Hassas ekip üyelerine daha iyi liderlik etmenin 7 yolu

Ekipteki hassas çalışanlarla sağlıklı iletişim kurmak, onların gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Peki, bu dengeli yaklaşımı nasıl sağlayabilirsiniz? Geri bildirim verirken empatiyi korumanın, net beklentiler belirlemenin ve duygusal esnekliği teşvik etmenin püf noktalarını keşfedin.

Günümüzde sık duyduğum şikayetlerden biri ekip yöneticilerinin “hassas” ekip üyeleri ile ilgili ifadeleri oluyor. Genç yaşta iş gücüne yeni katılmış arkadaşlarımız kendi duyarlıkları ile müdürlerinin yaklaşımının farklı olduğunu görüp şaşırabiliyorlar. Müdürlerimiz de bazen onları anlamakta zorlanıp, genel kötüleyici ifadelere sığınabiliyorlar.

Bireyler çeşitli sebeplerle belli konularda hassas olabilirler, aile kültürü buna önemli bir etken olabilir. Örneğin; ailesinde sorumluluk almadan, “her şey hazır” şekilde büyütülen biri iş hayatında sorumlulukları karşısında bocalayabilir ve zamana ihtiyaç duyabilir.

Bu konuyla ilgili ekip yöneticilerine yardımcı olabilme hedefi ile hassas çalışanlarla iletişimlerini daha iyi hale getirmelerini sağlayacak bazı püf noktalarını bir araya getirdim.

Hassas bir ekip üyesini yönetmek, ince bir dengedir. Hepimiz geri bildirimin yanlış anlaşılıp anlaşılmayacağını merak ettiğimiz zor anlar yaşamışızdır. Ancak bunun doğru bir şekilde liderlik etmemize engel olmasına izin veremeyeceğimizi de biliyoruz.

Bu nedenle, hesap verebilirliği ve gelişimi ön planda tutarken hassas çalışanların gelişmesine yardımcı olabileceğimiz birkaç pratik yola bakalım.

Niyetini netleştirmeye çalışmak

Deneyimlerime göre çalışanlar – özellikle daha hassas olanlar (ama dürüst olmak gerekirse, bu hepimiz için geçerlidir) – gerçek bir gelişim amacı ve niyetinden geldiğini bildiklerinde geri beslemeye çok daha iyi yanıt verirler. Ekip üyelerimiz gelişimlerini gerçekten önemsediğimizi görürlerse ve hissederlerse, duyması zor olsa bile genellikle geri beslemeye çok daha açık olabilirler.

Tutarlılık burada kilit önemdedir. Her gün benzer yaklaşımlarda bulunmak, ekibe istikrarlı biriyle muhatap oldukları konusunda güven verir. Hassas çalışanlar için bizden ne bekleyeceklerini bilmek, öngörülemezlik endişesi olmadan geri besleme alırken daha rahat hissetmeleri anlamına gelebilir.

Net beklentiler belirlemek

Bazı insanlar gerçekten de bazı şeyleri daha yoğun hissediyor. Beklentileri erkenden netleştirmenin bu noktada özellikle faydalı olabileceğini düşünüyorum. Herkes ne beklendiği konusunda net olduğunda, genellikle endişeyi körükleyen sabotajcı düşünceler azalır ve hassas ekip üyelerimizin belirsiz beklentiler konusunda endişelenmeleri yerine göreve odaklanmalarına yardımcı olabilir.

Beklentileri nasıl belirliyoruz?

Başarıyı açıkça tanımlayın: İster bir projenin teslim tarihi isterse beklenen işin kalitesi olsun, iyi performansın neye benzediği konusunda en başından itibaren net olmaya gayret edin.

Düzenli kontroller: Düzenli kontroller ve belirlenmiş ritimdeki toplantılar herkesin aynı sayfada olmasına yardımcı olabilir. Bu toplantılarda güvenli bir ortam yaratarak ve hassas çalışanlara soru sormaları için fırsat vererek ilerlemeleri konusunda güvende hissettirebiliriz.

Duygusal esneklik için model olmak

Kültür yukarıdan aşağıya yayılıyor, ekibimiz bizden örnek alıyor. Kendi duygusal tepkilerimizi daha yapıcı ve kontrol edilebilir şekilde yönetebildiğimizde ekip üyelerinde de benzer davranışlar için ilham verici olabilir.

