Kariyer.net olarak yetenek sponsoru olduğumuz 26. İnsan Kaynakları Zirvesi’nde, iş dünyasının profesyonelleri, “İnsan Kaynakları ve Yönetim” alanında yeni bakış açıları kazanmak için bir araya geldi. Zirvede, “Post-Pandemi Dönemde İK’nın Dönüşümü” başlıklı sunumuyla yer alan Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, sürece dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
İstihdam piyasası pandeminin en fazla etkilediği alanlardan biri oldu. Öyle ki son bir iki yılda İK alanında ciddi değişimler yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Peki, süreç nereye doğru gidiyor, neye evriliyor? Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, “Post-Pandemi Dönemde İK’nın Dönüşümü” sunumunda konuya dair önemli açıklamalarda bulundu.
İstihdam piyasasında son durum
Kariyer.net’te yayınlanan iş ilanı sayılarına bakıldığında, istihdam alanında tünelin ucunda bir ışık göründüğünü ifade eden Fatih Uysal:
“Türkiye’nin en büyük dijital insan kaynakları platformu olarak ilan sayılarımız genel olarak istihdam piyasasıyla ilgili de bir perspektif sunuyor. Toplam iş ilanı olarak baktığımızda 2021’in ortalaması hem geçen senenin hem de pandemi öncesi dönemin rakamlarına göre oldukça yükseldi denilebilir. Son dönemde %20, pandemi dönemiyle karşılaştırırsak %40, pandemi öncesi döneme göre bakarsak da %27’lik bir artış var. Yeni yayınlanan ilanlarda da benzer bir trend söz konusu. Sektörel bakıldığında; dijital dönüşüm ve e-ticaretteki ivmelenmeyle birlikte bilişim sektöründeki yükseliş devam ediyor. Havacılık, eğlence, kültür ve sanat ise süreçten en negatif etkilenen sektörlerden” dedi.
İK’da dönüşüm sürüyor!
Her yıl gündeme gelen trendlerle birlikte bir dönüşüm yaşayan İK sektörü için son 2 yılda her şey öngörülemez bir hızla değişti ve değişmeye de devam ediyor. Bu durumda değişime direnç göstermekten çok, sürdürülebilir bir başarı için süreçle uyumlu ilerlemek gerekiyor.
Fatih Uysal: 5 ana tema İK’nın gündeminde!
Global düzeyde İK uygulamalarını etkileyecek 5 tema olduğunu da söyleyen Uysal, bu kavramları şu şekilde açıkladı:
“Yetenek açığı, bilişimin yükselişi, uzaktan liderlik, yeteneğin yer değiştirmesi ve işe girişte sahtecilik oranının artması yeni dönemin en önemli konularından.
Yetenek açığı ve bununla birlikte GIG ekonomisini artık daha sık duyacağız. Dijital bir dönüşümün içerisindeyiz ve iş insanlarına sorulduğunda %84’lük bir kesim en önemli gündemlerinin ‘işlerinin dijitalleşmesi’ olduğunu söylüyor; ancak işler dijitalleşirken yetenekler aynı oranda dönüşmediği için burada bir yetenek açığı oluşuyor. Bu açık ise freelance veya yarı zamanlı çalışanlara talebi arttırdığı için GIG ekonomisini yaratıyor. Bu kavram “yeteneğin paylaşılması” olarak açıklanabilir. Halihazırda yeteneği bulmakta zorlanan işverenler, full time olmasa bile en azından yarı zamanlı olarak profesyonelden destek almayı tercih edebiliyor. Bu da bu ekonominin daha da gelişeceğine işaret ediyor.
Bilişimin yükselişi trendi ise en başta söylediğimiz nedenlerle paralel olarak ilerliyor. Sadece globalde değil, Türkiye’de de e-ticaretin yükselişi ve konvansiyonel şirketlerin dijitalleşmesiyle bilişimin üzerinde daha fazla durulması gerekiyor.
Uzaktan liderlik, pandemiyle birlikte hayatımıza giren kavramlardan. Mart 2020 itibarıyla hemen hemen her şirket bir anda uzaktan çalışmaya başladı ve uzaktan çalışan bir ekibi yönlendirmek, yönetmek de ayrı bir liderlik vasfı gerektirmeye başladı. Önümüzdeki dönemde yeni iş modellerinin, hibrit çalışma modelinin yerleşmesiyle birlikte, uzaktan liderlik kavramı da üzerinde en çok konuşacağımız konulardan biri olacak.
Bir diğer trend ise ‘Büyük İstifa’ ile ilgili. Amerika’da yapılan araştırmalara göre her 3 kişiden biri ‘Kendi işimin patronu olmak istiyorum’ diyor ve bu nedenle istifa ediyor. %66’lık kesim ise henüz iş değiştirmemiş olsa da işini değiştirmeyi planlıyor. Bunun sebeplerinden biri pandemiyle birlikte görülen hayati risklerin, kişilerin çalışma hayatına bakışını değiştirmesi.
