Jeff Bezos’tan altın değerinde 3 önemli tavsiye

Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos’a göre, başarının sırrı yetenekli ve doğru insanlarla çalışmak, her zaman işe yeni başlayan biri gibi düşünmek ve uzun dönem sürecek bir öğrenme süreci…

Jeff Bezos, dünya devi Amazon’un kurucusu ve CEO’su. Forbes’a göre bu yazı kaleme alınırken, 145.9 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanıydı. Uzun süre de öyle kalacak gibi görünüyor. 1994 yılında kurduğu Amazon’u devleştirdikten sonra uzay yolculukları da dahil olmak üzere pek çok iddialı alanda söz sahibi oldu. Bezos’un kurduğu şirketler eğlence, alışveriş ve diğer pek çok alanın gidişatını değiştirdi. Bezos’un başarısı su götürmez. Peki onu bu kadar başarılı yapan nedir? Bu yazıda kendi ağzından onu başarıya taşıyan 3 önemli ilkeyi paylaşıyoruz.

Bezos’a göre başarısının tek cümlelik özeti şöyle:

“Başarı; yetenekli uzmanlar, yeni mezun aklı ve uzun dönem sürecek oryantasyon gerektirir.”

Gelelim Bezos’un başarılı olmak isteyenlere önerdiği 3 ilkeye:

Etrafınızı doğru insanlarla doldurun

Eğer muhteşem işler başarmayı amaçlıyorsanız, size muhteşem insanlardan oluşan bir takım gerek. Bezos, bu insanları “yetenekli uzmanlar” olarak adlandırıyor. Peki her uzman yetenekli değil midir? Bir bakıma evet öyleler, fakat yapılan bir araştırma şunu gösteriyor ki, sadece ekibin kimlerden oluştuğu değil, ekibin bir arada nasıl çalıştığı da önemli. Bu nedenle hem ne yaptığını bilen, hem de gerekli miktardaki duygusal zekasını diğer insanlarla paylaşabilecek kişilere ihtiyacınız var.

Her şeyi öğrenmeye odaklı olun

Birçok uzmanı bir araya getirmenin problemi ise herkesin kendi düşündüklerini doğru bulması. Bu yüzden Bezos’un tabiri ile, “yeni başlayan aklı”na sahip olmak bu konuda çok önemli. Bu zihniyeti uygularken, tek yapmanız gereken bir öğrencinin düşünce tarzını ele almak. Bu da her şeyi en başından düşünmeyi içeriyor. Bu sayede eskide kalmış yöntemlere takılıp kalmaz ve kendinize ait yeni ve inovatif yöntemlere sahip olursunuz.

Uzun bir oyun oynamaya hazır olun

Kimse bir endüstriyi değiştirmenin veya sektörel büyük problemleri çözmenin kolay olacağını söylemedi. Bezos, bunu herkes kadar iyi biliyor. Amazon, kâr yapamadığı yıllarda kötü zamanlar atlattı. Fakat Bezos bunları umursamadı, çünkü belli hedeflere ulaşmanın zaman alacağını biliyordu.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.