Bu, “öyle olmadığı halde her şey yolundaymış gibi davranmak” anlamına gelmiyor; bunun yerine duyguları üretken ve çözüm odaklı bir şekilde ele almak anlamına geliyor.

Şefkat ve hesap verebilirliği dengelemek

Empati ve hesap verebilirliği dengelemek biraz da sanattır. Hassas çalışanlara yapıcı geri besleme vermekten kaçınmak kolaydır, ancak uzun vadede bu onlara (ve ekibe) gelişim getirmeyebilir. Hassasiyetin zor konuşmalardan kaçınmak için bir neden olmadığından emin olmalıyız. Unutmayınız ki herkes büyüme ve gelişme fırsatını hak eder.

Burada yardımcı olacak bir yaklaşım da “Bir dahaki sefere neyi farklı yapabileceğini düşünüyorsun?” gibi kendi kendine düşünmeyi teşvik edecek açık uçlu güçlü sorular sormaktır. Bu sadece ifadeyi  yumuşatmakla kalmaz, aynı zamanda ekip üyelerinin gelişimlerini sahiplenmelerine de yardımcı olur.

Duygusal esnekliği teşvik etmek

Zaman zaman hepimizin duygusal dayanıklılığımızı geliştirmemiz gerekir ve bu gelişimin bir parçasıdır. Hassas çalışanların bu noktada biraz daha fazla desteğe ihtiyacı olabilir, ancak kendi başlarına da adım atmaları gerekir. Hassasiyet işi etkilemeye başladığında, dayanıklılık geliştirmelerine yardımcı olmak inanılmaz derecede güçlendirici olabilir.

Kaynak ve imkan sağlayın – Dayanıklılıkla ilgili atölye çalışmaları, makaleler veya kitaplar önermek, destek olmak için burada olduğunuzu, ancak bunun üzerinde çalışmanın da ona bağlı olduğunu gösterir.

Geri beslemeyi rutin hale getirmek

Geri besleme düzensiz olduğunda, birdenbire ortaya çıkmış gibi hissedilebilir ve hassas çalışanlar hazırlıksız yakalanabilir. Geri beslemeyi rutinin düzenli ve yapıcı bir parçası haline getirerek, bunu hazırlıklı olunması gereken bir şey olarak görmek yerine gelişimlerinin normal bir yönü olarak görmelerine yardımcı olabiliriz.

Spesifik ve net olun: Belirsiz geri bildirimler endişe yaratabilir. Genel yorumlar yerine, spesifik rehberlik yapmanın çok daha yararlı olduğunu düşünüyorum: “Daha proaktif olmana ihtiyacım var” yerine ‘Bu proje için araştırma sorumluluğunu üstlenirsen harika olur’ diyebiliriz örneğin.

Gelişimi takdir edin: Hassas çalışanlar çabalarının görüldüğünü bilmekten memnuniyet duyarlar. Hızlı bir “Bu konuda kaydettiğin ilerlemeyi görebiliyorum” cümlesi güven oluşturur ve geri beslemenin yalnızca geliştirilmesi gereken konularla ilgili olmadığını gösterir.

Hassasiyet, zorlu konuşmalardan kaçınmak için bir neden değildir

Hepimiz kendi gelişimimizden sorumluyuz ve ekip üyelerimizin bunu fark etmelerine yardımcı olmak, yaptığımız işin bir parçasıdır. Geri besleme, gelişimimizin önemli bir aracıdır ve hassasiyet, yöneticiler veya çalışanlar olarak hiçbirimizin bundan kaçınması için bir bahane değildir.

Hassasiyet, geri besleme verilemeyeceği anlamına gelmez. Geri beslemenin düzenli ve yapıcı olacağına dair bir beklentiyi erkenden belirlemenin ve bu konuda en baştan netlik sağlamanın çok faydası olacağını düşünüyorum.

Bir geri besleme görüşmesinden sonra, özellikle hassas olduğunu düşündüğünüz çalışanların düşüncelerini ve sorularını not almaları için birkaç dakika ayırmalarını teşvik edebilirsiniz. Bu, geri beslemeyi sakince değerlendirmelerine yardımcı olabilir. Gerekirse soru alıp net olmayan ifadeleri daha da ayrıntılı bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Hassas çalışanlarımızın potansiyellerine ulaşma yolculuklarında ekip yöneticilerinin görevi ve sorumluluğu çok büyük, kolay gelsin!

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve İK Blog'da yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.