İş yerinde yükselmek için 9 adım

Kıdem zamanınızın geldiğini düşünüyorsunuz. Artık daha fazla maaş almak, daha iyi bir unvan sahibi olmak istiyorsunuz. Yöneticinizin bu konuda adil olmadığını düşünebilir, kendinize sürekli “Nerede yanlış yapıyorum?” diye soruyor olabilirsiniz. İş yerinde yükselmek kolay olmadığı gibi imkansız da değil. Hedefe ulaşmak için bazı davranışları alışkanlık haline getirmek çok önemli. Sizin için iş yerinde yükselmeye yardımcı olabilecek püf noktalarını derledik.

ykselmek2

İş yerinde yükselmek, geleceğe yönelik kariyer planları yapmak, bu amaçla emek veren ve işini benimseyen herkesin en doğal hakkı. Fakat bu her zaman faklı nedenlerle gerçekleşemeyebilir. Yöneticiyle ya da iş arkadaşlarıyla yaşanan sıkıntılar, iş kaynaklı problemler ya da başka spesifik nedenler kariyer yolunu baltalayabilir. Oysa bazı davranışları alışkanlık haline getirmek, iş yerinde istenen noktaya ulaşabilmek açısından son derece önemli.

İşte işyerinde yükselmek için uygulanabilecek adımlar:

İletişim

Bu konuda en önemli başlıklardan birisini iletişim oluşturuyor. Açık, saygılı, kendinden emin ve iyi bir dinleyici olan, kiminle nasıl konuşacağını iyi bilen, empati kuran, her konuda dürüst davranıp dedikodu yapmayan bir çalışan tüm bu değerli özellikleriyle büyük ilgi toplayacaktır. Burada iş yerinde yükselmeyi önleyebilecek iki noktadan bahsetmek şart. Eğer yöneticiyle ya da başka bir çalışanla iletişim tamir edilemeyecek kadar bozulduysa bu durum terfiyi etkileyebilir. Bu noktada söz konusu iş için bu beklentiden vazgeçmek ve sıkı bir B planıyla pes etmeden yola devam etmek önemli.

Kaliteli iş

Yapılan ne olursa olsun onu üstünkörü yapmak ya da kaliteden ödün vermemek çalışanın elinde. Her ikisinin arasındaki ayrımın ne kadar belirgin olduğundan ise bahsetmeye gerek yok. Özenli, derli toplu, benimseyerek ve araştırarak yapılan her iş kişiye hem kişisel olarak katkı, hem de terfi söz konusu olduğunda en büyük artıyı sağlıyor.

Özenli olmak

İşte ve ilişkilerde olduğu kadar görünümü söz konusu olduğunda da özenli olan kişi de hem iş arkadaşları hem de yöneticisi tarafından takdir ediliyor.

Profesyonellik

Yükselmenin önemli kriterlerinden biri de işyerinde her konuda profesyonel davranabilmek. Can sıkıcı olaylara mantıkla yaklaşan, duygularının esiri olmayan, her durumda neden ve nasıl sorularını sorarak olayları analiz edebilen kişi, terfi söz konusu olduğunda diğer adayların arasından sıyrılabilir.

yukselmek1

Yeniliğe açık olmak

İşyerinde yükselmek isteyen kişinin mutlaka işiyle ilgili tüm yeni trendleri ve iş yapış biçimlerini takip etmesi, araştırmacı bir kişiliğe sahip olması gerekiyor. Kalıplarından ve sınırlarından kurtulamayan, sürekli bildiği şekilde hareket etmek isteyen, yeniliğe kapalı çalışan için terfi zorlu bir süreç olabilir.

Kariyer hedeflerini paylaşmak

Kişisel kariyer hedeflerini yöneticiyle belirli aralıklarla paylaşmak, iş yerinde yükselmek adına son derece önemli. Çalışanın ne istediğini bilen, bu amaçla çalışmalarını gözlemleyen ve başarılı olduğunu gören yönetici terfi yolunu da kolaylıkla açar.

Yeni pozisyon önermek

Eğer şirkette terfi alanı kısıtlıysa, söz konusu olan pozisyon çalışanı tatmin etmiyorsa yönetici yeni bir pozisyon için ikna edilebilir. Eğer kişi bu yeni pozisyonla yeni ve farklı katkılarda bulunabileceğini gösterebilirse, geleceğe yönelik kendi kişisel kariyer yolunu da kolaylıkla çizebilir.

Başarıları listelemek

Kişinin şirkette bulunduğu süre içerisinde hangi hedeflere ulaştığını, ne kadar ürün satışını sağladığını, ne kadar yeni müşteri kazandığını ya da kaç kişiye nasıl hizmet verdiğini belgelemesi çok önemli. Bu başarıların belgelenmesi terfi istendiği zaman kişinin en büyük yardımcısı olacaktır.

Pozitif tutum

Çaresizliğe kapılmayan, sürekli yeni çözümler arayışında olan, başarısız olduğunda pes etmeyen ve sürekli olaylara pozitif bir bakış açısıyla yaklaşan çalışan yöneticinin gözünde son derece değerli.

 

Ege Üniversitesi'nin ardından Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim yüksek lisansı yaptı. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.