Şirket kültürünü iyileştirmek için yapabileceğiniz 4 eylem

Kurum kültürü, her zaman yazılı kurallardan oluşmaz. Süreç içerisinde gelenekselleşmiş bazı uygulamalar da kurum kültürünün parçası olabilir. Bu kültürün oluşmasında yöneticilerin rolü ise oldukça büyük. Peki, daha iyi bir kurum kültürü oluşturmak için neler yapılabilirsiniz?

Şirketlerdeki kurum kültürünün oluşabilmesinde yöneticilerin payı büyüktür. Özellikle uzaktan çalışılan şu dönemde, kurum kültürünü koruyabilmek ve geliştirebilmek için yöneticilere daha fazla iş düşüyor. İşte, şirket kültürünü iyileştirmek için yapabileceğiniz 4 eylem:

Zorlu konuşmalardan çekinmeyin

Şirket kültürünü geliştirmek için bazen tatsız görünen konular üzerine de konuşmanız gerekir. İş yerinde ayrımcılık, mikro saldırılar, mobbing vb. konular hakkında konuşmaktan çekinmeyin. Bu örneklere benzer konularda iyileştirilmesi gereken noktalar varsa, mutlaka gündeme getirmelisiniz. Aksi halde kurum kültürünü geliştirmek adına önemli bir adımı atmamış olursunuz. Çalışanların, yaşadıkları veya tanık oldukları sorunlarla ilgili yöneticileriyle konuşabilmeleri gerekir. Unutmayın ki söylenmemiş şeyler, yalnızca sorunların büyümesine ve kontrolden çıkmasına neden olur. Bu nedenle çalışanlarınıza sizinle rahatça konuşabilme fırsatı sunabilmelisiniz.

Bağlantıda olun

Uzaktan çalışmaya geçilmesiyle beraber insanlar şirketlerinden, yöneticilerinden hatta ekiplerinden daha kopuk hissedebilir. Bu kopukluk, pek çok yanlış anlamaya da yol açabilir. Bir çalışan mesajlara hızlı yanıt vermiyorsa, işini aksattığı fikri oluşabilir. Bir mesajdaki söylem, farklı anlaşılabilir vs. Özetle, kopukluk önyargıyı teşvik eder ve bunu uzaktan kontrol etmeye çalışmak oldukça zordur. Örneğin; bu durumun yaratacağı etkileri biraz olsun azaltmak adına, zoom toplantınızı erken başlatmayı deneyebilirsiniz. Böylece aynı ofiste olduğu gibi katılımcıların birbirleriyle kısa da olsa sohbet etmesine olanak tanıyabilirsiniz.

Farklı seslere kulak verin

Pozisyonları veya rolleri ne olursa olsun tüm çalışanların şirketinize katkı sağladığını unutmayın. Bu nedenle çalışanlarınızı düşüncelerini dile getirmeleri için teşvik edin. Ekip üyeleriyle bire bir toplantılar düzenlemeniz, onlara söz hakkı vermenin güzel bir yoludur. Ayrıca, çalışanların geri bildirimlerini paylaşabileceği bir mesaj panosu veya Slack kanalı oluşturmayı da düşünebilirsiniz. En önemlisi de çalışanlarınızın düşüncelerini sizinle özel olarak paylaşabilecekleri açık bir iletişim hattı kurduğunuzdan emin olun.

Yönetimle hemfikir olun

Liderler, değişime liderlik etmelidir. Bir uygulamayı hayata geçirebilmeniz için bazen ekstra çaba sarf etmeniz gerekebilir. Şirket yönetimi ve liderler aynı standartlara sahip olmadığında kültür değişikliği kalıcı olmayacaktır. Bu nedenle yönetimle hemfikir olduktan sonra daha kalıcı adımlar atabilirsiniz.

Kaynak: Forbes

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.