Liderlik sürecinde eğitim en önemli basamaklardan biri. Hem çalışanlarla olan ilişkilerin niteliği, hem de farklı iş becerileri kişiyi bir adım öteye taşırken, sürecin sürekli kişisel gelişimden geçtiğini unutmamak gerekiyor. Sizler için bu doğrultuda farklı yönleriyle liderliği ele alan, çok ilgi görmüş 8 kitabı derledik.
Liderlik bitmek bilmeyen bir öğrenme süreci. Liderliğe oynayan çalışanlar ya da liderler için süreç farklı değil. Hızla değişen teknoloji, dönüşen iş yaşamı liderlik algısını da etkiliyor. Artık liderlik sadece iş istemek, iş takip etmek değil. Çalışanların korktuğu yöneticilerse giderek tarihe karışacakmış gibi görünüyor. İyi bir lider olmak ya da lider kalabilmek merkeze bireysel gelişimi koymaktan geçiyor.
İşte liderler ve lider olmak isteyenler için kitap önerileri:
Takım Oyunu / Seth Godin
Bu çok satan liderlik odaklı kitapta yazar Seth Godin, liderlerden ve her şeyden önce lider ruhlu kişilerden söz ediyor. Godin’in özellikle üzerinde durduğu kişiler, değişim ve fark yaratan, iletişim kuran, risk alan, gerçekten yönetmeyi bilen liderler ya da lider adayları. Godin, teknoloji ve internet sayesinde fikirlerin çok daha hızlı yayıldığını, ancak daha az insanın lider olma çabasında olduğunu dile getiriyor. Oysa ona göre aslında hepimiz lideriz.
Liderliğin Kutsal Kitabı / Jeffrey Gitomer
Jeffrey Gitomer kitabında 12 liderlik özelliğinden bahsediyor. Kitapları çok satan listelerine giren yazar, “Eğer bir patron, yönetici ya da herhangi başka türden bir liderseniz kulağınızı dört açıp dinleyin. Gerçek bir lider olmanız için gereken becerileri kavramanıza yardımcı olacağım. Daha doğru bir ifadeyle, başarılı olmak için hangi liderlik özelliklerini uygulamaya koymanız gerektiğini-liderliğin işe yaraması için (sırasıyla sizin için, çalışanlarınız için, müşterileriniz için, satıcılarınız için ve şirketiniz için) kullanmanız gereken eylem unsurlarını, ilkeleri ve becerileri- kavramanıza yardımcı olacağım” diyor.
Liderlik – Harvard Business Review’den en etkili liderlik fikirleri (HBR’s 10 must reads)
Eğer liderlikle ilgili çok az fikre sahipseniz ya da liderlik becerilerinizi geliştirmek istiyor, kişisel gelişime çok önem veriyorsanız, HBR tarafından derlenen liderlik makaleleri sizin için çok iyi bir başlangıç olabilir. Bu 10 makalenin, günümüzün yeni liderlik kavramını iyice algılamak için okunması şart.
Duygusal Zeka / Daniel Goleman
Değişen iş dünyası ve dinamikleri içerisinde iyi bir lider olmanın en büyük şartlarından birinin çalışanları iyi tanımak ve onları merkeze koymak olduğunu belirten Psikolog Dr. Daniel Goleman, duygusal zeka yoksunluğunun kişinin aile yaşamından mesleki başarısına, toplumsal ilişkilerinden sağlık durumuna kadar birçok alanda çok kötü sonuçlar doğurabildiğini vurguluyor. Yazar, iş yaşamında ve özellikle liderlik söz konusu olduğunda duygusal zekanın önemine değiniyor.
İyiden Mükemmel Şirkete / Jim Collins
Jim Collins ve ekibi vasat bir şirketin nasıl mükemmel hale getirilebileceğine dair bir araştırma yapıyor ve bin 400’ün üzerinde şirketi bu açıdan inceliyor. 2001 yılından beri “İş Hayatı Kitapları” kategorisinde en çok satanlar listesinin başından hiç düşmeyen kitapta önemli püf noktaları yer alıyor.
İş yaşamında 100 Kanguru / Ahmet Şerif İzgören
Özel sektörde yönetici olan, çalışan veya devlet kurumlarında görev yapan herkesin okuması gereken bu kitapta Ahmet Şerif İzgören, okurlara başarılı liderlik ve iş yaşamına dair çok önemli bilgiler ve püf noktaları sunuyor. Yönetim Danışmanı Mike West kitap için “İnanılmaz, harikulade! Arkanızda şaşkın ve çok etkilenmiş bir dinleyici kitlesi bıraktınız” yorumunu yapıyor.
Liderlik Dili-Başarılı CEO’ların İletişim Sırları
İş dünyasından kamu sektörüne kadar geniş bir yelpazede deneyimli yetmişten fazla CEO ile yapılmış söyleşiler üzerine kurgulanan kitapta, onların deneyimleri, bakış açıları ve çıkardıkları dersler ışığında liderlikte başarılı iletişim için bir başvuru kaynağı oluşturuluyor.
Liderlik 101-Her Liderin Bilmesi Gereken Şeyler / John C. Maxwell
John C. Maxwell, kitabında herkesin lider olabileceğini, ama herkesin liderlik yapabilmesinin mümkün olmadığının altını çiziyor. Buna göre bazı yetenekleri geliştirmek, beden dili ve iletişim üzerine yoğunlaşmak ve nelerin öncelikli olduğuna karar verebilmek çok önemli. Maxwell, liderler ve lider olmak isteyenlerle püf noktaları paylaşıyor.
Yorum yapmak ister misin?