Liderlik etkinliğinizi ölçmek için 5 yol

Bir lider olarak etkinliğinizi rakamsal olarak görebilmek heyecan verici olmaz mıydı? Günümüz iş dünyasında etkili liderlik, sürdürülebilir olumlu bir kültür yaratmak için çok önemli… Peki, bir lider olarak etkinliğinizi nasıl ölçebilirsiniz?

Bu konudaki temel performans göstergeleri (KPI’lar) ilerlemenizi izlemenize ve iyileştirmeler yapmanıza yardımcı olabilir; ancak bu KPI’lar tek başına resmin tamamını göstermeyebilir. Bunları gelecek açık uçlu geri beslemeler ile birlikte değerlendirmeniz daha uygun olacaktır.

İşte bugün kullanmaya başlayabileceğiniz 5 KPI:

eNPS (Çalışan net tavsiye skoru)

Bu KPI, “Çalışanlarınızın şirketinizi çalışmak için harika bir yer olarak tavsiye etme olasılığını” ölçer. eNPS’yi, ekibinizden şirketi arkadaşlarına tavsiye etme olasılıklarını 1 ila 10 arasında derecelendirmelerini isteyen anonim bir anket göndererek ölçebilirsiniz.

  • 9 veya 10 puan alanlar “tavsiye edenlerdir”.
  • 7 veya 8’lik puanlar “pasifler”dir.
  • 6 veya altındaki puanlar “kötüleyenler”dir.

eNPS’nizi destekleyici puanından kötüleyenlerin puanını çıkararak hesaplayabilirsiniz. Örneğin; ekibinizde 8 kişi varsa, dördü destekleyen (%50) ve ikisi kötüleyen (%25) ise çalışan NPS sonucunuz 25 olacaktır. Bu ankete açık uçlu bir soru eklemekte fayda olabilir. Anketin “isimsiz” olarak cevaplanması da gerçeğe yakınlığını artıracaktır.

ESI (Çalışan memnuniyeti endeksi)

ESI, ekibinizin genel iş yeri memnuniyetine daha derin bir bakıştır. ESI’yi hesaplamak için ekibinizden memnuniyetlerini 1 ila 10 arasında bir ölçekte değerlendirmelerini isteyen bir anket gönderin:

  • İş tatmini
  • Yöneticileri ile ilişkileri
  • İdeal işleriyle uyum

Cevapların ortalama değerini 3’e bölüp 100 ile çarparak ESI’nizi hesaplayın. Daha yüksek bir ESI puanı daha fazla çalışan memnuniyeti anlamına gelir. Anket yanıtlarını analiz edin ve ardından ekibinizle bir görüşme yaparak arka plan görüşlerini almaya özen gösterebilirsiniz.

Temel değer KPI’ları

Temel değerler siz aktif olarak işin içinde olmadığınızda da şirketinizin standartlarına ve kültürüne rehberlik eder. Her ay, ekibinizin temel değerlerinize bağlılığının derinlik ve genişlik olarak iki temel yönünü değerlendirebilirsiniz:

Derinlik: Ekibinizin her bir temel değeri ne kadar iyi anladığını ölçer. Ekibinize bu ay her bir temel değeri içselleştirmek için neler yaptıklarını sorabilirsiniz.

Genişlik: Her bir temel değerin ne kadar yaygın uygulandığını ölçer. Ekibinizden her bir temel değeri ekip üyeleri, tedarikçiler ve müşterilerle nasıl kullandıklarına dair örnekler vermelerini isteyebilirsiniz.

Ekibinizin pratik uygulamalara odaklanmasına ve birbirini sorumlu tutmasına yardımcı olmak için her ay bir temel değeri öne çıkarabilirsiniz. Seçilen temel değerin daha derinlemesine anlaşılmasını kolaylaştırmak için kitap kulüpleri veya sohbet toplantısı gibi faaliyetler yapılmasına önayak olabilirsiniz.

Kişisel gelişim KPI’ları

Kişisel gelişim başarı için gerekli olmakla birlikte hak ettiği zamanı alamadığı durumlar olabilir. Ekip yöneticisi olarak bu konu ekibinizle ilişkinizin önemli bir boyutudur. Bunu ölçmenin basit bir yolu “her ekip üyesinin günlük görevleri dışında öğrenmeye ve büyümeye ayırdığı saati sayısını takip etmektir.”

Bir çalışanın günlük işlerinde tıkandığını fark ederseniz, onu kişisel gelişim için zaman ayırmaya teşvik edebilirsiniz.

Başarısızlık KPI’ları

Girişimciler ve iş liderleri için başarısızlık öğrenmenin ve gelişmenin önemli bir parçasıdır. Yenilikçiliği ve öğrenmeyi teşvik etmek için ekibinizin risk alma ve hata yapma konusunda kendini rahat hissedeceği, psikolojik olarak güvenli bir ortam yaratmaya çalışabilirsiniz.

Şu soruları aylık KPI toplantılarınıza dahil edebilirsiniz;

  • Bu ay kaç yeni eylem yaptık?
  • Bu eylemlerin kaçı başarısız oldu?
  • Kaçı başarılı oldu?

Başarısızlığı bir öğrenme ve gelişme hediyesi olarak görmek, ekibinizin bunu bir gerileme olarak görmek yerine başarıya giden bir basamak olarak görmesine yardımcı olabilir.

Bu 5 KPI’yı tutarlı bir şekilde izleyerek ve verileri açık ve dürüst geri bildirimlerle birleştirerek, tatmin ve motive olmuş bir ekip oluşturmak için bir yol haritası oluşturabilirsiniz.

Hangi ölçümü ilk olarak yapmak isterdiniz?

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve İK Blog'da yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.