E-haciz nedir, e-haciz sorgulama nasıl yapılır?

E-haciz, çeşitli borçlar için kişilerin banka hesaplarına elektronik ortamda konulan haczi ifade eder. Vadesi geçmiş veya takibe düşen borçlar için kullanılan yöntem hakkında ayrıntıları merak ediyorsanız, hazırladığımız rehber sayesinde sorgulama yöntemlerinden borç ödemeye kadar tüm aşamaları ayrıntılı biçimde öğrenebilirsiniz!

E-haciz, devlete borcu olan Türk vatandaşlarının detaylar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayan bir sistemdir. Uygulama aracılığıyla bağlı bulunduğunuz vergi dairesinin yanı sıra borcunuzun türünü öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda son ödeme tarihi ve diğer ayrıntılar özelinde bilgi edinerek ödeme gerçekleştirmeniz mümkündür. Öte yandan sorgulama işlemleri için e-devlet ve GİB sistemlerini kullanma şansın vardır. Böylelikle ilgili ödemeler için yapılandırma gibi durumlar aracılığıyla hızla harekete geçebilirsiniz.

E-haciz nedir?

Elektronik haciz sistemi olarak tanımlanan e-haciz, takipte olan ya da vadesi geçen borçların görüntülenmesini sağlayan online bir uygulamadır. Geçmiş dönemlerde icra yolu üzerinden kişilere bildirim yapılmasından farklı olarak elektronik ortamda borç durumlarından haberdar olunması sağlanır. Vergi dairesine ait özel otomasyon sistemi, periyodik olarak borçlu bildirimi yapar. Vergi dairesi, tespit edilen borçlarla ilgili Maliye Bakanlığına bildirimde bulunur. Tahsilat birimine aktarılan bilgiler ışığında bankaların genel müdürlükleri ile irtibat kurulur. Daha sonra ise kişilerin borç tutarlarına göre birikim veya maaş gibi hesap türlerine bloke konması talimatı verilir.

Banka hesaplarına uygulanacak bloke işlemi, çoğunlukla borç miktarı kadar olur. Borç haricindeki varlıklar ise tahsilat için kullanılabilir. Bu aşamada bloke konulan tutarı hiçbir şekilde kullanamazsınız. Blokenin kaldırılması adına öncelikle borcun tamamen ödenmesi beklenir. Bunun yanı sıra yapılandırma işlemiyle de blokenin kalkması mümkündür. Elektronik haciz aşamasına geçmeden hemen önce kişilere borcunu ödemesiyle ilgili tebligat gönderilir. 7 günlük süre içerisinde ödeme yapmadığın takdirde yasal işlemlere geçilir. SGK borçları da yine devlete ödenmesi gereken tutarlar olduğu için e-haciz uygulamasına tabi tutulur. Kamu alacağı olarak nitelendirilen borçların tamamı için online şekilde haciz uygulanabilir.

E-haciz sorgulama nasıl yapılır?

E-haciz sorgulama işlemleri, farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Öncelikle e-devlet uygulamasına giriş yapılarak işlemlere devam edilebilir. Bu noktada e-devlete girmek için mevcut şifre ve T.C. kimlik numarasının kullanılması şarttır. İnternet bankacılığı benzeri farklı giriş yöntemleri sonucunda hata ile karşılaşabilirsin. E devletten haciz sorgulama nasıl yapılır konusunda arama butonuna e-haciz yazılarak sonuçlara ulaşılabilir. Aynı şekilde uygulamalar arasında Gelir İdaresi Başkanlığına ait elektronik haciz bölümüne tıklanması da yeterlidir.

Gerekli seçimleri yapmanı takiben Dijital Vergi Dairesi resmî web sitesine yönlendirilirsiniz. Açılan sayfanın üst bölümünde tüm vergi borçlarını ayrıntılı biçimde görüntüleme fırsatınız vardır. SGK e-haciz sorgulama işlemleri de aynı sayfada sürdürülebilir. Bununla birlikte KYK ile MTV benzeri diğer vergi türlerinin detaylarına ilgili ekrandan ulaşılabilir. Ayrıca borçların başlangıç tarihlerine ek olarak gecikme faizi tutarlarının eklenmesiyle son halini alan rakamları inceleyebilirsiniz. Sorgulama işlemlerinin tamamlanmasının ardından ödeme işlemlerini ise online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

GİB sistemi sayesinde borç sorgulama konusunda farklı avantajlar da sunulur. Kişiler, ceza borçlarıyla beraber harç işlemleri, tahakkuk tescil fişi uygulamaları ve alındı sorgulama benzeri fırsatlardan yararlanabilir. E-devlet araç haciz sorgulama işlemlerine ek olarak mükellefiyet yazısı, geri bildirim sistemi, ihbar bildirimi ve çok daha fazlası için GİB sistemini kullanabilirsiniz.

E-haciz kaldırma ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Banka e-haciz sorgulama aracılığıyla veya tebligat ile öğrenilecek borçların ödenmesi için 7 günlük süre tanınır. Bu süre içerisinde bağlı olduğunuz vergi dairesine bizzat giderek ödeme yapabilirsiniz. Bununla beraber borcun tamamını ödeyemiyorsanız, yapılandırma fırsatlarını da değerlendirmeniz mümkündür. Belirli dönemlerde gerçekleştirilen taksitlendirme ve indirim gibi ödeme kolaylıklarının takip edilmesi ise e-haciz kaldırma noktasında fark yaratır. Çeşitli fırsatlardan haberdar olmak için vergi dairelerinden bilgi alınabileceği gibi resmî kaynakların haberleri de incelenebilir.

