5 adımda işe alım sürecini iyileştirin

Doğru çalışanı bulmak, bir adayı sadece teknik becerileriyle değil kuruma ve kurum kültürüne olan uygunluğuyla değerlendirebilmek uzmanlıktan ve işe alımda iyi bir süreç yönetiminden geçiyor. Özellikle kritik pozisyonlarda yeteneği yakalayabilmenin zorlukları her geçen gün zorlaşırken 5 adımda işe alım süreci nasıl iyileştirilebilir?

isealim87373

İşe alım sürecini doğru yönetmek için stratejik düşünce, işin genel kapsamıyla uyumlu süreçler belirleme ve yetenek yönetimine tam anlamıyla odaklanmak gerekiyor.  Teknik becerisi iyi olan her aday işe alım yapılacak pozisyon için uygun olmadığı gibi daha kretaif işler yürüten bir ekibe analitik takviyeler yapma ihtiyacı her zaman doğabiliyor.

Bu nedenle İnsan Kaynakları uzmanlarının da şirketin tümüne hakim olarak kapsamlı bir işe alım süreci yönetmesi gerekiyor ve bu sürecin geliştirilecek yönleri ise her dönemde değişiyor.

İşe alım sürecinin iyileştirilebilmesi için yapılması gereken en önemli 5 adımı bir araya getirdik:

İş tanımını doğru yazın

İşe alım sürecindeki ilk kural, doğru iş tanımını oluşturmaktan geçiyor. Birçok şirket iş tanımını yaparken uzun bir liste hazırlayıp işin sorumluluk ve gerekliliklerini belirtiyor. Fakat bu süreç her zaman işverenin istediği adayı bulmasına yardımcı olunan bir  süreç olmayabiliyor. Bu nedenle standart iş tanımlarından ziyade pozisyonun spesifik ihtiyaçlarına yönelik başlıkların ele alınması, gerekli olmayan yetkinliklerin iş tanımında yer verilmemesi önemli. Doğru hazırlanmış bir iş tanımı, işe uygun adayların iş başvuru yapmasını sağlıyor.

Adayın pozisyona olan uygunluğunu kontrol edin

İş tanımı hazırlandıktan ve iş ilanı yayınlandıktan sonra pozisyona başvuran adayların yalnızca teknik becerilerine değil, adayların yetkinliklerini, yeteneklerini ve kuruma olan uygunluklarını değerlendirmek gerekiyor. Teknik bilgi ve beceri açısından pozisyona uygun her aday, kurum kültürüne uygun olmayabiliyor. Bu kontrolün yapılmaması, hem uygun olmayan bir adayın işe alınmasına hem de zaman ve emek kaybına neden oluyor.

Mülakat tekniğinizi geliştirin

Adayların iş görüşmesine doğru hazırlanması kadar işverenin ya da İnsan Kaynakları uzmanlarının da iş görüşmelerine hazırlanması ve doğru işe alım yapabilmek için mülakat tekniklerini geliştirmesi gerekiyor. İş görüşmeleri yapısı gereği her iki taraf için de zorlu bir süreç. Bu nedenle işe alım yapacak olan yetkilinin de mülakata hazırlanması ve bu süreci doğru yönetmesi gerekiyor.

Doğru soruları sorun

İş görüşmesinde sorulan soruların amacı adayı sıkıştırmak ya da kışkırtmak için değil, adayın işe uygun olup olmadığını öğrenmek için ilkesini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle mülakat sürecinde adaya doğru mülakat sorularını sormak o kişiyle birlikte yürüyüp yürüyemeyeceğinizi anlamak için oldukça önemli bir yer tutuyor.

Adayların sizi tanımasını sağlayın

Doğru işe alım yapabilmek için tek taraflı bilgi alışverişinde bulunmamak kritik. Adaya şirketi, şirketin beklentilerini, hedeflerini ve nasıl bir yol arkadaşı istediğini anlatmak gerekiyor. Şirketin beklentileri ile adayın beklentileri örtüşüyor mu? Sadece işi olsun diye mi görüşmeyi yapıyor yoksa şirketle gerçekten ilgileniyor mu? Şirketinizi doğru tanıyabilmesi için adaya şirket doğru tanıtılmalı ve  böylece yanlış bir işe alım kararı vermenin uzun vadede yol açacağı verimsizlik kaybını gözden kaçırmamak  gerekiyor.

 

Marmara Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans, Gazetecilik Bölümü’nde de yüksek lisans eğitimini tamamladı. Meslek hayatına Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Dört yıllık muhabirlik deneyiminin ardından European Voluntary Service programı kapsamında Fransa’nın Orleans şehrinde yer alan L’association Labomedia’da medya üzerine çalışmalar yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora eğitimine başlayan Mehlika Akgün son olarak Marketing Türkiye dergisinde web editörü olarak görev yaptı. 2016 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katılan Mehlika Akgün, İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.