Alternatif Bank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hale Ökmen Ataklı ile şirketin insan kaynakları politikalarını, kültürünü, işe alım süreçlerini ve çok daha fazlasını konuştuk.
Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu an bünyenizde kaç kişi çalışıyor?
Alternatif Bank olarak ‘Basiretli ve Danışman Bankacılık’ anlayışını temel alarak çıktığımız büyüme yolculuğunda, 30 yılı aşkın süredir bankacılık sektörüne hizmet veriyoruz. Hissedarımız olan ve Katar’ın ilk özel bankası The Commercial Bank’ın uluslararası vizyonu ve hedefleriyle tam bir entegrasyon sağlayarak hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda faaliyet göstermeye devam ediyoruz.
İstanbul’daki Genel Müdürlüğümüz, 31 şubemiz, iştiraklerimiz Alternatif Yatırım ve Alternatif Lease ile 1.000’e yakın çalışanımızla, her sektörden, üreten, istihdam yaratan, ekonomiye katkı sağlayan kurumlarla iş birliği içerisindeyiz. Alternatif Bank olarak ayrıca, kurum kimliğimizde cinsiyet eşitliğine önem vererek istihdama katkı sağlamaya özen gösteriyoruz.
Firmanızdaki İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?
Alternatif Bank İnsan Kaynakları bölümü olarak, 1.000’e yakın çalışanımız için verimli çalışma ortamını sağlamak amacıyla, etkin insan kaynağının planlanması, nitelikli çalışan istihdamı, eğitim ve gelişim ihtiyaçlarının belirlenmesi, personel özlük bilgileri yönetimi, ücretlendirme ve yan haklar, performans ve yetenek yönetimi gibi tüm süreçleri yönetiyoruz. Şirketimizde içten ve çözüme ulaştıran bir çalışma ortamı sağlamayı İK politikamızın en önemli yapı taşı olarak görüyoruz. Bu kapsamda, çalışanlarımızın şirkete olan bağlılıklarını ön planda tutarak, kariyer gelişimlerine her zaman destek oluyoruz.
Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?
Banka olarak çıktığımız büyüme yolculuğunda bizimle beraber ilerleyecek yol arkadaşlarımızı belirlerken, ‘Basiretli Bankacılık’ anlayışımız ve değerlerimize uyum sağlayabilecek, müşterilerini (iç ve dış) sahiplenen, karşısındakine içtenlikle yaklaşan, karşılaştığı sorunları yapıcı karşılayarak çözüme ulaştıran, inovatif ve çalışmayı seven adaylarla ilerlemeye özen gösteriyoruz. Çalışma hayatı ve özel hayat dengesine çok dikkat ettiğimiz için adayın iş dışında da aktivitelerde bulunmuş olmasına dikkat ediyor, iş konusunda da kuvvetli ve fark yaratabilecek adaylarla ilerlemek için tercihlerimizi yönetmeye çalışıyoruz.
Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız?
İş ve özel yaşam arasındaki dengeyi korumak için çalışanlarımızı her zaman desteklemeye özen gösteriyoruz. İç iletişim ve kurum kültürü projelerimizle, çalışanlarımızın özel günlerinde yanlarında oluyor, günlük iş rutini içinde molalar vererek sosyalleşebilecekleri ortamlar yaratıyoruz. Çalışanlarımıza doğum günlerinde izin hakkı tanıyor, yeni evlenenlere, değerli eşleri ile birlikte bir akşam yemeği hediye ediyor, yeni bebeği olan çalışanlarımıza hediye çeki veriyoruz. Çalışanlarımıza ayrıca Genel Müdürlük binamızda yer alan spor salonumuzda, profesyonel antrenörler eşliğinde spor yapma imkanı sağlıyoruz. İş hayatı dışında çalışma arkadaşlarımızın, özel ilgi alanlarına katkı sağlamak amacıyla Banka içinde kurduğumuz kulüplerde bir araya geliyor, çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Ayrıca çalışan destek programımız AVİTA ile çalışanlarımıza pek çok alanda destek olmaya özen gösteriyoruz.
AlterFlex adıyla hayata geçirdiğimiz esnek çalışma modelimizle çalışanlarımıza, hem uzaktan hem de esnek çalışmayı birlikte sunuyoruz. AlterFlex kapsamında çalışanlarımız haftada iki gün uzaktan çalışırken, yeni modelimizle mesai saatlerini de esnetebiliyorlar. Ayrıca genel müdürlük çalışanlarımıza, çekirdek saatlerimiz dışındaki zamanlarda mesai saatlerini ihtiyaçlarına göre kendileri belirleme imkanı da veriyoruz. Uzaktan çalışma ya da esnek çalışma modeliyle uyumlanamayan iş gruplarımız için de yıllık ek idari izin planlayarak, AlterFlex’i tüm çalışanlarımızı kapsayacak şekilde uygulamaya özen gösteriyoruz. Alternatif Yaz adıyla hayata geçirdiğimiz bir diğer esnek çalışma modelimizle ise genel müdürlük çalışanlarımıza, yaz aylarında 4 hafta boyunca diledikleri yerden çalışma imkanı sunuyoruz.
Pandemi süreci İK uygulamalarınızı nasıl şekillendirdi?
Pandeminin beraberinde getirdiği teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme, uzaktan ve hibrit çalışma modelini hayatımıza entegre etti. Alternatif Bank olarak çalışanlarımızın hayatını iyileştirmek adına biz de pandemi sonrası yeni uygulamalar hayata geçirdik.