E haciz sorgulama nasıl yapılır sorusu için GİB sisteminin kullanılması, cevap niteliğindedir. Sorgulamayı takiben vergi borçlarının alternatif kanallar üzerinden yatırılabiliyor olması da pratiklik kazandırır. Vergi ödemesi için anlaşmaya varılan bankaların ATM’leri ilk kullanılabilecek yöntemdir. Yine anlaşmalı bankaların cep şubeleri ve internet bankacılığı gibi uygulamaları, ödeme noktasında kolaylık sunar.

E-haciz borçları doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı resmî web sitesi aracılığıyla yatırılabilir. Banka hesaplarına gelen e-haciz için bankayla görüşülerek taksitlendirme imkânına da sahip olunabilir. Ayrıca gayrimenkul ve araçlar için de haciz uygulanabilir. Borçlar için kullanılacak taksitlendirme, kısmi ödeme gerçekleştirme veya tamamını ödeme gibi işlemler sonucunda ise blokeler otomatik şekilde kaldırılabilir. Sahip olduğunuz araçlar için e-haciz sorgulama araç özelinde de GİB sistemlerini kullanabilirsiniz.

E-haciz hangi cezaları kapsar?

E-haciz, kişilerin muhatap olduğu farklı cezaları kapsamına alır. Doğrudan devlete veya icraya olan borçlar nedeniyle farklı banka hesaplarına haciz koyulabilir. Genel olarak e-haciz kapsamında yer alan borç türlerinin bazıları ise aşağıdaki gibi sıralanır:

  • İcra borçları
  • Vergi borçları
  • RTÜK’e olan borçlar
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi
  • Sigorta primleri
  • İdari para cezaları
  • Mahkeme cezaları
  • KYK borçları

Yukarıda bulunan vergi borçları ve cezalar için zamanında bilgi sahibi olunması çok önemlidir. Tebligat ile bildirilen süre içerisinde borçların daha kolay bir şekilde yapılandırılma fırsatı da bulunur. İtiraz veya uzlaşma süresinin aşılması durumunda ise vergi dairesiyle görüşerek farklı ödeme planları üzerinde anlaşabilirsiniz. Öte yandan borç durumunu tam anlamıyla öğrenmek için vergi dairesi e haciz sorgulama yöntemini kullanmanız yeterlidir.

E-Haciz ve geleneksel haciz arasındaki farklar nelerdir?

E-haciz ile geleneksel haciz yöntemlerinin ikisi de borçların tahsil edilmesi amacını taşır. Fakat işleyiş itibarıyla iki yöntem arasında farklılıklar bulunur. Standart haciz uygulamaları, alacakların tahsili için borçluların mal varlıklarına el konulması için yürütülen hukuki süreçleri ifade eder. E-haciz ise kişilerin vergi benzeri borçları için resmî kurumlar aracılığıyla banka hesaplarına uygulanan elektronik blokedir. Aynı zamanda gayrimenkul ve araç gibi varlıklar için haciz uygulanması mümkündür.

Geleneksel haciz işlemleri, fiziki mülk ve varlıklar için uygulanırken e-haciz tamamıyla dijital ortamlarda gerçekleştirilir. Öte yandan e-haciz, banka hesaplarına anında erişim sağlar ve bloke oluşturur. Geleneksel hacizlerde ise yetkili kişiler borçluların işyeri veya ev adreslerine gelerek tahsilat işlemlerini başlatır. Bu durum, masraf kalemlerinin artmasına ve borçlu tarafa yüklenmesine yol açar. E-haciz, yapısı bakımından hem daha az masraflı olurken hem de süreçlerin önemli ölçüde hızlanmasını sağlar.

E-haciz kaldırma talebi kaç günde karşılık bulur?

Gelir idaresi e haciz sorgulama sistemleri üzerinden öğrenilen borçlar, farklı yöntemler kullanılarak ödenebilir. E-haciz işleminin kaldırılması noktasında yapılandırma veya borcun tamamen ödenmesi beklenir. Borcunuzu tamamen ödedikten ya da taksitlendirdikten sonra ilgili kuruma dilekçe ile başvuru yapmanız gerekir. Başvuru yapmak için ise herhangi bir süre sınırı yoktur. Fakat ödemenin hemen ardından başvuru yapmanız süreçlerin hızlanmasını sağlar. Ayrıca e-haciz kaldırılması için başvuru yapılmasa da otomatik olarak banka hesaplarının açılma ihtimali bulunur.

İlgili kuruma yapılacak başvuruyu takiben borcun yapılandırıldığının veya ödendiğinin tespit edilmesi için inceleme süreci başlar. İnceleme sonucunda e-haciz, prosedür ve iş yoğunluğu gibi faktörler doğrultusunda genel olarak birkaç gün içerisinde kaldırılır. Sürenin uzaması veya başvuruya rağmen sonuca ulaşılamaması durumunda ise yetkililerle yeniden iletişim kurulabilir.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.