Büyük ya da küçük ölçekli şirketlerin sektörel olarak öne çıkmasında inovasyon projeleri dikkat çeker. Bu anlamda inovasyon katma değer oluşturmak adına şirketlerin dönüşüme ve yenilenmeye uğradığı aşamaları kapsar. Bunun yanında inovasyon modellerinin farklılık göstermesi işletmelerin dönüşüme uğrayacağı alanı da doğrudan etkiler. Tüm bu süreçte şirketinizin rekabet ortamına ayak uydurmasını istiyorsanız inovasyon nedir, inovasyon ne demektir ya da inovasyon çalışmaları neleri kapsar gibi kavramlara hakim olmanızda yarar var.
İnovasyon ne demektir?
İnovasyon tanımı yenilikçi uygulamaların şirket işleyişine entegre edilmesi ile açıklanabilir. Aynı zamanda bu kavram iş hayatında yenilikçi bakış açısını, icatları, teknolojinin işe entegrasyonu, uygulamaların güncellenmesi ve pazarda devamlılığı ifade eder. İnovasyon fikirlerinin uygulanmasıyla iş yaşamında hizmet, üretim, organizasyon gibi tüm birimlerde iyileşme sağlanabilir. Değer yaratan bir sistem uygulaması olarak sorunları çözerken mevcut yöntemleri de geliştirmeyi hedefler. Bu sayede hizmet, satış ya da ürün performansını doğrudan arttırarak işletmeye ekonomik bir değer de katılmasını sağlar.
İnovasyonu önemli kılan nedir?
Yenilikçi bakış açısı şirketin öz kaynaklarını verimli kullanması ve hizmet kalitesinin artması adına kritiktir. Bunun yanında satışa sunulacak ürünlerin başlangıçta yaratıcı fikirlerle ARGE ya da ÜRGE’de değerlendirilmesi maksimum verimlilik de sağlayabilir. Bu doğrultuda ürünün ya da hizmetin pazar payını yükselten inovatif yaklaşımlar fark yaratabilir. Artan pazar payı ile birlikte firmaların rekabet gücünü arttıran aşamaların inovasyon süreçlerinde yer aldığını görebilirsiniz. İyi bir inovasyon sürecinde müşteri potansiyelinin yükseltilmesi, hizmet ve ürünlerin bir üst segmente çıkarılması, ekstra kaynak oluşturulması, istihdam sağlanması, tüm operasyonel aşamaların optimize edilmesi önemlidir. İşletme bünyesinde optimize edilen bu sistemler yenilenme ile beraber ekonomik dönüşümlere de katkı sağlar. Genel olarak kurum ve kuruluşlar yenilikçi fikirleri farklı alanlarda uygulamak isteyebilirler ve bu anlamda şirketlerin inovatif yaklaşımları aşağıdaki gibi gruplandırılabilir:
Değişim stratejisine uyarlanan firmalar: Pazar payında yer alan diğer firmaların hizmet ya da ürünlerine kıyasla ekstra özellikler eklemeyi amaçlar.
Fiyat performansını önceliğe alan firmalar: Verimliliği yüksek süreçleri uygulayarak pazar payında rekabetlerini aktif tutmaya çalışır. Bu firma profilinde maliyetleri ya da prosesleri gözden geçirerek iyileşmenin temel alındığını gözlemleyebilirsiniz.
Start-up özelliği taşıyan teknolojik firmalar: Girişimci yaklaşımlarla eğitimi önceliği alır ve gelişimi sürekli hale getirmek için eğitime önem verir. Bu nedenle start-up özelliği taşıyan firmalar hızlı büyüme hedeflerini yenilikçi bakış açısıyla gerçekleştirebilir.
İnovasyon süreci aşamaları nelerdir?
İnovasyon süreci aşamalarında kullanıcı kitlesini dikkate alarak farklı stratejiler oluşturabilir. Bu stratejileri planlarken ilerleme hedefli yol almak önemlidir ve yeniliklerin uygulandığı şirket inovasyon adımlarını kültür haline getirmesi devamlılığı sağlayabilir. Tüm bu süreçte inovasyon türlerine göre ana adımlar değişkenlik gösterir ve dört ana adım aşağıdaki gibi listelenebilir:
Hedeflerin belirtilmesi: Burada şirketin öncelikli sorunu belirlenir ve çözüm oluşturulacak çerçeve çizilir. Devamında ise inovasyon alanlarına karar verilir, yürütülecek süreçte nasıl bir yol izleneceği belirlenir.
Fikirlerin yazılı olarak hayata geçirilmesi: Ortaya yeni bir fikir atmak ve bu fikri zenginleştirmek oldukça kapsamlı bir süreçtir. Bunun nedeni ise maksimum fikir üretmek, devamında ise üretilen fikirler arasında seçimler yapılması kritiktir. Tüm bu fikirleri unutmamak için not alarak yazıya dökmek sürdürülebilirlik açısından önemlidir.
Problemlere çözüm üretilmesi: İnovasyon aşamalarını izlerken karar verdiğiniz fikir doğrultusunda pazarı araştırabilirsiniz, ilave olarak sektörde rakiplerinizi yakından tanımanız avantajı katlar. Tüm bu araştırma sonuçlarını çözümler bulurken kullanabilirsiniz. Bu çözümler projenin devam etmesi için iş gücünü yönlendirebilir, bütçe ve program yapmanızı sağlar.