Pandemiyle birlikte hayatımıza giren hibrit çalışma modeli bugün artık birçok sektörde kalıcı hale dönüştü ve çalışanlar nezdinde büyük karşılık buldu. Uzaktan ya da evden çalışma geniş ölçekte daha önce deneyimlenmemiş bir model olduğundan, kurumlar için başlangıçta çalışan verimliliği açısından bazı çekinceleri de beraberinde getirmişti. Ancak uzaktan çalışma sisteminin doğru tasarlanıp yönetilen bir yapıya dönüştüğü bugünlerde, verimlilik ve performans açısından hem çalışanlara hem de kurumlara artı değer kattığını görüyoruz. Alternatif Bank olarak pandemi sürecinde, oldukça verimli geçen uzaktan çalışma modelini çalışanlarımızın iş ve yaşam dengelerini korumalarını destekleyebilmek amacıyla kalıcı hale getirerek AlterFlex esnek çalışma modelini hayata geçirdik.
2022 yılından itibaren de ‘Alternatif Yaz’ uygulamasını başlatarak, genel müdürlük çalışanlarımıza yaz döneminde, tercih edecekleri ay içinde 4 hafta boyunca kesintisiz uzaktan çalışma imkanı tanıyoruz. Bu uygulamayla Alternatif Banklılar, benzer modellerden farklı olarak uzaktan çalışma sürelerini parçalı zamanlar yerine bir bütün şeklinde kullanabiliyor ve banka tarafından sunulan avantajlı yan haklarıyla, dengeli bir iş-sosyal hayat ritminin huzurunu yaşıyor. Alternatif Yaz uygulamasını ayrıca sadece İstanbul ile sınırlamadık, Türkiye’nin neresinde olursa olsun tüm çalışanlarımız bu uygulamadan faydalanabiliyor.
Pandemiden bu yana devam eden Alterflex ve bu yıl ikince kez uyguladığımız Alternatif Yaz uygulamalarımızla temel hedefimiz, her zaman çalışanlarımızın iş ve yaşam dengesini korumalarını desteklemek. Çalışanlarımızın motivasyonu ve mutluluğunu artıracak bu uygulamaların, mutlu çalışan-mutlu müşteri anlayışıyla iç ve dış müşteri memnuniyetine de olumlu yansıyacağına inanıyor ve bunun sonuçlarını da yaptığımız değerlendirmelerde fazlasıyla görüyoruz. Sektörümüzde de bu kapsayıcılıkta bir çalışma modelini hayata geçiren öncü banka olmaktan mutluluk duyuyoruz.
Yeni mezun programlarınız var mı, genç yetenekleri şirketinize katmak için ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?
Banka içinde hayata geçirdiğimiz Uzun Dönem Stajyer (UDS) programımızla, üniversite 3. – 4. sınıf ve yüksek lisans öğrencilerine sektörümüzü, bankamızı ve bölümlerimizi yakından tanıma ve deneyimleme fırsatı sunuyoruz. Şu anda 100’e yakın kişinin dahil olduğu UDS programımızı, sadece bir staj programı olarak değerlendirmiyor, bankamıza yetenek kazandırmada en önemli mecralarımızdan biri olarak görüyoruz.
Bu yıl ayrıca, üniversite öğrencilerini ve Alternatif Banklı stajyerleri kapsayan Yarınında Alternatif Var! isimli bir eğitim programı başlattık. Yarınında Alternatif Var! Programını, ilk olarak UDS’lerimizin katılımıyla gerçekleştirdik. 3 ay süren programda stajyerlerimiz, zaman yönetiminden tasarım odaklı düşünmeye, temel bankacılıktan iletişim becerilerine kadar birbirinden farklı alanda eğitimler alma fırsatı elde etti. Gençleri bir bankacı olmaktan öte birer yetkin genç olarak desteklemek hedefiyle hayata geçirdiğimiz bu programdan, üniversite öğrencilerinin yararlanması için çalışmalarımızı hızlandırdık. Eylül ayı itibarıyla başvurularını açacağımız programla ilgili detaylara, Bankamız internet sitesinden ulaşılabilir.
Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?
Alternatif Bank olarak, 2020 yılından bu yana sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu çalışmaların bir diğer ayağı olan İK politikalarımızın geliştirilmesi için online platformlarımız üzerinden sunduğumuz eğitimlerimize ve uzman bankacı yetiştirme programlarımıza ‘sosyal ve çevresel risk yönetimi’ bakış açısını da entegre etmeyi hedefliyoruz.
Kurumsal dünyada Z kuşağının artan ağırlığı ve etkisi, kurumların da bu anlamda yenilenmesine ve gelişmesine katkı sağlıyor. Bu kuşak; yaratıcı, yenilikçi ve çok yönlü yapıları ile alışılan iş yapış şekillerimizi değiştirmeye ve geliştirmeye başladı. Bu kapsamda Yarınında Alternatif Var! programımızı Z kuşağıyla daha efektif bir hale getirerek sektörümüzle istihdama sağladığımız katkıyı ve faydayı artırmayı amaçlıyoruz.
Alternatif Bank olarak yürüttüğümüz tüm faaliyetlerde ‘insan odaklı’ yaklaşımı temel alarak, çalışanlarımıza daha mutlu, huzurlu ve verimli iş ortamları sunabilmek için çalışıyoruz. Sürekli iyileşme ve gelişme çabasında olan İK bölümü olarak, koçluk & mentorluk programları, performans yönetim sistemi, dijital kütüphane, kariyer haritaları, çalışma modelleri, ücret ve yan haklarda geliştirmeler, kurum kültürü çalışmaları ve değişen hayata uyumlanan organizasyon yapımızla faaliyetlerimize ve yenilikçi uygulamalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.