Super Bowl markalar için neden bu kadar önemli?

Milyonlarca Amerikan futbolu izleyicisini televizyona kilitleyen Super Bowl, geçtiğimiz şubat ayında gerçekleşti. Bu yıl 56. kez düzenlenmesine rağmen halen Amerika’nın en çok izlenen TV şovu olma özelliği taşıyan etkinlik, 100 milyonun üzerinde izleyiciye ulaştı. Yalnızca Amerikan futbolu severleri değil, reklamcıları ve işverenleri de ekrana kilitlemeyi başaran Super Bowl, elbette sadece bir futbol maçı finali değil. Peki, Super Bowl’u markalar için bu kadar takip edilesi ve heyecanlı kılan şey ne?

Reklam kuşağının 30 saniyesi 6.5 milyon dolardan satıldı

Maçın devre aralarında reklam filminin yayınlanmasını isteyen pazarlamacılar, bu yıl 30 saniye için çok ciddi bir bütçe ayırmak durumunda kaldılar. Geçtiğimiz yıl 5,6 milyon dolar olan 30 saniyelik reklam slotları bu yıl 6,5 milyon dolardı. Bütçeler ne kadar yüksek olursa olsun, Amerika Birleşik Devletleri’nin halen en çok izlenen TV şovunda yer almak isteyen markalar için işin maliyet kısmı pek de önemli değil açıkçası. Bu da sayılı reklam slotu içinde kendine yer bulmak isteyen markaların her yıl kesenin ağzını biraz daha açması anlamına geliyor.

Bütçe arttıkça reklam filmlerindeki kalite artıyor!

Artan bütçeler pazarlamacıların ve reklamcıların zihninde şu yaklaşımı doğuruyor: Madem çok fazla para veriyoruz, o halde çok iyi bir şey ortaya çıkarmalıyız! Tam da bu noktada Super Bowl’a neden bu kadar çok ilgi gösterildiğinin de yanıtı doğuyor aslında. Yanıt basit: Yaratıcılık! Zekice işlenmiş reklam filmler, prodüksiyonundan kısılmamış, bol ünlülü filmler veya çok düşük bütçeyle harika sonuçlar almış işler görmemizin en önemli nedeni bu. Artan rekabet, markaları hep daha iyisini yapmaya teşvik ediyor.

Devre arası showları

İşte Super Bowl’u bir maç finalinden ayıran ve bambaşka bir şova döndüren detaylardan biri de devre arası sahne şovları. Özellikle bu yılki şov hem sahne tasarımı hem de sanatçı seçimiyle birçok ilki de içinde barındırıyordu. Dr. Dre, Eminem, Kendrick Lamar, Mary J. Blige, 50 Cent ve Snoop Dogg’un sahne aldığı ve ilk kez tamamı rapçilerden oluşan bir şovdu. Sahne tasarımında ise organizasyonun yapıldığı, Dr. Dre ve Kendrick Lamar’ın doğup büyüdüğü bölge olan Compton’ın minyatürünü izledik. Daha önceleri sahne tasarımı olarak düz bir zemin üzerine ışıklandırma yapılan organizasyon için böylesi büyük bir dünya yaratmak bir ilk! Bu sayede daha yaşayan ve seyirciye seyir zevki yüksek şovlar yapılabiliyor.

Yapılan araştırmaya göre Super Bowl izleyicilerin;

  • %55’i en çok futbol maçı için izliyor,
  • %26’sı en çok devre arası şovuyla ilgileniyor
  • %19’u ise en çok reklamlarla ilgileniyor.

Özetle;

Super Bowl 2022 ilkleri ve enleriyle izleyenlere muhteşem bir deneyim sunarken, organizasyonun ardından özellikle reklam filmleri özelinde yapılan araştırmalar da hayli çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

  • Super Bowl halen Amerika Birleşik Devlerleri’nin en çok izlenen TV programı.
  • Z kuşağı Super Bowl izlemiyor! Evet, Z kuşağının yalnızca %35’i Super Bowl’u izlerken, Y kuşağının %54’ü, X kuşağının %51’i izliyor.
  • Bu kadar para harcıyorlar ama kazanıyorlar mı? Bu araştırmanın sonucu biraz farklı. Yani, aynı sektörden iki markanın reklam filminin olması halinde, filmlerin birbirini nötrlediği ve bunun markaya yüksek gelir olarak dönmediği yönünde. Özellikle filmleri çakışmayan içecek markaları için durum hayli olumlu. Reklam pazarlama faaliyetleri için Super Bowl’a harcanan parayı içecek sektöründeki firmalar çıkarmakta zorlanmıyor.
  • “Bol ünlülü reklam filmlerinin markaya bir katkısı oluyor mu?” anketinde ise sonuç çok net. Ankete katılanların %73’ü reklamlardaki karakterlerin/ünlülerin en ilgi çekici unsur olduğunu kabul ediyor.

Super Bowl 2022’nin en dikkat çeken reklam filmlerine göz atmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Konuk Yazar: Figen Yüzbaşıoğlu / Kıdemli Metin Yazarı – Kariyer.net

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.