İyi bir takım lideri olmak için en önemli nitelikler neler?

Herhangi bir beceri gibi liderlik nitelikleri de çoğunlukla bilinçli, tutarlı öğrenme ve eğitim yoluyla geliştirilir. Sektöre ya da pozisyona bağlı olarak gereken beceriler değişebilir, ancak bütünsel olarak bakıldığında iyi bir takım liderinin sahip olması gereken temel bazı özelliklerden bahsedebiliriz. Peki, bunlar neler?

Motivasyon

Kişisel motivasyon olmadan, liderlerin ekip üyelerine ilham vermesi ve performanslarını ileriye taşıması oldukça zordur. Motivasyon, amaç bulmayı ve bu amacı gerçekleştirmenize yardımcı olacak yolları belirlemeyi gerektirir. Aşağıdaki gibi soruları kullanarak takım üyeleri ile başlattığınız konuşma, ortak bir hedef üzerinde çalışmanıza yardımcı olacağı gibi her iki tarafa kendini geliştirme fırsatı da sunar.

  • En çok neye değer veriyorlar?
  • Onlara amaç veren nedir?
  • Rollerinin en çok hangi alanlarından keyif alıyorlar?
  • Uzun vadede kendilerini nerede görüyorlar?
  • Sorumluluklarını arttırmanın ve hedeflerine yaklaşmalarına yardımcı olmanın yolları var mı?

Cesaret

Çatışma, profesyonel hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Liderler, ekip üyelerine güven ve cesaret aşılarken zorluklarla doğrudan mücadele etme cesaretini nasıl geliştirebilirler?

  • Girişkenlik pratiği yapın: İlk başta rahatsız edici gelebilir, ancak ne kadar çok pratik yaparsanız, kendinizi ve ekibinizi ilerletmek için o kadar fazla cesaret kazanırsınız.
  • Ekip üyeleriyle iş birliği yapın: Ekip üyelerinizin desteğiyle, yapıcı ve sağlam kararlar almanız ve ileriye dönük olarak kendinize güvenmeniz daha olasıdır.
  • İyi bir şekilde delege edin: Cesur liderler, ekiplerinin benzersiz güçlü ve zayıf yönlerini anlarlar, sorumlulukları takım üyelerine delege eder ve onlara güvenirler.

İyi dinleme becerisi

Çalışanlar, liderlerinin kendilerini gerçekten dinlediğinden emin olmak isterler. Sezgisel dinleme, güçlü iletişimin ve güvenilir ilişkilerin temelidir. Dinleme becerilerinizi geliştirmenin bazı yolları şunlardır:

  • Göz temasını koruyun: Diğer kişinin söyleyeceklerine yatırım yaptığınızı göstermek için göz temasını sürdürün.
  • Sözü kesmekten kaçının: Dinlemek, ekip üyelerinize fikirlerini ifade etmeleri için bir alan vermektir. Düşünce ve diyalog akışını kesmeyin.
  • Sözel olmayan ipuçlarına dikkat edin: Başınızı sallayarak, doğru yüz ifadelerini ve duruşunu kullanarak ve vücut diline dikkat ederek ekip üyenizle uyumlanın.
  • Takip eden sorular sorun: Diğer kişinin durumunu kapsamlı bir şekilde anlamak, bilgi ve iç görü kazanmak için takip soruları sorun.

Proaktiflik

Bir lider olarak yaptığınız eylemler, nihayetinde sizi tanımlayan ve saygı kazanmanızı sağlayan şeydir. Anahtar, bir şey olduğunda basitçe yanıt vermek değil, başarı olasılığını arttırmak için proaktif inisiyatif almaktır.

Proaktif bir zihniyet geliştirmek aşağıdakileri içerir:

  • Geleceğe odaklanın: Muhtemelen son zamanlarda bazı engeller ve beklenmedik olaylar yaşadınız. Onlardan ne öğrenebilirsiniz? Gelecekte ekibinizi korumak için onlardan nasıl yararlanabilirsiniz? Daha fazla görüşme için bunları geliştirmenin ve ekibinizle paylaşmanın yollarını düşünün.
  • Büyük resmi düşünün: Günlük kararlar alırken ekip ve organizasyon hedeflerini göz önünde bulundurun. Bu kararlar bu hedeflere hizmet edecek mi? Bu bakış açısına sahip olmak, daha stratejik bir lider olmanıza yardımcı olabilir.
  • Senaryolar üzerinde düşünün ve yedek planlarınız olsun: Yeni bir girişim üzerinde çalışırken, üretebileceği birden fazla sonucu düşünün ve her biri için bir plan yapın. Bu, hazırlanmanıza ve rekabette bir adım öne geçmenize yardımcı olacaktır.
  • Her seferinde bir sorunu çözün: Sorunlara öncelik vermek ve bunları birer birer çözmek, her soruna hak ettiği odağı vermenizi sağlar.

Bu liderlik özelliklerinden hangisi üzerinde çalışırsanız çalışın, her şeyin bir örnek teşkil etmekle ilgili olduğunu unutmayın. Kendinizin en iyi versiyonu olabilirseniz, ekip üyeleriniz sizi takip edecektir.

Konuk Yazar: Erdem Ercan /Hayatın Ritmi Kurucu ve Yöneticisi

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.