Shell Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Eda Güzeldemir Demiray ile şirketin insan kaynakları politikalarını, gelecek planlarını, çalışan bağlılığı çalışmalarını ve yeni çalışma düzeni gibi merak edilen birçok konuyu konuştuk.
Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu an bünyenizde kaç kişi çalışıyor?
Dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden biri olarak, 1923 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Toplamda 750’ye yakın çalışanımız bulunuyor, ayrıca dolaylı olarak 15.000 kişiye istihdam sağlıyoruz.
Firmanızdaki İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?
İK Direktörlüğümüz, işe alım ve oryantasyon, performans yönetimi, liderlik gelişimi, bağlılık ve motivasyon, ücretlendirme ve yan haklar, politikalar, çeşitlilik ve kapsayıcılık yönetimi, etik ve uyum, İK operasyonları ve bordro gibi süreçleri yönetmekte.
Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?
İşe alım süreçlerinde temel kriterimiz; şirket değerlerimize sahip çıkabilecek, kurum kültürümüze uyum sağlayabilecek ve öğrenen zihniyete sahip adaylarla ilerlemek. Öte yandan, adayların bireysel yetkinlikleri ve teknik altyapıları da bir o kadar kıymetli bizler için. O nedenle işe alım süreçlerimizi, ilgili pozisyonun gerektirdiği teknik ve sosyal becerileri göz önünde bulundurarak yürütüyoruz. Eğer sektör bazlı deneyim gerektiren spesifik bir rol ise yine aynı şekilde belirlenen çerçeve doğrultusunda online sınav, yetkinlik bazlı mülakat ve vaka çalışması gibi aşamalarla süreci sonlandırıyoruz. Günün sonunda hedefimiz, her zaman en iyilerle uzun soluklu olarak beraber çalışmak…
Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Özellikle pandemi döneminde çalışan bağlılığını arttırmak adına hangi uygulamaları hayata geçirdiniz?
Türkiye’de ilk vakanın görülmesiyle birlikte çalışanlarımızın sağlığını korumak amacıyla 16 Mart 2020 tarihinde lokasyon spesifik görevleri olan çalışanlarımız dışında tüm çalışanlarımız için evden çalışma düzenine geçtik. Bu süreçte çalışanlarımızla şeffaf iletişim kurmaya ve anlık bilgilendirmeye çok önem verdik. Ülke Başkanımız ve CEO’muz tarafından periyodik olarak bilgilendirme mesajları paylaşıldı. Aynı zamanda üst yönetim ekibimiz çalışanlarımızla online kahve sohbetleriyle bir araya geldiler. “Ülke Pandemi Kriz Yönetim Ekibi” kuruldu ve bu ekip çalışanlarımızın fiziksel ve psikolojik sağlığı başta olmak üzere alınması gereken aksiyonlar ve iş planlarımız üzerine çalışmalar yaptı. Halihazırda esnek çalışma politikamızın olması çok hızlı bir şekilde uygulamaya geçmemize yardımcı oldu.
Bu süreçte çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliğinin en önemli önceliğimiz olduğunu her fırsatta vurguladık. İş yeri hekimimiz, diyetisyenimiz ve psikoloğumuzla çalışanlarımızın fiziksel ve ruhsal sağlıklarını korumak adına söyleşiler organize ettik. Dayanıklılık ve Esneklik Programımız çerçevesinde pandemiye özel seanslar gerçekleştirdik. Çalışanlarımızın adreslerine maske ve dezenfektan gönderimi gerçekleştirdik. Çalışanlarımızın evde kaldıkları süreçte kendilerini geliştirebilmeleri ve ailecek iyi vakit geçirebilmeleri için “Evde Kalın, Sağlıklı Kalın” serileri paylaşarak online yarışmalar düzenledik.
