2024 yılında yan hakları çeşitlendirmek neden daha da önemli?

Yaşam maliyetlerinin hızla yükseldiği dönemlerde, işverenlerin çalışanların refahını ve motivasyonunu korumak için alternatif çözümler geliştirmesi kritik bir önem taşıyor. Özellikle maaşa ara zam yapılamadığı durumlarda, çalışanlarınıza sunacağınız yan hakları çeşitlendirerek onları destekleyebilirsiniz. Çeşitli yan hak önerilerini bu yazımızda ele aldık.

Esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma imkanı

Esnek çalışma saatleri

Esnek çalışma saatleri, çalışanların iş ve özel hayat dengelerini daha iyi yönetmelerine olanak tanır. Bu uygulama, çalışanların motivasyonunu artırarak verimliliklerini yükseltebilir. Siz de esnek çalışma saatleri sunarak, çalışanların kişisel ihtiyaçlarına daha fazla zaman ayırmalarını sağlayabilirsiniz.

Uzaktan çalışma imkanları

Pandemi süreciyle birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma uygulaması, çalışanların ulaşım maliyetlerini ve günlük stresi azaltması bakımından hızla kabul gördü. Eğer siz de henüz deneyimlemediyseniz, uzaktan çalışma imkanı sunarak, çalışanlarınıza işlerini daha rahat ve esnek bir ortamda yürütme fırsatı verebilirsiniz. Bu, aynı zamanda ofis giderlerini de düşürecektir.

Kariyer.net olarak 25. yılımıza özel yaptığımız Yeteneğin 25 Yılı Araştırması”ndan elde ettiğimiz verilere göre genç yeteneklerin neredeyse üçte biri ofise gitmekten memnun değil.

Eğitim ve gelişim fırsatları

Online eğitimler

Çalışanlarınıza online platformlar aracılığıyla erişilebilen eğitim fırsatları sunarak, profesyonel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Bu tür eğitimler, hem kişisel gelişimlerine katkı sağlar hem de şirketinizin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü destekler.

Mentorluk programları

Deneyimli çalışanların daha az deneyimli meslektaşlarına rehberlik ettiği mentorluk programları, bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik eder. Bu tür programlar, çalışanlar arasında güçlü bir iş birliği ve bağlılık kültürü oluşturur.

Sağlık ve refah programları

Sağlık sigortası ve check-up hizmetleri

Çalışanlarınıza kapsamlı sağlık sigortası ve düzenli sağlık taramaları sunarak, sağlıklarını güvence altına alabilirsiniz. Bu tür yan haklar, önemli bir maddi yükü çalışanın üzerinden alacağından size yansımaları da pozitif olacaktır.

Fitness ve spor imkanları

Çalışanlarınıza fitness ve spor olanakları sunarak, onların fiziksel sağlıklarını korumalarına destek olabilirsiniz. Spor aktiviteleri, çalışanların stres seviyelerini düşürür ve genel refahlarını artırır. Bunun yanında belki istediği halde böyle bir aktivite için bütçe ayırmayı tercih etmeyen çalışanınız için oldukça faydalı bir adım atmış olursunuz.

Çalışanlara özel indirimler ve sosyal imkanlar

İndirim anlaşmaları

Çeşitli perakende mağazaları ve hizmet sağlayıcılarla yapılacak indirim anlaşmaları, çalışanların günlük yaşam maliyetlerini azaltır. Bu tür avantajlar, çalışanların şirketinize olan sadakatini ve memnuniyetini artırır.

Sosyal etkinlikler

Düzenli olarak organize edilen sosyal etkinlikler, çalışanlar arasında güçlü bir bağ ve takım ruhu oluşturur. Bu tür etkinlikler, iş ortamını daha keyifli hale getirir ve çalışanların motivasyonunu artırır.

Araştırmalar ne diyor?

Mercer’ın yaptığı bir araştırmada 15 farklı sektördeki 1.000′den fazla ABD kuruluşundan alınan verilere göre; şirketlerin toplam maaş bütçeleri, 2023′te ödenen %4,1′den düşerek 2024′te ortalama %3,6 olacak.

Yine aynı araştırmaya göre kuruluşların %62′si, yetenekleri elde tutmaya yardımcı olmak için çalışanlarına yıllık performans değerlendirmelerine bağlı olmayan ek tazminatlar vererek açığı kapatmaya çalışacak. Aynı zamanda maddi olmayan ek hakların sunulması da gündemde.

Yaşam maliyetlerinin artmasına paralel olarak maaş artışı yapamamanın, çalışanların moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemesi kaçınılmaz; ancak yan hakları çeşitlendirerek bu olumsuz etkileri minimize edebilirsiniz. Çalışanlar, sunduğunuz alternatif avantajlar sayesinde kendilerini değerli hissedecek ve şirkete olan bağlılıkları artacaktır ya da en azından korunacaktır. Bu da uzun vadede şirketinizin verimliliğini ve başarısını olumlu yönde etkileyecektir.

Kaynak: 1

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.