İnsan Kaynakları Uzmanı için işten ayrılma zamanı geldiğinde…

İstifa herkes için zor bir karar. İşten ayrılma süreci duygusal olduğu kadar mantık noktasında da oldukça yorucu hale gelebilir. Peki, işi itibariyle sürecin tam ortasında yer alan ve kritik bir role sahip olan İK uzmanı, işten ayrılma zamanının geldiğini hissederse…

İzin, haftalık çalışma saati, fazla mesai, ihbar süresi, kıdem tazminatı ve diğer yasal konularla, referans sürekliliğini sağlayabilmek için istifa mektubunun içeriğinde nelere dikkat etmek gerektiği gibi bilgilere internet üzerinden ulaşmak artık çok kolay. Bir tıkla kolaylıkla istifa öncesi yapılması gerekenleri oturduğumuz yerden okuyabiliriz.

Aslında İnsan Kaynakları çalışanı olsun ya da olmasın istifa herkes için hassas ve her ayrıntısının önceden planlanması gereken bir konu. Ancak adında “İnsan” geçen bir departmanda çalışanlar için istifa sürecinde atılması gereken ekstra bazı adımlar ya da tedbirler de var. Zira İnsan Kaynakları profesyonelleri yaptığı iş itibariyle tüm çalışanlara “empati” ile yaklaşırken, çalışanların ihtiyaçlarıyla şirketin beklentileri arasındaki “dengeyi” sağlayarak oluşturduğu çalışma ortamının sürekliliğini de sağlamak zorunda. İyi bir İnsan Kaynakları uzmanı için en iyi referans; ardında bıraktığı iş yerindeki çalışma ortamına somut, elle tutulur, gözle görülür katkılar olacaktır.

İK profesyoneline istifayı düşündürten nedenler nelerdir?

Eğer;

  • Tutku ve heyecan sizi işinize bağlayan ve güçlüklere göğüs germenizi sağlayan tek yakıtınızdır. Tutkunuzu kaybettiyseniz ve artık İK’da çalışmak sizin için anlamlı değilse,
  • Kurumunuz ya da geniş anlamda içinde bulunduğunuz sektör ekonomik krize girdi, iş hacminiz küçüldü ve bunun sonucunda iş gücünde küçülmeye gitmek zorunda kaldıysanız, işiniz artık çalışanlar arasında korku, güvensizlik, keder gibi negatif duygularla mücadele haline geldiyse ve bunun sizi her geçen gün daha da yıprattığını hissediyorsanız,
  • Sürekli değişen regülasyon ve yasal uygulamalar için uyumluluk çalışmaları yapmak zorunda kalıyorsanız,
  • Çalışanlardan devamlı şikayet ve eleştiri duymaktan yorulduysanız,
  • Kariyer gelişimi için fırsat görmüyor ve yeteneklerinizi geliştirmek için farklı bir şeyler denemek ihtiyacı içindeyseniz,
  • Sosyal medya ve online içeriklerin işe alım süreçleri için kritik önem taşıdığı halde kurumunuz sosyal medya kullanımını öğrenme ve sosyal medya üzerinden işe alım süreçlerini yeniden düzenlemeyi göz ardı ediyorsa,
  • Yöneticiler disiplin aksiyonlarını almakta geç kalıyor ve hata yaptıkları durumlarda sizi işe katma noktasında geç kalıyor veya umursamıyorlarsa,
  • Yaptığınız tüm yatırıma rağmen alınan eğitim ve koçluk yetersiz kalıyor, mikro yönetim sergileniyor ve üst yönetim sorunları görmezden geliyorsa,
  • Sürekli olarak stratejik ve vizyoner olmak için mücadele ediyor ama gündelik sorumluluklar ve idari görevler zamanınızı bolca tüketiyor, çalışanları elde tutmak, ödüllendirmek ve yetkilendirilmek konusunda devamlı bütçe duvarına takılıyorsanız,

İş değiştirmeyi ciddi olarak düşünmenin zamanı gelmiş demektir!

Bu durumda bir İK profesyoneli olarak;

Geçişinizi detaylı bir şekilde planlayın

Öncelikle yeni işinizle ilgili her şey müzakere edilip onaylanana kadar, şu anki görevinizden ayrılmamak en doğru adım olacaktır. Başlama tarihiniz belli mi? Yan haklar ve menfaatleriniz neler olacak? İş tanımınızda dikkatinizi çeken bir ayrıntı var mı?

Sorumluluklarınız ve tamamlanmamış projeleriniz için bir geçiş planı hazırlayın. Yöneticinizi bitmemiş işlere gömülü bırakmayın. Konumunuz dolduruluncaya kadar bölümünüzdeki çalışmalarınızın başkalarına nasıl kaydırılabileceğiyle ilgili önerilerinizle birlikte bir liste oluşturun.

“Hikayenizi” belirleyin. Ayrılmanızı yöneticinize ve iş arkadaşlarınıza nasıl açıklayacağınızı düşünün. Ne sebeple olursa olsun, tutarlı olun ve olumlu tutumunuzdan vaz geçmeyin.

İstifa mektubunuzu yazın

O ortamda bulunmak sizde ne kadar olumsuz duygular çağrıştırsa da asla kaba, küçümseyici bir üslup kullanmamalısınız. Yöneticinizle daha sonra iletişime geçmeniz gerekebileceğini unutmayın (hatta onunla tekrar çalışmanız da gerekebilir.) Saygılı üslubu elden bırakmayın. İstifa mektubunu kısa bir teşekkür notu olarak düşünün.

