Mutlu insanlarla çalışma rehberi: 8 profil ve dopamin uyarıları

İş hayatını bireylerden ayrı düşünemeyiz. Dolayısıyla ruh sağlığı sadece bireyleri değil, çalışma hayatını da yakından ilgilendirir. Peki, daha mutlu çalışanlar ve pozitif kurum kültürü için neler yapmalı?

Bir insan kendini gerçekten iyi hissettiğinde; bedenen daha sağlıklı, sosyal ilişkilerinde daha aktif, özel hayatında daha mutlu ve hayat motivasyonu daha kuvvetli olur. Tam anlamıyla “iyi olma” haline çalıştığı kurum tarafından değer verilen ve katkı yapılan kişilerin işine bağlılığı ve verimliliği artış gösterir.

Yapılan araştırmalar, çalışan mutluluğu için ideal koşullar oluşturulduğunda; çalışan bağlılığının %63, üretkenliğin %53, stres yönetimindeki başarının ise %74 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.* Mutluluğun yarattığı dalga ise pozitif bir kurum kültürü oluşmasını destekliyor. Burada kaçırılmaması gereken; herkesin zihin sağlığı ve mutluluğu için aynı şeyleri yapmanın fayda sağlamayacağı.

Çalışma hayatında insanların tek tip olmadığını kabul edip, beklentilerini ve motivasyon kaynaklarını iyi okuyabilirsek, efektif “mutluluk yatırımı” yapma yolları bulabilmek mümkün olur. Yani çalıştığınız kişileri iyi tanımıyorsanız, onların esenliği için sunduğunuz uygulamaların amacına ulaşamadığını görebilirsiniz.

Bu noktada HiDoctor ve Deeper tarafından yapılan, “Türkiye’de İş Dünyasının Ruh ve Beden Sağlığı Haritası” araştırmasının ortaya koyduğu sonuçlara göz atmakta fayda var.

4 milyona yakın sosyal medya bağlantısının, Network Structure Analytics (NSA) teknolojisi kullanılarak incelendiği araştırmada, sekiz farklı çalışan grubu tanımlanıyor. Farklı profillerin zihin ve beden sağlığı konusundaki algılarının birbirinden aslında ne kadar ayrıştığı anlaşılıyor. Pek çok yönden ayrışan bu profillerin tek ortak yönü var: ‘Dopamin Bağımlılığı’ Yani attığımız her adımda, takıntı seviyesinde haz arayışı içindeyiz ki bu da hayattaki tatminsizliği doğuruyor. Ekrandan uzak kalamıyor hatta tek ekranla da yetinmiyoruz. Dikkat süremiz ise giderek düşüyor. Hayattan keyif almayı engelleyen bu durumu önlemek ise ancak “tam bir iyilik haliyle” mümkün. Adeta mutlu insanlarla çalışma rehberi olarak da okunabilecek bu veriler, iş hayatında insan odaklı yaklaşımın olmazsa olmazlığını pekiştiriyor.

Online psikolog, diyetisyen ve spor eğitmenlerinden oluşan bütüncül sağlık hizmetleriyle bireylerin tam bir iyilik haline ulaşmalarını destekleyen HiDoctor, bünyesindeki psikologlarla birlikte bu kapsamlı araştırmanın ortaya koyduğu 8 farklı segmenti iyi tanıyor, ruh ve beden sağlığı anlamındaki tüm ihtiyaçlarına uygun kurumsal esenlik paketlerini ‘Çalışan Mutluluğu’ programıyla sunuyor.

Bu programda kişi kendi ihtiyacına göre istediği uzmanı yine kendi takvimine göre seçebiliyor. Hizmeti alan şirketler de farkındalık artırma anlamında zenginleştirilmiş içeriklerle besleniyor. Gerçekten kullanmak ve kullandırılmak üzere etik, erişilebilir ve en önemlisi mahremiyete önem veren teknoloji tabanlı bir hizmet amaçlanıyor.

Türkiye’de ‘çalışan mutluluğu’ kavramının hak ettiği anlamı yeni yeni bulduğu günümüzde, yapılacak doğru yatırımın ilk adımı çalışanları tanımaktan geçiyor. Bireyleri sadece işiyle ilgili ihtiyaç duyduğu konularda değil; kendilerini tam olarak iyi hissetmelerini sağlayacak her alanda desteklemek artık çok önemli. Böylece daha mutlu dolayısıyla da verimliliği yüksek, bağlılığı güçlü insanlarla çalışmak mümkün olabilir.

*Conference board Arastirmasi MetLife’s 20th Annual U.S/ Employee Benefit Trends Calismasi 2022
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.