Gönüllü çalışan platformlarının çalışmalarıyla bu dönemde çeşitliliği ve kapsayıcılığı destekleyecek organizasyonlar yaptık, konuklar davet ettik. Pandemi döneminde aile içi şiddetin artmasını önlemek adına eğitimler verdik. Bu dönemde iş yükü artan kadınlar için özel seanslar organize ettik. Aynı zamanda çalışanlarımızın ailelerinin sağlıklarını da destekleyecek şekilde aileler ile birlikte online seanslar düzenledik.
Her sene nisan ayında kutladığımız ve geleneksel hale gelmiş olan Shell Çocuk Günü’nü ilk defa online olarak gerçekleştirdik. Kedi evi yapım atölyesi, uçurtma yapım atölyesi, kukla gösterisi, bilim atölyesi gibi farklı atölyelerin yer alacağı organizasyonumuzda çalışanlarımızın aileleriyle birlikte çok güzel vakit geçirdiler ve çok güzel geri bildirimler aldık. Aynı zamanda mayıs ayında Shell Genç Günü düzenleyerek, çalışanlarımızın lise ve üniversite çağındaki çocuklarına kariyer seçimi ve gelecekleri hakkında destek olduk.
Kadın istihdamını desteklemek adına yaptığınız özel çalışmalar var mı?
Shell’de Çeşitlilik ve Kapsayıcılık’ı iş planlarımızın tam olarak merkezine konumlandırıyor ve iş kolu/iş kademesi bazında hedefler belirliyoruz. Cinsiyet eşitliği hedefimiz doğrultusunda, kadın – erkek çalışan oranımızın 50% – 50% olmasını amaçlıyoruz. Sene başında yöneticilerimiz ile bir araya geliyor ve cinsiyet dengesini sağlamak adına planlar yapıyoruz. Dönem içinde ara kontroller yapıyor ve sene sonunda yıl sonu değerlendirmesi yaparak bir sonraki senenin aksiyonlarını oluşturuyoruz.
Ülkemizin önemli bir önceliği olan kadın istihdamına destek sağlamak amacıyla, akaryakıt sektöründe bir ilk olan “Shell’de Kadın Enerjisi” sosyal yatırım programı kapsamında 2023 yılına kadar 5 yılda 5000 kadına istihdam sağlamayı hedefliyoruz.
Kadın çalışanlarımızın kişisel ve teknik bilgi açısından gelişimleri için kadınların ve erkeklerin aktif olarak bir araya geldikleri sosyal bir ağımız bulunuyor. “BİZ Platformu” adı verilen bu oluşumun çatısı altında, deneyimli kadın liderlerle kariyer sohbetleri, teknik konularda bilgilendirme seansları organize ediyoruz ve şirket içindeki farklı bilgi/sosyal ağ kaynakları ile ilgili olarak bilgilendirmeler paylaşıyoruz. Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından Mühendislik okuyan kız öğrenciler için Online Egitimler, mentorluk ve online staj olanağı sağlıyoruz. Aynı zamanda anne ve anne adaylarımızı desteklemek adına oluşturulan “M³: Mother to Mother Mentoring” programımız bulunuyor. Bu program sayesinde kadın çalışanlarımızın hamilelik ve doğum sonrasında işe daha kolay ve güvenli bir şekilde adapte olmalarını hedefliyoruz.
Pandemi süreci İK uygulamalarınızı nasıl şekillendirdi? Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?
Gelecek dönem İK önceliklerimiz arasında ilk olarak yeni çalışma düzenimizi belirlemek geliyor. Henüz net olmamakla birlikte hibrit bir çalışma düzeni olma olasılığı yüksek gibi görünüyor. Esnek çalışma, çalışan iletişimi, psikolojik dayanıklılık ve yeni yetkinlikler de üzerine yoğunlaşacağımız diğer alanlar olacak.
Ayrıca Çeşitlilik ve Kapsayıcılık hedeflerimiz doğrultusunda, cinsiyet eşitliği, engellilik ve farklı jenerasyonlar üzerine çalışmaya devam edeceğiz. Online programlarımız olan Shell X-Mile Tersine Mentorluk Programı ve Online Staj Programımızın yeni dönemlerini de yakın zamanda başlatmayı planlıyoruz.