2024 yılı içinde emeklilik dilekçesini verenlerin, 2025 yılında emekli olacaklara göre çok daha fazla maaş alacağı ifade ediliyor. Bu durumda emeklilik şartlarını sağlayan çalışanlar için 2024’te emekli olmak, ciddi bir maaş avantajı sağlayabilir. Peki, emeklilik şansı olan çalışanlar ve deneyimli iş gücünü kaybetmek istemeyen işverenler neler yapmalı?
“2024’te emekli olanlar daha fazla maaş alacak!” açıklamalarıyla birlikte emekli olma durumu olan çalışanlar en doğru kararı vermeye çalışıyor. Emeklilik dilekçesinin verildiği tarih önemli; çünkü dilekçenin verildiği yıldaki güncelleme katsayısı, ömür boyu alınacak emekli maaşı miktarını etkiliyor.
%30 daha fazla maaş öngörülüyor
Emekli maaşı miktarı, çalışma hayatı boyunca SGK’ya bildirilen prime esas kazanç tutarına ve prim gün sayısına göre belirleniyor. Prime esas kazanç tutarının yüksek olması ise daha fazla tutarda prim ödendiği anlamına geliyor ve emekli maaş miktarı da buna göre daha yüksek oluyor. Prime esas kazanç kadar maaş miktarını belirleyen bir diğer önemli konu da emeklilik dilekçesinin verildiği dönemdeki güncelleme katsayısı.
Örneğin; aynı prim gününe sahip ve prime esas kazançları asgari ücretin 2 katı olan çalışanların alacağı emekli maaşı, dilekçe verdikleri tarihe göre değişebiliyor. 2022 yılının aralık ayında dilekçesini veren çalışanlarla 2023 yılının ocak ayında verenler arasında %17’ye yakın bir fark ortaya çıkmıştı. Ekonomik şartlar ve veriler göz önünde bulundurulduğunda, bu yıl için bu farkın %30‘u bulması bekleniyor.
Bu durumda emeklilik hakkı olanlardan dilekçesini bekletenler veya emekli olmaya bu yılın ikinci yarısında hak kazanacak kişiler, 31 Aralık 2024 tarihine kadar emeklilik dilekçesi vermeleri durumunda avantajlı olacaklar. Emeklilik dilekçesini gelecek yıla bırakanlar ise önemli bir kayıpla karşı karşıya kalacaklar gibi görünüyor.
Sürecin işverenlere etkisi nedir?
Maaş avantajı nedeniyle emeklilik zamanı gelmiş olan çalışanların büyük çoğunluğunun, yıl sonuna kadar dilekçelerini ilgili kurumlarla paylaşacağı öngörülebilir. Bu da işverenlerin, özellikle kritik pozisyonlardaki deneyimli çalışanlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmalarına neden olabilir. Deneyimli ve yetenekli iş gücünün emekli olması, kurumlar için önemli bir istihdam açığı yaratabilir.
Kalifiye iş gücü kaybının piyasaya etkisi yakın geçmişteki EYT ile örneklendirebilir. Mesela, 2023 yılı sonuna kadar EYT kapsamında yaklaşık 2 milyon kişi emekli oldu ve bu kişilerin yaş ortalaması 48,1’di. Bu yaş grubu, genellikle iş dünyasında tecrübeli ve yönetim pozisyonlarında yer alan bireyleri içeriyordu. Dolayısıyla, bu grubun emekli olması çok fazla bilgi birikim ve deneyim sahibi çalışanın çalışma hayatından uzaklaşmasına neden oldu. Bu sürece istihdam önlemleriyle girmeyen birçok işveren, özellikle bilgi ve deneyim gerektiren pozisyonları nitelikli iş gücüyle doldurmakta güçlük çekti.
Bu noktada işverenler; emekli olmak isteyen yetenekli çalışan kaybının yaratacağı olumsuz durumları en aza indirgemek için şu önlemleri alabilir:
Yetenek havuzu oluşturma
2024’te emekli olmak isteyenlerin iş piyasasından çekilmesiyle birlikte doğacak yetkin aday eksikliğini en az düzeyde hissetmek için “yetenek havuzu” oluşturulabilirsiniz. 30 milyonu aşkın özgeçmiş havumuzdan, aradığınız kriterlere uygun yetenekleri filtreleyerek bunu kolayca yapabilirsiniz. Mevcuttaki açık pozisyonlarınız veya önümüzdeki dönemde işe alım yapmayı planladığınız pozisyonlar için ücretsiz iş ilanı yayınlayabilirsiniz.
Yetenekli iş gücüne erken erişim
İstihdam açığı yaşayan işverenler, piyasadaki rekabet nedeniyle yetenekli adayları bulma ve elde tutma konusunda da zorluklar yaşayabilir. Yetenek eksikliği, iş piyasasında ücretlerin yükselmesine ve işverenlerin nitelikli adaylar için daha fazla bütçe ayırmasına neden olabilir. Bu da maliyetleri artırarak, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin iş gücü planlamalarını zorlaştırabilir. Bu noktada yeteneğe erken ulaşmak çok kritik bir nokta olarak dikkat çekiyor.
Yedekleme planını devreye alma
Tecrübeli çalışanların yerini doldurmak için erken yedekleme planları yapmak da bir diğer seçenek. Genç çalışanlara mentorluk ve koçluk programları sunarak, emekliliği yaklaşan çalışanların bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını teşvik edilebilirsiniz.
Tecrübeli iş gücünün emekli olması, işverenler için önemli bir zorluk teşkil etse de bu durumu yönetmek ve iş gücü kaybını minimize etmek mümkün. Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olarak ürün ve hizmetlerimizle ihtiyaç duyduğunuz her konuda size destek olmak için varız.
Kariyer.net’in işe alım çözümleriyle tüm bu süreci daha rahat atlatmak için buraya tıklayarak çözüm uzmanlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kaynak: 1