İşe alımın son adımlarından biri, adayların beyan ettiği evrak ve bilgilerin geçerliliğini ve doğruluğunu teyit etmektir. Peki, aday tarafından sunulan bu belgelerin güvenilirliğini ölçerken nasıl ilerlemek gerekiyor?
Özellikle pandeminin de körüklediği uzaktan işe alma (remote hiring) ve uzaktan çalışma (remote working) politikaları nedeniyle “Çalışan Özgeçmiş Doğrulama ve Araştırma” uygulamaları (Background Check) iyice önem kazanmış durumda. İşe alımın son aşaması olarak sunulan belgelerin doğrulanması kritik. Peki, neden?
Evraklarda sadece barkod kontrolü olası suistimalleri tespit etmek için yeterli değil
Konvansiyonel olarak günümüzde aday evrakları e-devlet sistemi üzerinden manuel olarak İK uzmanları tarafından doğrulanıyor; ancak maalesef üstünde oynama yapılmış ve/veya sahte kimlik, adli sicil, ikametgâh ve diploma belgelerini tespit etmek için barkod kontrolü yeterli olmuyor. İnsan gözüyle fark edilmesi zor olan tutarsızlıkları belirlemek için kişinin sadece barkodu değil, tüm belgeyi detaylıca incelemesi gerekiyor. Aynı şekilde barkodsuz belgeleri ve/veya yurt dışından alınmış diplomaları doğrulamak uzun ve yorucu bir süreç haline gelebiliyor.
Şirket itibarını zedeleyecek ve diğer çalışanların güvenliğini tehlikeye atacak davranışların önlenmesi için adaylar hakkında doğru araştırmalar yapmak kritik
Dijitalleşmenin de artmasıyla günümüzde neredeyse herkesin dijital bir ayak izi bulunuyor. (digital footprint) Şirketler kontrollerini yaparken web’in açık kaynaklarından adaylar hakkında olumsuz ve/veya riskli olabilecek bulguları tespit edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, bu araştırmaları usulüne uygun olarak kamuya açık kaynaklardan yapmaktır. Adayın ismi geçen haberler, blog yazıları ve varsa kamuya açık sosyal medya hesapları gibi dijital kaynaklar incelenebilir.
Bunun gibi web taramaları ile olası nefret ve hakaret söylemlerinde bulunmuş olanlar veya yasadışı davranışları teşvik edecek paylaşımlar yapmış kişilerin şirkete dahil edilmesi önlenebilir. Böylelikle, gelecekte yaşanabilecek olumsuz durumlar için de önlem alınmış olunur.
Bazı pozisyonlarda çalışacak olan adayların ticari ilişkilerinin incelenmesi gerekebilir
Olası suistimal ve çıkar çatışması durumlarını önleyebilmek için hassas pozisyonlarda çalışacak olan adayların ticari ilişkilerinin işe giriş yaptığı şirket veya kurum tarafından bilinmesi önemli olabilir. Örneğin; kişinin yurt içi veya yurt dışında ticari ilişkilerinin varlığı bir şirket için kritik bir bilgi olabilir. Kamuya açık ticari sicil kayıtları incelenerek adayların hem Türkiye’de hem de dünyada mevcut şirket ortaklığı veya yöneticiliği olup olmadığı tespit edilebilir.
Benzer şekilde, özellikle imza yetkisi verilecek pozisyonlarda çalışacak adayların, “Uyumluluk ve Kara Para Aklama ile Mücadele” kapsamında ülkelerin yayınladığı uluslararası Kara Liste ve Yaptırım listeleri (Blacklist & Sanction List) üzerinden kontrol edilmesi çok önemli.
Çalışan adayları yukarıda bahsi geçen kontrol, doğrulama ve araştırmalardan doğru bir şekilde geçirilirse, şirket veya kurumların çalışan kaynaklı risklerini yönetmesi ve aday üzerinden gelebilecek tehditleri önlemesi mümkün olur. Tabii maalesef bu tarz detaylı incelemeler şirketler için oldukça zaman alan ve baş ağrıtan süreçler haline gelebiliyor.
FinalCheck ile bütün doğrulama ve araştırmalar tek bir sistem üzerinden yönetilebilir!
Çalışan özgeçmiş doğrulama ve araştırma süreçlerinde güvenilir, hızlı, mevzuata uygun ve ölçeklendirilebilir bir yardımcıya ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı çözmek için Türkiye’nin en büyük istihdam platformu Kariyer.net ve Güvenlik Analitiği alanının lider şirketi My Security Analytics FinalCheck sistemini geliştirildi.
Artık işverenler tek bir sistem üzerinden adayın pozisyon ihtiyaçlarına göre özel araştırmalar talep edebiliyor. Talep edilen araştırmalar, alanında uzman FinalCheck analistleri tarafından güvenilir ve hızlı bir şekilde yapılıp sisteme yükleniyor.
FinalCheck sistemi üzerinden kolayca talep edilebilecek özel araştırmalardan bazıları:
Ticari Özgeçmiş Araştırması: FinalCheck analistleri, işe alınacak adayın Türkiye’de veya dünyada mevcut şirket ortaklığı ya da yöneticiliği olup olmadığını, çıkar çatışması durumlarını ve suistimal risklerini inceleyip raporlar.
İtibar Risk Araştırması: Web’in tüm katmanlarında yapılan araştırmalar ile adayın itibarını etkileyecek bilgiler incelenir, analiz edilir ve raporlanır.
AML (Anti-Money Laundering) Risk Araştırması: Uyumluluk ve Kara Para Aklama ile Mücadele kapsamında 1500’e yakın uluslararası Kara Liste ve Yaptırım Listeleri (Blacklist & Sanction List) üzerinden yapılan incelemelerdir.
Ayrıca FinalCheck ile adaylar tarafından verilen tüm belgeler, saniyeler içinde dijital olarak doğrulanıyor. Böylelikle, insan gözüyle tespit edilmesi zor olan belge sahteciliğinin de önüne geçiliyor.
İşe giriş sürecinin final adımını dijitalleştirerek çok daha güvenli hale getiren bu sistem sayesinde şirketler, çalışan kaynaklı risklerini kolayca yönetebilecek. Artık şirketler hem çalışanlarını hem de müşterilerini FinalCheck ile koruyabilecek.
FinalCheck hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
FinalCheck ile ilgili diğer yazıları okumak için lütfen tıklayın!