İşe girişte sahtecilik ise bir diğer önemli trendlerden. Özellikle Türkiye’yi ilgilendiren önemli bir konu; çünkü işsizlik oranının artması, belirli bir kesimin iş bulmasının zorlaşmasıyla birlikte işe girmek için evrakta sahtecilik dahil farklı yöntemlere başvurulduğunu görüyoruz. İK profesyonellerine de sorulduğunda %77’si son dönemde bu konuda suistimal riskinin arttığını düşünüyor. İşe giriş döneminde dolandırıcılık artışı %30 gibi yüksek bir oranda seyrediyor” dedi.
İşe alım sürecinde uçtan uca çözümler sunuyoruz
Kariyer.net olarak hem trendlere hem de ihtiyaca uygun çözümler sunmaya çalışıyoruz. Bu amaçla mevcut uygulamalarımızı sizin için geliştirmeye devam ederken, size yepyeni hizmetler sunmanın da heyecanını taşıyoruz.
Bilişim sektöründeki yetenekleri keşfediyoruz
Bilişim sektöründeki gelişmeler, bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücünün önemini arttırıyor. Bu amaçla genç yetenekleri sektöre kazandırmak için yakın zaman önce Techcareer.net şirketimizi kurduk. Bu şirketle amacımız bilişim alanında ilerlemeye istekli ve yetenekli olan gençleri Hiring Challenge’lar, Hackathon’lar ve Bootcamp’ler ile yetiştirmek.
Teknoloji alanındaki işe alımlarınız için Coensio ile çalışıyoruz
Teknoloji alanında yayınladığınız ilanlara gelen başvurular arasından, nitelikli adayları en az eforla seçmenizi sağlamak için aday ön-değerlendirme platformu Coensio ile birlikte çalışıyoruz.
Yapay zeka destekli uygulamalarıyla CV’nin çok daha ötesine geçmenizi ve potansiyeli yüksek adayları kaçırmamanızı sağlayan Coensio; adayların teknik yeteneklerini mülakattan önce değerlendirmenize ve sadece teknik yetkinliğinden emin olduğunuz adaylarla mülakat yapmanıza olanak tanıyor.
İnsan Kaynakları Zirvesi’nde “Teknoloji Yeteneği için İşe Alımda Ön Değerlendirme” konulu oturumda, Kariyer.net Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Barış Karadenizli’nin sorularını cevaplayan Coensio Kurucusu Barkın Yersu Taşkeli:
“Coensio bir ihtiyacın karşılanması fikriyle ortaya çıktı. Teknoloji alanında çalışacak adayların gerçekten pozisyona uygun olup olmadığının ölçülmesi için standardın dışında farklı teknikler kullanılması gerektiğini fark ettik. Coensio’da adayı değerlendirirken 3 farklı soru tipinden yararlanıyoruz: Kodlama, açık uçlu ve çoktan seçmeli sorular. Bu şekilde adayların yetkinliklerini derinlemesine ölçerek kısa listemizi oluşturuyoruz. CV inceleme sırasındaki olası önyargıların (eğitim, iş deneyimi vb.) önüne geçerek, sadece gerçek yeteneği bulup çıkarmaya odaklanıyoruz” dedi.
İşe alımda belge sahteciliğini FinalCheck ile tespit ediyoruz!
Uzaktan çalışmanın artmasıyla birlikte işe alım süreçleri de ağırlıklı olarak dijital kanallardan ilerliyor. Dijitalleşen işe alım süreçleriyle birlikte en fazla dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de sunulan evrakların güvenilirliği.
İşe alımda evrakta sahtecilik durumun önüne geçmek için FinalCheck ürünümüzü devreye aldık. Bu ürünümüzle adayların size ilettikleri evrakların güvenilirliğini hızla sizin adınıza tespit ediyoruz.
MY Security Analytics Genel Müdürü ve Kurucusu Mesut Demirbilek; İnsan Kaynakları Zirvesi’nde “İşe Alım Süreçlerinde Dijital Background Check” başlıklı oturumda Kariyer.net Satış Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sağlıkoğlu’nun konuğu oldu ve konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Çalışan adaylarını şirketinize dahil etmeden önce olası birtakım risk unsurlarını gözden geçirmeniz gerekiyor. Bu hem mevcut çalışanlarınız hem de maddi kaynaklarınızı doğru kullanmanız için önemli. Yapılan araştırmalar, pandemi sonrasındaki süreçte belge sahteciliğinin %30 daha fazla arttığını gösteriyor. Diploma, adli sicil belgesi vb. önemli belgelerdeki sahte beyanları anlamak oldukça mühim. FinalCheck ile bunu belge doğrulama ve profesyonel araştırmalarla yapıyoruz. Tüm bu hizmetleri global düzeyde gizlilik ve güvenlik prosedürlerine uygun olarak veriyoruz. Çalışmalarımızla İK profesyonellerinin üzerindeki yükü büyük ölçüde almayı hedefliyoruz.”