya ve ait olmaya dönüşmek
Kapsayıcılığın yükseldiği, her türlü farklılığın içselleştirilebildiği ortamlar yaratıcılığı ve iş performansını artırıyor, bu dönüşüme doğru ilerledikçe ekibin tüm potansiyeline de yaklaşmış olacağız.
Biribirinin koçu kaşiflerin oluşturduğu ekiplere dönüşüm
Dünya çapında bir ekipte herkes gelişiminin ve ekibin gelişiminin peşindedir. Bu dönüşümde gelişimden sadece lideri sorumlu tutmaktan ekibin kendi gelişiminin sorumluluğunu almasını kastediyoruz.
Silolardan uyuma dönüşmek
Bu dönüşümler senkron bir biçimde uygulandığında sürekli değişen ve dönüşen dünyada daha süratle adapte olabilen, yeni davranışlara geçebilen ekiplere yaklaşmış oluyoruz.
Bu dönüşüm psikolojik güvenliğin, yenilikçiliğin artması ve daha iyi sonuçların ortaya çıkması ile görünür hale geliyor. Bunun en önemli işaretlerinden biri de takım içi alışkanlıklar… Bu alışkanlıklar tüm bu dönüşüm boyutlarını uygulanabilir kılıyor ve pratik hale getiriyor.
Sizin ekibinizde durum nasıl?