Liderlik yapı taşları 2

Yöneticilik yaparken ihtiyaç duyulan en önemli özelliklerden biri liderlik. Doğru liderlik, hem kurumun hem çalışanların hem de yöneticinin fark yaratmasını sağlıyor.

liderlik2

Liderlik, beraberinde çok fazla sorumluluğu getirse de yöneticiye ve dolayısıyla ekibe çok fazla artı katan bir misyon. Liderlik davranışı sorun çözümü, analitik düşünme, yenilik ve adaptasyon gibi farklı noktalarda kişiyi hep ileriye taşıyor. Uzmanlar olmazsa olmaz bazı liderlik yapı taşlarının özellikle üstünde duruyor. Bu özelliklerin bir arada olması ya da geliştirilmesi durumunda başarı kaçınılmaz.

İşte uzmanlara göre öne çıkan liderlik yapı taşları:

Dinlemek

Olmazsa olmaz bir başka liderlik dersi de farklı seslere ve fikirlere açık olmak. İyi bir liderin her şeyi yalnızca kendisinin bilemeyeceğini çok iyi bilmesi, dolayısıyla her konuda farklı kişilere de danışarak karar alması son derece kritik.

Hızlı karar almamak

Özellikle de büyük kararları hızlı almamak gerekiyor. Uzmanlar başarılı liderlerin işin başında hızlı kararlar aldıklarını, iş büyüdükçe ve deneyimleri arttıkça hızlı karar almanın akıllıca olmadığını fark ettiklerini söylüyor.

Seyrek karşılaşılan fırsatlar

İş hayatında çok da fazla yaşanmayan büyük kırılmaları, nadir olarak girilen büyük dönemeçleri iyi yönetebilmek de çok önemli. Başarılı liderler büyümekte olan sürdürülebilir kurumların kısa sürede o hale gelmediğini, bu nedenle karşılaşılan büyük fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini unutmamalı.

Öğrenmeye açık olmak

Başarılı işverenler ve liderler düzenli olarak yeni şeyler öğrenir ve işlerini geliştirir. Öğrenmeye açık olmayan kurumlar ve liderler ise geride kalmaya mahkum.

Farklı düşünmek

Uzmanlara göre başarılı liderler genellikle konfor alanının dışına çıkan, standartların dışında çözüm yöntemlerini deneyen kişiler. Bunun için de sık sık başkalarının fikirlerine danışmak, sokağa çıkmak, yeni ürünleri denemek ve yardım istemek gerekiyor.

Transparan olmak

Yöneticilerin hem hatalarının sorumluluklarını üstlenmeleri hem de müşteri ve takımlarına karşı transparan olmaları önemli bir konu. Şeffaflık güveni inşa eden en önemli araç.

Adalet

Harvard Business Review’in yaptığı bir araştırmaya göre pozitif insanlar iş yerinde daha üretken. Michigan Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada bu olumlu havayı aşağıdaki davranışlar yaratıyor:

  • Meslektaşlara sorumluluk duymak
  • Yardımlaşmak
  • Affetmek, suçlamamak
  • Saygı

Bu pozitif ortama katkı sağlayan en önemli etken de eşitlik. Çalışanlarına eşit davranan yönetici en çok sevilen yönetici türü.

İdealist ve pragmatik

Başarılı olmak ve sorun çözümü için biraz idealist olmakta fayda var. Uygulamada pratik ve etkili sonuçlar için de pragmatik olmak şart. Bu ikisinin dengeli varlığı iş yaşamını kolaylaştırıyor.

Rol model

Çalışanlarının fiziksel ve ruhsal olarak iyi olmalarını isteyen bir yöneticinin bu iki noktada öncelikle kendisine dikkat etmesi önemli. Çalışanların yöneticilerini rol model aldığı unutulmamalı.

Değişimden korkmamak

Başarılı yöneticiler kendilerini bir noktaya getiren pek çok özelliğin bir başka noktaya ulaşmada demode kalabileceğini unutmamalı. Bu nedenle değişimden korkmamak, her türlü gelişmeyi yakından takip etmek gerekiyor.

 

Ege Üniversitesi'nin ardından Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim yüksek lisansı yaptı. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.