Geleceğin liderlerinin yetkinlikleri neler olacak?

Son birkaç yıldır hızlı bir değişimin içindeyiz. İş hayatını da yakından ilgilendiren değişim zinciriyle uyumlu ilerlemek, başarı ve sürdürülebilirlik açısından kritik. Bu yeni dünya düzeni, liderlerin yetkinliklerini de gelecekte dönüştürecek gibi görünüyor. Peki, ama nasıl?

Son 10 yıl dünya tarihinin en hızlı, en büyük, en güçlü değişimlerinin yaşandığı yıllar arasında yerini aldı. Bu yıllar dünyanın küreselleşmesinin, iklim değişikliğinin, kitlesel göçün, dijitalleşmenin, teknolojinin, bireyselleşmenin ve öngörülmeyen risklerin yaşandığı yıllar oldu. Pandemi, değişimi birkaç kat daha fazla hissetmemize ve yaşamamıza neden oldu. Her şey değişti. Üstelik öyle adım adım da değil, hızlıca!

Tüm değişimleri gözlemleyen, anlamaya ve uyumlanmaya çalışan, tedbirlerini alan, geleceğe yeni yollar açan şirketler, süreci yönetmeyi ve değerlendirmeyi başardılar. Bu başarıda, lider ve yöneticilerin payı büyük. Peki, gelecekte liderlerin sahip olması gereken yetkinlikler arasında neler var?

Gelecek nasıl gelecek?

Değişimler; geleceğin nasıl olacağı konusuna ve gelecekte liderlerin sahip olması gereken yetkinliklere, eskisinden çok daha fazla önem kazandırdı. Yeni dünya düzeninde “liderlik” ve “liderlik yetkinlikleri” daha farklı bir boyuta geldi. Geldiğimiz noktada liderler sadece şirketlerin değil, dünyanın geleceği için de rol üstleniyorlar.

Son 10 yıl, bize “değişmeyen tek şeyin değişim” olduğunu bir kez daha gösterdi. Geleceğin bugünde olduğunu, dünyanın yaşadığımız tek yer olduğunu, sağlıklı olmanın önemini, iş birliğinin kazandırdıklarını, esneklik-çeviklik-uyumlanma-sürdürülebilirlik gibi kavramların değerini, duygusal zekanın-güvenin-empatinin vazgeçilmezliğini aslında tekrar hatırlattı.

Geleceğin liderlerinin yetkinlikleri:

  • Fiziksel ve Ruhsal Olarak İyi Olmak-Örnek Olmak: Artık biliyoruz ki fiziksel ve ruhsal olarak iyi olma hali etrafımıza da yansıyan bir unsur ve geleceğin liderlerinde bulunması gereken yetkinliklerinden biri. Platon’un dediği gibi “Kendini yönetirsen dünyayı yönetecek gücü bulabilirsin!”
  • Esneklik-Çeviklik-Uyumlanma-Sürdürülebilirlik: Birbirine etkileşimli bu dört yetkinlik geleceğin liderlerinin sahip olması gereken yetkinliklerde çok daha fazla öne çıkıyor. Yeniliklere açık olmak, duruma göre doğru hareket edebilmek, gelişmeleri anlamak, onlardan faydalanabilmek ve devamını sağlayabilmek.
  • Stratejik Düşünmek ve Karar Almak: Tüm düşünce biçimleri arasında stratejik düşünme geleceğin düşünme biçimi olarak dikkat çekiyor. Stratejik düşünmek yetmiyor, bu doğrultuda karar almak da ayrı bir yetkinlik olarak karşımıza çıkıyor.
  • Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık: Birer kavram olarak görülse de çok değerli yetkinlikler… Bu üç kavramı kabul etmek, hayata geçirmek ve yaygınlaşması için çaba sarf etmek geleceğin liderlerinde olması beklenen yetkinliklerden…
  • Duygusal Zeka- Empati-Güven-Cesaret: Uzun yıllardır üzerinde durulan kavramlardan biri de Duygusal Zeka, yani duygularla akıllı olmak. Bugün çok daha iyi anlıyoruz gerekliliğini. Sadece iş hayatımız için değil hayatımızın tüm alanları için kıymetli.
  • Merak-Yaratıcılık-Vizyonerlik-İlham Vermek: Merak; öğrenmemizi ve gelişmemizi sağlayan birincil istek. Merak olmadan yaratıcılık, yaratıcılık olmadan vizyonerlik mümkün olmuyor. Günümüzün çok değerli yetkinliklerinden biri olan ilham vermek, yeniliklere adım atma isteği yaratmak, gelecekte çok daha değerli olacak.
  • Yeteneğin Bulunması, Geliştirilmesi, Teşvik Edilmesi: Bugün fark ettiğimiz bir gerçek daha var; rekabetin hızla tırmandığı dünyada ihtiyacımız yeteneğin bulunması, geliştirilmesi ve teşvik edilmesi!
  • İletişim-İş Birliği-Koçluk: Evet, iletişim… Evet, iş birliği… Evet, koçluk. Dünden bugüne değişmiş ve gelişmiş açılımları ile geleceğin liderlerinin yeteneklerinden olacaklar.
  • Riskleri Görmek-Risk Almak-Riskleri Yönetebilmek: Riskleri görmek, sadece olacakları fark etmemizi sağlamaz; durumu farkında olduğumuzu, sınırlarımızın değiştiğini gördüğümüzü, yapabileceklerimizi geliştirdiğimizi de anlatır. Risk almanın pek de önerilmediği geçmiş yönetimsel yaklaşımlardan çok uzağız artık. Son yıllarda hepimiz deneyimlemedik mi? Nasreddin Hoca’nın bir hikayesi var, anlatmadan geçemeyeceğim…

Nasreddin Hoca bir gün yine eşeğe ters binmiş.

Adamın biri;

-Hocam eşeğe neden ters biniyorsun? diye sormuş.

Hoca;

-Arkadan gelen tehlikeleri görmek için demiş.

Adam;

-Ya önden gelen tehlikeler?

Hoca cevap vermiş;

-Onu eşek de görür.

  • Teknolojiyi ve Yenilikleri İnsan Odağında Planlamak ve Kullanmak: Sektörümüz ne olursa olsun, teknoloji ve yeniliklerden faydalanma konusunda hemfikir olmalıyız. Bunların insan odağında olması için gerekenleri yapmak da liderlerin yetkinlikleri arasında olmalı.

Tüm bu yetkinlikler aynı değerdeler… Bu nedenle de geleceğin liderlerinin bu yetkinliklere sahip olması gerekli. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, şirketlerin lider ve yöneticilerini bu yetkinlikler için desteklemesi ve kurum kültürü olarak kabul edip uygulamaya sokmalarının artık kaçınılmaz olmasıdır.

Konuk Yazar: Erdem Ercan /Hayatın Ritmi Kurucu ve Yöneticisi

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.