Başarının anahtarı insan ilişkilerinde başarılı olmak

Meltem Okulları İnsan Kaynakları Direktörü Eda Çepni

İnsan Kaynakları uzmanının başarılı olmasını sağlayan faktörlerden bahseden Mektebim Okulları İnsan Kaynakları Direktörü Eda Çepni, öncelikle insan ilişkilerinde başarılı olmanın önemine değiniyor. Çepni, “Başarılı ilişki yönetemiyorsanız, ekibinize sahip çıkamıyorsanız, motive edemiyorsanız ve adil davranmıyorsanız başarı mümkün değil. İstekli olmak, yılmadan çalışmak da çok önemli” diyor.

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nün ardından, İTÜ’de İşletme yüksek lisansı yapan, iş hayatına atıldıktan sonra da İTÜ İnsan Kaynakları Yöneticiliği Programı’nı bitiren Mektebim Okulları İnsan Kaynakları Direktörü Eda Çepni, İnsan Kaynakları alanını seçmesinin çok önemli bir karar olduğunu vurguluyor. Çepni, uzun yıllar farklı alanlarda yöneticilik görevini sürdürdükten sonra daha dinamik bir sektörde olmak amacıyla Mektebim Okulları’nda çalışmaya başladığını belirtiyor. Çepni, İnsan Kaynaklarına bakışından ve projelerinden söz ediyor.

Meltem Okulları İnsan Kaynakları Direktörü Eda Çepni
Mektebim Okulları İnsan Kaynakları Direktörü Eda Çepni

Öncelikle eğitim geçmişiniz ve İK alanını seçmeye karar verme nedenlerinizden başlayabiliriz?

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden sonra İTÜ’de İşletme Yüksek Lisansı yaptım, iş hayatına atıldıktan sonra da yine İTÜ’de İnsan Kaynakları Yöneticiliği Programı’nı bitirdim. İnsan Kaynaklarını seçme kararım ilginç oldu. 1998’de o zamanki müdürüm büyüyen organizasyonumuzda bana Finans veya İnsan Kaynakları alanlarından birini seçme fırsatı sundu. Ben de İnsan Kaynaklarını seçerek hayatımın belki de en önemli kararını vermiş oldum. Muhakeme, insan ilişkileri, analitik düşünme, iyi bir organizasyon yeteneği, takım olabilme ve delege edebilme bir İnsan Kaynakları yöneticisinde olmazsa olmazlar. Okul mutlaka temel bilgileri veriyor ve vizyon katıyor ancak asıl gelişim iş başında ve kazanılan deneyimlerle oluyor.

Kariyer planınızı belirlerken önemli dönemeçler yaşadınız mı?

Çok uzun yıllar uluslararası bir şirkette çalıştım. 1995’de ilk olarak o şirkette işe başladığımda 30 kişilik bir ekip vardı. Finans, idari işler ve İnsan Kaynakları ile ilgilendim. 1998’den 2002’ye kadar İdari İşler ve İnsan Kaynaklarını birlikte yürüttüm, 2002’den 2015’e kadar da yurt dışından 10 ayrı ülkenin dahil olduğu İnsan Kaynakları süreçlerini yönettim. 2017’ye kadar da Yurt dışı Şubeler Koordinatörlüğü görevini üstlendim. 2017’de daha hareketli bir sektöre geçmek istediğime karar verdiğim için Mektebim Okulları’nda İnsan Kaynakları Departmanı’nın başına geçtim.

İK departmanları kurumlar için sizce ne anlam ifade ediyor?

İnsan Kaynakları bir kurumun belkemiğidir. Bu belkemiğini inşa edenler de bizleriz. Bizlerin öngörüsü, tecrübesi ve cesareti çok önemli. Statükoyu korumak değil, süreçleri iyileştirmek ve geliştirmek birinci görevimiz. Yapılacak küçük iyileştirmeler ya da küçük hatalar büyük sonuçlar doğurabilir. Ufak ufak başlayıp sürekli gelişimi takip etmek gerekir. Ekip olmak, içerideki havayı bu yönde oluşturmak çok önemli. İK iyi bir dinleyici ve icra edici olmalı.

Bir eğitim kurumunda İnsan Kaynakları yöneticisi olmak İK uygulamaları açısından nasıl bir fark yaratıyor?

