Dünyada en yüksek maaşları veren ülkeleri hiç merak ettiniz mi? Maaşım hak ettiğimden çok daha az mı diyorsunuz? O halde bu liste çok ilginizi çekecek.
Ülkelerin refah düzeyi, gelişmişlikleri kısacası ekonomilerinin durumu çalışanların aldığı maaşlar ortaya çıkınca kendini bir kez daha gösteriyor. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri arasında çocuksuz bekar çalışanlar esas alınarak yapılan bir araştırma maaşların en yüksek olduğu 10 ülkeyi belirliyor. Bu ortalamaya göre vergiler dışında elde kalan maaş standardı temel alındığında ferah ferah yaşayan ve çalışanların imrendiren maaşlara sahip olduğu ülkeler karşımıza çıkıyor. (2017 Micheal Page Maaş Analizi Raporu için tıklayın)
İşte bir gün ulaşılmak istenen maaş ortalamaları:
10. Fransa
Fransa 10 numaradan listeye giriyor. Dünyanın en gelişmiş 7. ekonomisi olduğunu düşünürsek bu tahmin edilebilir bir sonuç. Fransa aynı zamanda son derece imrendiren çalışma koşullarına da sahip. Örneğin 1999’da çıkan bir yasaya göre ortalama haftada 35 saat gibi bir çalışma süresi mevcut. Yani Fransızlar hem çok kazanıp hem de az çalışıyorlar, diyebiliriz. Yıllık ortalama ücret vergiler dışında $28,799.
9. İsveç
Bu güzel İskandinav Krallığı dünyanın en zengin 6. ülkesi. Önemli bir bölümü ihracata dayalı olan İsveç ekonomisinde özellikle mühendislik sektörünün yüzde 50’si ihracattan oluşuyor. Nordik sosyal refah düzeyinin en güzel özelliği ise eğitim ve sağlık hizmetlerinin tamamen ücretsiz olması. Buna karşılık insanlar gelirlerinin yüzde 42’sini vergi olarak vermek zorunda. Tüm bunlara rağmen İsveç en yüksek maaş veren ülkelerden bir tanesi. Bir İsveçlinin ortalama yıllık geliri $29,185.
8. Kanada
Kanada, Venezuela ve Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülke. Ayrıca ülkede nikel, uranyum, alüminyum gibi değerli çok fazla maden de var. Bir Kanadalı yıllık ortalama $29,365 gelire sahip ve yüzde 30 oranında vergi ödüyor. Buna karşılık eğitim ve sağlık hizmetleri ücretsiz. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi haftada sadece 36 saat çalışıyorlar.
7. Avusturya
Bu küçük, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü ülke dünyanın en büyük 12. ekonomisi ve gelirinin yüzde 9’u turistlerden geliyor. Avusturyalıların yüzde 49 oranında vergi ödediklerini düşünürsek $31,173 gibi bir gelirlerinin olması şahane bir durum.
6. Almanya
Avrupa’nın en büyük ve gelişmiş ekonomisi Almanya. Çok dikkat çekici bir durum da şu ki Almanlar gelirlerinin yarısını, yanlış duymadınız tam anlamıyla yarısını vergi olarak veriyor. Fakat en eski uluslararası sağlık sistemine sahip Almanya’da sağlık hizmetlerinin ve eğitimin her aşaması tamamen ücretsiz. Üstelik yıllık gelir ortalaması da $31,252.
5. Avustralya
Özellikle yiyecek, petrol ve çeşitli yan ürünleri ile ilgili ciddi bir ihracatı olan Avustralya’nın refahı çok iyi biliniyor. Genel refah seviyesi olarak 2013’te İsviçre’nin ardından gelen Avustralya’da yıllık ortalama gelir $31,588 ve çalışma süresi sadece 36 saat.
4. İsviçre
İsviçre için ideal ülke diyebiliriz. İnsan hakları, yaşam kalitesi, ekonomik büyüme, eğitim derken pek çok konuda İsviçrelilerin çok şanslı olduğunu söylesek yanlış olmaz. İsviçre sanayisi Avrupa’nın en güçlüsü ve sağlık hizmetleri, eczacılık ve müzik ülkedeki güçlü sektörler arasında yer alıyor. Yıllık ortalama gelir $33,491 ve haftalık çalışma süresi 35 saat.
3. Norveç
Balıkçılık, madencilik, petrol dendiğinde ilk akla gelen ülkelerden olan Norveç doğal kaynaklarının zenginliği ile en güçlü ülkeler arasında yer alıyor. Ülkedeki sağlık ve eğitim sisteminin kalitesi de çok yüksek. Ortalama yıllık gelir $33,492 ve çalışma süresi haftada 33 saate denk geliyor.
2. Lüksemburg
Bank of America, Citibank ve Chase eğer bir ülke olsaydı bu muhtemelen Lüksemburg olurdu. Öyle ya da böyle Lüksemburg’a Avrupa’nın finans merkezi diyebiliriz. Yüzde 37 oranında vergi ödeyen ülke vatandaşlarının ortalama yıllık kazandıkları maaş $38,951.
1. ABD
Gelelim bir numaraya. Fazla söze gerek yok, ABD dünyanın tartışmasız en güçlü ülkesi. Dünyada ithalatta bir, ihracatta iki numara. Bir Amerikalının yıllık ortalama geliri $41,355. Rakam her ne kadar yüksek olsa da unutmayalım ki sağlık sistemi hâlâ büyük bir sorun. Devlet sağlık giderlerini karşılamıyor, aile desteği de yok. Yine de en büyük ABD.
Kaynak:http://www.oecd.org/
Yorum yapmak ister misin?