Aksiyon alınması: Bu adım uygulamaların yapıldığı alanda yer alır ve üretilen çözüm yollarında AR-GE gibi birimler rol oynar. Aynı zamanda harekete geçilmesi sonuç alınabilecek çalışmaları gündeme getirir. Böylece inovasyonun ana iskeletini oluşturabilir, ele alınan alanda bazı testler gerçekleştirebilirsiniz. Sonuç odaklı yaklaşım geliştirerek testten çıkan verilere göre gereken güncellemeleri yapabilirsiniz. Son aşamada ise verim alabileceğini desteklediğiniz çıktıyı piyasaya sunabilirsiniz.
İnovasyon çeşitleri nelerdir?
Temel anlamda inovasyon çeşitlerine baktığında ürün, süreç, pazarlama ve organizasyon başlıkları gözünüze çarpabilir. Bu başlıklar seçilen yenilik türüne, etkilediği çevreye ya da kaynağa göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanında günümüzde modelleri genişleten adına radikal, yıkıcı, kademeli, açık, kapalı, sosyal, hizmet ve iş temalı inovasyon çeşitleri de alternatifler arasındadır. Aynı zamanda inovasyon eğitimi projenin amaçlarına ve kullanılan araçlara göre bu alternatifleri detaylandırabilir. Tüm bu bilgiler ışığında inovasyon çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Ürün odaklı projeler: Yeni bir ürün üretmek ya da mevcut bir ürünün yenilenmesi projenin hedefidir. Bu kapsamda dikkat çeken problem ürün geliştirilmeyle çözüme kavuşur. Bu alanda kırılmaya dayanıklı ve görüntüsü iyileştirilen tablet geliştirmek verilecek örnekler arasındadır. Teknolojik bu yaklaşımla geliştirilen ürün günlük kullanımlarda dayanıklılığını yüksek bir forma dönüşür ve böylece iyi bir performans verir.
Süreç odaklı projeler: Hizmetin/ürünün uygulanma basamaklarında ya da tasarlanma aşamalarında geçen sürenin değişmesi ya da güncellenmesidir. Bu sayede daha verimli kullanılan süreç giderleri azaltarak verimliliği yükseltebilir.
Organizasyon odaklı projeler: Gerçekleşen organizasyonda mevcut akışın tekrar düzenlenmesi ya da ilişkilerinin yenilenmesidir. Buradan hareketle organizasyonun iç ya da dış faktörlerinde ortaya çıkabilecek problemleri yeni fikirlerle çözüme ulaştırmak önemlidir.
Pazarlama odaklı projeler: Pazarlama direktörü kontrolünde devam eden pazarlama tekniklerinin değişmesinde tercih edilen bir yöntemdir. Yeni stratejilerle farklı bir alana evrilmesi ve bu sayede mevcut uygulamaların satış kanalında değişmesidir. Buradaki hedef ise firmanın satış tarafından ortaya çıkan problemlerin çözülmesidir. Böylece ürün ve hizmetin tanıtımı ve satışı hızlanabilir, firma pazar payında daha büyük bir yer kaplayabilir.
Sosyal odaklı projeler: Şirketlerin sosyal alanlarında meydana gelecek problemleri yeni bir fikir ya da süreç kontrolüyle çözmeyi amaçlar. Burada şirketin ana hedefi finansal kazanımlardan çok sivil toplumsal konularda gelişmeye yöneliktir.
İş modeli odaklı projeler: Firmanın iş modelinin geliştirilmesi hizmet ya da ürünün müşteriye ulaşırken değer kazanmasını sağlar. Bu anlamda iş modelinin yeni fikirlerle dönüşmesi müşteriyle etkileşimi güçlendirir ve sahada giderlerin azalmasına katkı sağlar.
Sürekli ya da kademeli gerçekleştirilen projeler: Sürekli yenilikçi yaklaşımlar ürünün ya da hizmetin devamlı geliştirilmesi ve devamlılığını ifade eder. Kademeli gerçekleştirilen projelerde ise planlanan yenilenmeler aşamalı ve yavaş uygulanır.
Yıkıcı merkezli projeler: Bu yaklaşımda ise alışılmış pazar dışına çıkılan ve yeni bir pazar oluşturan adımlar vardır. Bu atılımlarda hedefiniz şirketin yeni girdiği pazarda öncü olmasını sağlamak olmalıdır.
İnovasyon örnekleri ile içeriklerin zenginleştirilmesi
İnovasyon örnekleri uygulanacak proje türüne göre farklılık gösterebilir. Bu yönde verilecek örnekler aşağıdaki gibi listelenebilir:
Ürün üzerinde yapılan yeniliklere tuşlu telefonların dokunmatik telefonlara dönüşmesi, elektrikli arabaların üretilmesi, hızlı şarj olabilen pillerin tasarlaması örnek verilebilir.
Hizmet üzerine yapılan değişiklikler arasında hizmet kalitesini arttıracak uygulamalar, robotik destekli çağrı merkezleri, programları efektif kullanmak için eğitim desteği, online alışveriş ve sipariş hizmetleri dikkat çekebilir.
İş modelinde değişimlere paketlenmiş gıda ya da baharat satışı yapan bir markanın günümüzde yeni nesil içecekler satan bir zincire dönüşmesi örnek olarak verilebilir. Diğer bir örnek verilirse geçmişte online zeminde DVD kiralama sitesi olan bir markanın günümüzde film ve dizi platformu haline gelmesi dikkat çeker.
Organizasyonel odaklı değişimlerde özellikle pandemiden sonra yaygınlaşan online ya da uzaktan çalışma sistemi örnek verilebilir. Diğer bir yandan inovasyon özellikleri dikkate alarak şirketin organizasyonunda değişimler ekip çalışması merkezli olabilir.
Süreç merkezli yeniliklere bir örnek verilecek olunursa manuel uygulamalardan otomatik bir altyapıya geçilmesi öne çıkabilir. Böylece üretim süreci hızlanabilir ve iş gücü verimli kullanılabilir.