Öncelikle şunu söyleyeyim, çok keyifli. Özellikle genel merkezimizin Avcılar kampüsünde olması ve arada bir çocuk cıvıltılarını duymak çok keyifli. Okulumuz teknolojiye, son gelişmeleri öğrencilere sunmaya, sosyal imkanlara çok değer veriyor. Dünyada olan gelişmeleri çok yakından takip ediyor ve uyguluyor. Uygulamadan önce demoları görmek bile bana yeniden çocuk olsam ve bu imkanlarla tekrar okusam dedirtiyor açıkçası. Her yaptığınız gelişme çocuklarımıza ve onları eğiten eğitim öğretim kadromuza dokunuyor. Bu da çok büyük bir sorumluluk.

Geleceğin İK yaklaşımında nelerin belirleyici olacağını düşünüyorsunuz?

Bildiğiniz gibi gelecekte bazı meslekler yok olacak ve yeni meslekler ortaya çıkacak. Ben şu anda meslek seçecek kişilerin çok dikkatli karar vermesi gerektiğini düşünüyorum. Teknoloji her geçen gün hayatımıza daha çok giriyor. Manuel yapılan bazı işler ortadan kalkacak. Örneğin, ilerde evden eğitim yaygınlaşacak. Yeni kuşaklar iş hayatına girdi ve giriyor. Kuşak çatışmaları yaşanmadan birlikte çalışabilmenin yollarını bulmak çok önemli. Bizler de teknolojiye uyum sağlayarak ve avantajlarını kullanarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Çalışan bağlılığını ve verimi artırmak için kurumunuzda hangi İK süreçlerine önem veriyorsunuz?

Verimlilik için süreçlerin iyileştirilmesi ve doğru kurgulanması çok önemli. Bu husustaki çalışmalarımızı hızla başlattık. Herkesin ulaşabildiği portalımız üzerinden yeni yazılımlarla pek çok datayı tek tuşla toplamak mümkün. Üç aydır kurumda olmama rağmen pek çok gelişme kaydettik. 2017-2018 Eğitim Öğretim yılına tüm hızımızla hazırlanarak eksiksiz girmek en büyük hedefimiz. Çalışan bağlılığı çok önemli bir husus. İşe alım, terfi, performans ve kariyer yönetimi süreçlerimizi geliştirmenin çalışan verimliliği ve bağlılığı üzerinde çok olumlu katkıları olacağını düşünüyorum.

Bu yıl İK hedeflerinizin arasında en önemli başlıklar neler?

İnsan Kaynakları bölümümüzü yeniden yapılandırıyoruz. Amacımız, sahadaki çalışma arkadaşlarımızın işini kolaylaştırmak. Bunların dışında başarılı öğrenci ve öğretmenlerimizi kurum içinde duyuracak ve ödüllendireceğiz. “Hayalimdeki Öğretmen” konulu yarışmamız Nisan ayında tüm kademe öğrencilerimize duyurulacak. Okul öncesi ve ilkokul öğrencileri resim çizerek, ortaokul ve lise öğrencileri kompozisyon yazarak yarışacak. Bizler de onların hayalindeki öğretmeni istihdam edeceğiz. Amacımız, mutlu çocuklarla ve mutlu öğretmenlerle birlikte yolumuza devam etmek.

Genel olarak işe alımlarda adayda ilk dikkatinizi çeken vasıflar ve özellikler nelerdir? 

Teknik olarak yetkin olmasının dışında kuruma ve çalışacağı bölüme uyumu çok önemli. Tutkuyla ve özveriyle işine sarılacak kişilerle çalışmayı tercih ediyoruz. Dolayısıyla kuruma değer katmaya istekli adaylar öncelik kazanıyor.

Bir İK’cının en önemli başarı anahtarı nedir?

Kesinlikle insan ilişkilerinde başarılı olmak. Dürüst ve adil olmak. Başarılı ilişki yönetemiyorsanız, ekibinize sahip çıkamıyorsanız, motive edemiyorsanız ve adil davranmıyorsanız başarı mümkün değil. İstekli olmak, yılmadan çalışmak da çok önemli.

Mesleğiniz dışında kendinize vakit ayırdığınız zamanlarda neler yapmaktan hoşlanırsınız?

Seyahat etmeyi, her fırsatta yurt içi ve daha çok yurt dışı gezilere katılmayı çok severim. Arkadaşlarımla vakit geçirmekten ve doğa sporlarından çok hoşlanırım.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.