Pozitif kültür için 10 konu 10 eylem

Günümüzde çalışan bağlılığının önemini artık biliyoruz, hem performansı ve verimliliği artırıp iş çıktılarını finansal olarak geliştiriyor hem de kültürü olumlu olarak destekleyen davranışlara temel oluşturuyor. Olumlu şirket kültürünü 10 konu ve 10 eylemle bu yazımızda açıkladık!

Günümüz Türkiye’sinde etkisi bir miktar azalsa da yan hak ve gelirler “dışındaki” faktörlerin bağlılığı çok etkilediğini biliyoruz. Bu faktörler çalışan sirkülasyonunu, verimliliği, gelişimi ve bağlılığı yakından etkiliyor.

Olumlu şirket kültürünü 10 konu ve 10 eylemle paylaşmak istediğim bu yazıda her konu için somut ve hemen yapılabilecek bir eylem seçmeye çalıştım.

Vizyonda birleşmek

Şirketin vizyonunun net olarak yazılması, bilinmesi ve iletişiminin yapılması gerekli ve çok önemli bir özelliktir. Özellikle bu vizyonun her çalışana ulaştırılması da çok değerlidir.

Eylem: İş sahibi ayda bir 5 dakikalık bir video ile gündemini, olup biteni, vizyonu tüm şirketle paylaşsın.

Liderlik davranışlarından olumlu örnekler

Çalışanlar gördüğü davranışları “kültür” olarak etiketler ve benimser. Olumlu liderlik davranışları da tüm şirkete yayılabilir, bunun tersi de geçerlidir.

Eylem: Seçilmiş orta kademe yöneticiler her hafta belirlenen olumlu davranışları göstersinler, bunun takibi ile ilgili basit bir mekanizma da oluşturulabilir.

Çalışan katılımı

Çalışanların kararlara katıldıkları, söylediklerinin değerli bulunduğu bir ortam bağlılığı artırır. Bir fikir geliştirme sürecine katılan ve anlamlı katkı yapanlara verilecek takdir ve ödüller ilgiyi ve katılımı artırır.

Eylem: Çalışanların geliştirme önerilerinin yer alacağı bir yarışma düzenleyelim, en iyi 5 fikre ayrı bir ödül tanımlayalım ve bu fikirlerin uygulanışı ile ilgili de örneğin, 6 ay sonrasına bir gün verip sonuçları herkesle paylaşacağız diyelim.

Takdir ve ödül sistemi

Biliyoruz ki takdir performansı ve bağlılığı artırırken, kültürü de olumlu etkiliyor. Ödül sistemi de şeffaf olduğu ve hak edenlerin ödüllendirilmesi şeklinde olduğunda kuruma ve uygulamalara güveni artırıyor.

Eylem: Her toplantının sonunda bir “takdir” bölümü olsun, insanlar sebebini söyleyerek ve isim vererek birbirini takdir etsin.

Çalışma süresi ve yoğunluğu dengesi

Bu dönemde artık “çalışılan saat” yerine “iş çıktısı” üzerinden bir değerlendirme sistemi kurmak gerekiyor. Uzaktan çalışmayı, hibrit çalışmayı, yatay gruplar halinde çalışmayı desteklemek bağlılığa ve iş çıktısına katkı sağlıyor. 4 gün çalışma üzerine yapılan denemeler başarılı sonuçlar veriyor.

Eylem: Uzaktan da çalışabilecek çalışanlarla birlikte ve onların da isteği ve katılımı ile hibrit çalışma denemeleri yapılabilir.

Açık İletişim

Kültürde mümkün olduğu kadar açık ve şeffaf iletişim olduğunda ikinci ajandalar üzerinden yapılan yorucu diyaloglar azalır, ofiste politika azalır, insanların sisteme güveni artar, dedikodu azalır.

Eylem: Şirketin tümünü ilgilendiren bir gelişme & konu olduğunda olaydan “önce” iletişimini yapın.

Profesyonel gelişim imkanları

Bağlılığı etkileyen en önemli etmenlerden biri çalışanın gelişimini görebilmesi ve takip edebilmesidir. Bu bağlamda “gelişen organizasyon” olduğunuzda, herkesin katılmak isteyeceği bir kültür yaratmış olursunuz.

Eylem: Çalışanlara “Hangi alanlarda gelişmek istiyorsunuz?” sorusunu sorun, tek tek.

Sürekli geliştirici geri besleme

Çalışanlar yöneticilerinden kendi performansları ile ilgili geri dönüş aldıklarında ve bunu uygun şekilde kişiselleştirmeden iş çıktılarına yansıttıklarında olumlu kültürün önemli bir basamağını tamamlamış oluyorsunuz. Geciktirmeden, davranışa dönük, spesifik, gelişim odaklı geri beslemeyi kültürün bir parçası haline getirin.

Eylem: Ekip yöneticileri arasında “iyi çalışan, iyi tepki alınan” geri beslemelerin paylaşılacağı bir etkileşim ortamı yaratın.

Kapsayıcılık

Kültür insanları ayırmadan kabul eden, dinleyen, saygı gösteren ve değer veren bir ortam oluşmasına katkı veriyorsa olumlu bir kültürden söz edebiliriz. Bunun olması için de her türlü sese, görüşe, yaklaşıma, öneriye açık bir ortam yaratmak gerekiyor.

Eylem: Her toplantıda “konuşmayan” kalmasın kampanyası yapabilirsiniz.

Topluma değer katmak

Şirket yaptığı iş dışında geniş toplum kesimlerine de fayda götürüyorsa, bu olumlu ve çekici bir kültür oluşmasına katkı sağlar.

Eylem: En iyi “Sivil Toplum Örgütü” dayanışmasına ödül vereceğinizi ve teklifin bütçesini belli sınırlarla karşılayacağınızı belirtin.

10 üzerinden sizin şirketiniz kaç puan alıyor?

Konuk Yazar: Bertay Fişekçi/Çalışan Bağlılığı Danışmanı

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz!

 

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve İK Blog'da yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.