Bazen şirkete dahil edilen çalışanlar, şirkete uygun kişiler olmayabilir. Uygun olmayan çalışanların şirkete dahil edilmesi hem maddi hem de manevi zararlara yol açar. Eğer kişilerin şirket kültürüne uygunluğu ve/veya pozisyon ihtiyaçlarını nasıl karşıladığı doğru incelenmemişse yanlış işe alım riski artar. Bu riski azaltmanın ilk adımı kişinin bilgi ve belgelerinin doğruluğunun gerekli kontrollerden geçirilmesidir.
Hem maddi hem de manevi zarar yaşanıyor
İşe alım süreçleri zaman ve efor harcadığı için şirketlere belirli maliyetler çıkarabilir. Doğru işe alımın maliyeti; İK çalışanlarının zamanlarını/eforlarını, değerlendirme testleri ve mülakat süreçlerini, yönetim eforlarını, eğitim masraflarını, pozisyon hakkında yapılan duyuru ve reklamları, adayları tararken harcanan zaman ve maliyetleri, ve yapılması gereken çalışan doğrulama ve araştırma süreçlerini kapsar. İşe alınan kişinin sonradan şirkete uygun olmadığı tespit edilirse ve/veya beklenen süreden önce kişi işten ayrılırsa, şirketler ekstra harcamalar da yapmak zorunda kalır. Bu nedenle yanlış işe alımın şirketlere maliyeti oldukça yüksektir.
Bir araştırmaya göre yanlış işe alımın şirkete maliyeti, işe alınan kişinin maaşının 5 ila 27 katı arasındadır. Farklı bir araştırma ise yanlış işe alımının maliyetinin işverenin yıllık kazancının %10’una tekabül ettiğini belirtir.
Aynı zamanda, bu kadar zaman ve efor harcanarak işe alınan kişinin, yanlış işe alım olduğunun ortaya çıkması çalışanların ve yöneticilerin moralini de etkiler. Verilen eforun yanlış kişi için olduğunu fark etmek ekip motivasyonunu düşürebilir.
Şirket itibarını zedeleyecek süreçler yaşanabilir
İşe alım sırasında adayların beyan ettiği belge ve bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek şirketlerin sorumluluğundadır. İşe alınan kişinin gerekli kontrollerden geçirilmeden şirkete dahil edilmesi şirketlerin itibarını da zedeler. Kişilerin kimlik, ikametgah, adli sicil ve varsa diploma belgelerinin doğruluğunun tespiti her pozisyon için yapılması zorunlu kontrollerdir. Ayrıca, bazı hassas pozisyonlarda çalışacak olan kişiler hakkında özel araştırmalar da yapmak gerekir. Örneğin, imza yetkisi verilecek pozisyonlarda çalışacak kişilerin olası çıkar çatışması ve suistimal risklerini tespit etmek için Türkiye’de ve dünyada mevcut şirket ortaklığı ya da yöneticiliği olup olmadığı araştırılmalıdır. Ayrıca kişilerin şirket etik ve kültürüne uyumlu olması için dijital platformlarda kurumun itibarını zedeleyecek davranışlarının olup olmadığı da işe alımdan önce tespit edilmelidir.
Bu nedenle çalışan doğrulama ve araştırmalarının yani “background check” politikalarının etkili bir şekilde uygulanması yanlış işe alım riskini azaltabilecek bir önlemdir.
FinalCheck ile bütün doğrulama ve araştırmalar tek bir sistem üzerinden yönetilebilir!
Yukarıda bahsi geçen bu araştırma ve doğrulamalar; yanlış işe alım riskini indirgemeyi kolaylaştırır. Geleneksel bir yapıda adaylar hakkında yapılan araştırmalar, kurumlar tarafından manuel olarak yürütüldüğü için uzun ve meşakkatli bir operasyon haline gelebilir. Bu nedenle çalışan özgeçmiş doğrulama ve araştırma süreçlerinde güvenilir, hızlı, mevzuata uygun ve ölçeklendirilebilir bir yardımcıya ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı çözmek için Türkiye’nin en büyük istihdam platformu Kariyer.net ve Güvenlik Analitiği alanının lider şirketi My Security Analytics FinalCheck sistemini geliştirdi.
Artık işverenler aday ve çalışanlar hakkında yapmak istedikleri tüm doğrulama ve araştırmaları tek bir sistem üzerinden, yasal mevzuatlara uygun bir şekilde, kolayca talep edebiliyor. Kişilerin diploma, adli sicil, ehliyet ve ikametgah gibi belgeleri sistem tarafından otomatik olarak saniyeler içinde, insan hatasına yer vermeden doğrulanıyor. Böylelikle, insan gözüyle tespit edilmesi zor olan belge sahteciliğinin de önüne geçiliyor.
Ayrıca işverenler pozisyon ihtiyaçlarına göre özel araştırmalar talep edebiliyor. Talep edilen araştırmalar, alanında uzman FinalCheck analistleri tarafından güvenilir ve hızlı bir şekilde yapılıp sisteme yükleniyor.
İşe giriş sürecinin final adımını dijitalleştirerek çok daha güvenli hale getiren bu sistem sayesinde şirketler, çalışan kaynaklı risklerini kolayca yönetebiliyor. Artık şirketler hem çalışanlarını hem de müşterilerini FinalCheck ile koruyabilecek.
FinalCheck hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
FinalCheck ile ilgili diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.