Herkesten önce yöneticinize bilgi verin

Ne olursa olsun, her çalışan istifa kararını önce yöneticisiyle paylaşmalıdır. Yöneticinizle konuşana kadar iş arkadaşlarınıza bilgi vermeyin.

Bilindiği üzere eğer altı aydan az süredir çalışıyorsanız iki hafta önceden; altı ay ila 1.5 yıl arası çalıştıysanız dört hafta önceden; 1.5 yıl ila üç yıl arası çalıştıysanız altı hafta önceden, üç yıldan fazla çalıştıysanız da sekiz hafta önceden istifa mektubunuzu vermeniz gerekir. İstifanızı zamanında haber vermeniz iş ahlakı açısından oldukça önemlidir.

Ancak, işiniz karmaşık ve doldurulması zor bir konumdaysa veya üst düzey bir yönetim pozisyonundaysanız, işten ayrılmak için makul bir ek zaman gerekebileceğini bilin. Yerinize başlayacak kişiyi eğitmeyi önerin.

Ayrılma nedenlerinizi tartışmaya hazır olun. Sebebiniz ne olursa olsun yöneticinizin bazı soruları olacaktır. Kısa ve anlaşılır yanıtlar hazırlayın. İş ortamını sevmediğinizden dolayı ayrılsanız bile “Burada çalışmaktan nefret ediyorum” demek yerine “Kariyerimde farklı bir yöne gitme zamanının geldiğini düşünüyorum” deyin.

Beklenmedik durumlara hazırlıklı olun

Bazı kurumlar ihbar süresini kullandırmadan o gün içinde işinizi bırakmanızı söyler. Bazı yöneticiler de durumu kişisel olarak algılayabilir.

Bu durumun zıddı olarak bir karşı teklif de alabilirsiniz. Bu bir maaş zammı, ek fayda, promosyon veya farklı bir teşvik olabilir. Sizin için neyin önemli olduğuna karar vermelisiniz. Eğer kalmak sizin için bir seçenekse alt limitiniz veya şartınız nedir?

Karşı teklif aldıysanız, mutabakata varılan konuların yazılı ve imzalanmış olduğundan emin olun. İmzalar tercihen amirinize ve İK direktörüne ait olmalıdır.

Karşı teklifi değerlendirirken neden ayrılmak istediğinizi dürüstçe değerlendirin. Kendinize karşı objektif olun. Bir maaş artışı terfi gerektiren bir durumu ya da bir kişilik çatışmasını çözemez.

Başkalarına nasıl söyleneceği konusunda yöneticinizle anlaşma sağlayın

Yöneticiniz tüm şirkete bir e-posta gönderebilir veya sizden göndermenizi isteyebilir. Eğer yöneticiniz ayrılışınızla ilgili bir açıklama yapılmasını ağırdan alıyorsa, cazip bir karşı teklifin değerlendirilmesi düşünülmüş olabilir. Ancak iş arkadaşlarınıza önceden planlarınızı açıkladıysanız zor durumda kalırsınız.

Gidişinizden etkilenecek herkese haber verin

İstifa ettiğinize dair diğer müdürleri, çalışanları veya müşterileri kişisel olarak bilgilendirdiğinizden emin olun. Kariyerinizi geliştirmenize yardım ettiği için herkese teşekkür edin.

Ardınızda bıraktığınız işleri sağlama alın. Uzun süredir devam eden projelerinizde nerelerde kalmış olduğunuzu ve üzerinde çalıştığınız şeyler hakkında bilinmesi gereken noktaları açıklayan bir dosya oluşturun. Bu dosyalar sıralı, etiketli ve kolayca bulunabilir olmalıdır. Çapraz işlevli bir ekip üzerinde çalışıyorsanız veya yeni bir İK projesinin ortasındaysanız, bu yöneticiniz ve takım arkadaşlarınız için büyük kolaylık sağlayacaktır. Yerinize biri gelene kadar hangi kişilerin hangi görevleri üstleneceğini ekibinizle paylaşın.

Çıkış mülakatınıza hazırlanın

Çıkış mülakatındaki “öykünüz” yöneticinizle yapmış olduğunuz istifa görüşmesinde anlatmış olduklarınızla tutarlı olmalıdır. Son gün, hatta son dakikaya kadar elinizden geldiğince sıkı çalışın. Olumlu bir izlenim sağlamanın en iyi yolu, işinize sıkı sıkıya bağlı olmak ve kapıdan çıktığınız ana kadar sorunsuz bir geçiş sağlamaktır.

Kontaklarınız hakkındaki bilgileriniz güncel olsun ve iletişimde kalın

Beraber çalıştığınız herkesle iletişimde kalın. Bunu sağlamak için eski yöneticinizi, meslektaşlarınızı ve müşterilerinizi LinkedIn ağınızın parçası olarak (e-posta iletişim bilgileri de dahil olmak üzere) ekleyin. Siz de profilinizi ve özgeçmişinizi her zaman güncel tutun.

Nazikçe istifa etmenin amacı, iş yerindeyken iletişim kurduğunuz tüm insanlarla her zaman olumlu bir ilişki içinde kalmaktır. Buna ek olarak, yukarıda saydığımız adımları izleyerek, birlikte çalıştığınız insanların hem size iyi referans olmalarını, hem de ileride potansiyel olarak tekrar işe alınmak için kapının aralık bırakılmasını sağlamış olursunuz.

Kutlu Yıldızhan – Kişisel Gelişim Eğitmeni & İnsan Kaynakları Danışmanı

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.