Liderlikle ilgili çerçevelerden, davranış temellerinden, olmazsa olmazlardan bahsediyoruz, örnekler veriyoruz… Peki harika bir liderin sizce bir günü nasıl geçiyor? Etkili ve sonuç alan bir lider bu başarısını günlük hayatına yerleştirdiği hangi alışkanlıklarına borçlu acaba? Enteresan bir soru değil mi? Gelin derine inelim…
Ekibi ile 1-1 vakit geçirme iradesi
Etkili liderler ekiplerindeki çalışanlar ile 1-1 görüşmelerine özel önem verirler, mümkün olduğunca bu görüşmeleri iptal etmezler, önceden zaman belirlerler ve toplantıya tüm odaklarını verirler.
Bu görüşmeler haftalık kısa görüşmeler de olabilir, iki haftada bir saatlik oturumlar da planlanabilir. Bu toplantılarda;
- Karşılıklı beklentilerin netleştirilmesi,
- Ekip üyesinin hesap verebilirliğinin geliştirilmesi,
- İkili güven sağlayıcı zaman ayırma gibi önemli konular üzerinden gidilir.
Doğru ve etkili delegasyon
Etkili liderler yapmamaları gereken işleri yapmazlar ve bu işleri zaman ayırarak, uygun şekilde, sorumluluğu devredecek şekilde ekip üyelerine delege ederler. Bu şekilde;
- Öğrenme döngüsü oluştururlar,
- Ekibi karar alma konusunda güçlendirirler,
- Ekibin performansına meydan okuyabilirler,
- Kendi zamanlarını daha stratejik ve etkili konulara ayırabilirler.
Sistemler üzerine çalışmak
Olaylar ve kişiler üzerine değil sistemler üzerine odaklanan lider etkinliğini artıracaktır. Bu çok çalışmadan ziyade, akıllı çalışma yollarını da gösterecektir. Peki, sistem odaklı olmak ne demektir?
- Günlük operasyonlar yerine, arka plandaki süreçlerin iyileştirilmesi üzerine çalışmak,
- Ekip yönetimi ile ilgili sistem kurulması, 1-1 görüşmelerin planlanması ve netleşmesi
- Hesap verebilirlik sisteminizin oluşturulması, kimin hangi işten hangi çerçeve ile sorumlu olduğunun netleştirilmesi,
- Ekipteki rol ve sorumlulukların netleştirilmesi – işler ve ekibin güçlü taraflarının uyumunun iyileştirilmesi,
- Değerler iletişimi – Şirketin misyonu ve değerlerinin ekip iletişimine yansıtılması.
Yön belirleme
Harvard Business Review’de yayınlanan bir araştırmaya göre çalışanların %54’ü müdürlerinden net bir yönlendirme alamadıklarını ifade etmişler. Bu karanlıkta kalma durumu verimliliği düşüren, kafa karışıklığına yol açan ve bağlılığı azaltan bir etmen olabilir.
Etkin liderler ekiplerinin “yönünün” netleşmesi için zaman ayırmaktan çekinmezler.
Etkin liderler şirketin verdiği hedefleri ve ekiple oluşturulan hedefleri alarak bunu 1-1 toplantılarla ve farklı iletişim fırsatları ile ekibin yönünün netleşmesi için kullanırlar ve ekibi hesap verebilir kılarlar.
Büyük kurumsal firmalardaki ekip yöneticilerine bir mini not: Eğer büyük kurumsal organizasyonunuzda “yön” sürekli değişiyorsa, ekibinizi bu “gürültü”den korumak da sizin işinizdir. Değişimin yönü netleşmedikçe bunun iletişimini yapmayın derim.
Kişisel gelişim (Sizin için ve ekibiniz için)
Kendi gelişimiz ve ekibinizin gelişimi için zaman ve bütçe ayırmak orta ve uzun vadeli başarınız için vazgeçilmezdir. Deloitte’nin bir raporuna göre öğrenen organizasyonlar %92 oranında daha yenilikçi ürün ve süreçleri yaratabiliyorlar.
Bu konu hep dile getirilir ama daha “acil” konular öne gelir, gelişim konuları arkaya atılabilir. Etkili liderler buna bir son veren liderlerdir.
Etkili lider bu konuya zaman ve bütçe ayırmanın yanı sıra ekibini bu konuda hesap verebilir halde tutan yöneticidir.
Pasif işler
Bazen pasif kaldığınız anlar olabilir. Böyle aralıklar aslında birden ortaya çıkabilen işlere zaman ayırabileceğiniz dönemler olabilir. Üst düzey yönetimden gelen ani bir iş, ekipten birinin hasta olması ve onun işinin size kalması, iş bitirme zamanlarının değişmesi, mutsuz bir müşteri ile ilgilenmek gibi… Etkili liderler bu tür durumları stresle yaşayan değil, verimli şekilde zaman ayırabilen liderlerdir.
Belki bu söyleyeceğim size garip gelebilir…
En etkili liderler bütün günleri tıka basa işle dolu insanlar değildirler.
Ayrıca çok “iş” de yapmayabilirler. İş yapmak yerine iş üzerinde çalışmak için daha çok zaman ayırırlar.
Sürekli bir toplantı silsilesi içinde değildirler, uzun bir yapılacaklar listesinin stresini yaşamazlar. Neyi yapıp neyi yapmayacaklarına dair net bir sınır ve disiplin geliştirmişlerdir.
Bu konuların hangisi üzerinde çalışmak isterdiniz?