En çok yapılan 7 liderlik hatası

İster liderlik koltuğuna ilk kez oturun isterseniz de uzun yıllardır bir ekibin başında olun “mükemmel lider” diye bir kavram yoktur. Bunun yerine, alınacak dersler ve yapılacak iyileştirmeler vardır. İşte liderlerin en sık yaptığı 7 hata.

l'derl'k+28374646

“İyi bir lider olmak”, hem kişinin kendisine hem de liderlik ettiği ekibe karşı bir borcudur. Bu nedenle bir liderin zayıf noktalarının farkında olacak kadar “bilge” olması ve bunları düzeltmek için çabalayacak kadar da “mütevazı” olması gerekir.

İşte liderlik koltuğunda oturanların en çok yaptığı 7 hata:

Duyguların karar verme sürecini etkilemesine izin vermek

Duygularınızın herhangi bir karar alma sürecinde devreye girmesi durumu, en yaygın liderlik hatalarının başında gelir. Kişisel hayatınızda bir durum hakkındaki hislerinizin kararlarınızı etkilemesine izin vermek kolaydır ki bazen bunu yapmak mantıklıdır da. Ancak iş dünyasında duyguları tek gerekçe olarak kullanmak kötü bir yöntem. Eğer ekibinizin size güvenmesini istiyorsanız onlara yaptığınız tercihlerin arkasındaki gerçekleri ve mantığı göstermeniz gerekiyor. Bu nedenle duygularınız hiçbir zaman gerekçeniz olamaz. Ekibinize karar verme sürecinin arkasındaki rasyonel gerçekleri, onların kafalarını karıştırmayacak şekilde göstermeniz gerekiyor.

Çatışmadan kaçınmak

Liderlerin yönettiği ekipteki anlaşmazlıkları veya problemleri nasıl ele alacağını, bu tür durumlarda nasıl davranacağını kestirmek liderlerin öğrenmesi gereken en zor süreçler arasında yer alır. Örneğin, birçok lider ekip içerisinde kabalık eden veya performansı kötü olan bir çalışanı işten çıkarmanın kötü olduğunu ve bu durumun daha az sevilmesine neden olacağına inanır. Oysa liderin attığı bu adım aslında uzun vadede ekibin daha kötü etkilenmesini önlemek adına atılmış bir adımdır. Bu nedenle gerekli gördüğünüz durumlarda ekip üyeleriyle fikir ayrılığına düşmekten kaçınmayın, sorunun kaynağına inerek daha büyük sorunların oluşmasını engelleyin.

Tembelliklerin üstünü kapatmak

Liderler genellikle bulundukları konuma neyin nasıl yapılması gerektiğini bildikleri için gelen kişilerdir. Liderlerde zaman içerisinde oluşan “Bir şeyin düzgün yapılmasını istiyorsan, kendin yap” fikri, bir lider için son derece tehlikelidir. Çalışanlarınızın yaptığı şeyleri beğenmediğiniz durumlarda, onların arkasını toparlamaya, yarım bıraktıkları işi tamamlamaya çalışmayın. Bu ekibinizin potansiyelinin tamamını kullanmasını engeller.

Emin olmadan onay vermek

Bir lider olarak, kendi uzmanlık alanınızın dışındaki konularla ilgili seçimler yapmak ya da karar vermek zorunda kalabilirsiniz. Örneğin, siz teknoloji ile ilgili bir alanda uzmanlık sahibi olabilirsiniz ancak pazarlama stratejileri veya satışla ilgili kararlar almanız gerekebilir. İşte bu tür süreçlerde, şirketinizde bu alanlarda deneyim sahibi olan kişilere danışmadan kesin bir karar vermeyin.

Ekibinin çabalarını takdir etmemek

Toplantılara, eğitimlere ve diğer günlük görevlere karıştığınızda, ekibinizin başarılarını takdir etmek ve onları önemsediğinizi belirtmek için her zaman ayıramayabilirsiniz. Ancak çalışanlarınız iyi bir performans gösterdiğinde, zor bir işi başarıyla tamamladığında onların çabalarını takdir etmeniz performansın sürekliliği için oldukça önemli. Başarısının görülmediğini, yeterince takdir edilmediğini düşünen bir çalışanın bir süre sonra performansının düşeceğini ve bu durumun motivasyonunu etkileyeceğini unutmayın. (Etkili bir liderlik için “Başarılı yöneticilerin çalışanlarına söylediği 5 cümle” adlı yazıyı okuyabilirsiniz.)

Kendini dinlememek

Yalnızca kendi düşüncelerini önem veren, ekibinde yer alan çalışanların görüşlerini hesaba katmayı reddeden bir lider olmak istemiyorsunuz. Ancak başkalarını memnun etmek için kendi düşüncelerinizi de her zaman bir kenara atmayın. Başkalarını dinlemek ne kadar önemliyse, kendinizi dinlemek de en az o kadar önemli.

Tevazu göstermemek

Liderler hiçbir zaman kendilerini hatasız ya da kusursuz olarak görmemeli. Bir hata yaptığınızda çalışanlarınız da bunu bilmeli. Ekibinize karşı şeffaf olun, bu tür durumları ekibinizle konuşmaktan kaçınmayın.

 

Marmara Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans, Gazetecilik Bölümü’nde de yüksek lisans eğitimini tamamladı. Meslek hayatına Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Dört yıllık muhabirlik deneyiminin ardından European Voluntary Service programı kapsamında Fransa’nın Orleans şehrinde yer alan L’association Labomedia’da medya üzerine çalışmalar yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora eğitimine başlayan Mehlika Akgün son olarak Marketing Türkiye dergisinde web editörü olarak görev yaptı. 2016 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katılan Mehlika Akgün, İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.