Övmek her zaman daha kolay görülüyor, övülmek ise her zaman daha iyi hissettiriyor. Peki ya olumsuz bir durum karşısında düşüncelerinizi dile getirirken, karşı tarafı da incitmemek için nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Birçok alanda olduğu gibi iş yerinde de etkili iletişim kurabilmenin en önemli aşamalarından biri “etkili geri bildirim”de bulunabilmek. Özellikle bir ekip yönetiyorsanız, ekibinizin tüm üyelerini değerlendirirken ve geri bildirimde bulunurken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu yazımızda olumsuz geri bildirim vermeden önce dikkat etmeniz gerekenleri sizin için bir araya getirdik.
Anlaşılabilmeyi önemseyin
Sadece söyleyeceklerinize odaklanıp; “Ben düşüncelerimi paylaştım, yapıp yapmamak karşı tarafın sorumluluğunda” gibi düşünmeyin. Konuşmanızın sonucunda çalışanınız tarafından en doğru şekilde anlaşıldığınızdan emin olun. Bu noktada konuşmanın gidişatında sorular sorarak orta noktayı bulabilirsiniz. Kendinizi iyi ifade ettiğinizde karşı taraftan da beklediğiniz en uygun cevabı alacağınızı unutmayın.
Yapıcı olun ve çalışanınızı kazanmaya odaklanın
Herhangi bir işle ilgili olumsuz geri bildiriminizi sunarken, seçtiğiniz kelimeler konusunda yapıcı olun. Yaşanan olumsuz durumun etkilerinin neler olabileceğini sakin bir şekilde ve çözüm odaklı yaklaşarak anlatın. Kazanırken de kaybederken de birlikte olduğunuzu ve her iki durumun sonuçlarını ekip olarak üstlendiğinizi çalışanınıza hissettirin. Örneğin; bir projede yaşanan bir sorundan dolayı geri bildirimde bulunduğunuz çalışanınıza, eğer her şey yolunda gitseydi neler olabileceğini anlatın, olumsuz durumun yol açtığı sonuçlar içinde boğulmayın. Zaten yaşanmış bir şey üzerine uzun uzun konuşmak size ve çalışanınıza bir şey kazandırmayacaktır.
Dürüstlükten vazgeçmeyin
Geri bildiriminizin amacına ulaşmasının şüphesiz en iyi yolu dürüst olmanız. Eğer çalışanınız dürüst olduğunuza inanırsa, ılımlı yaklaşımınızla da beraber mevcut durumu iyileştirmek için elinden geleni yapacaktır.
Gelişimi takipte kalın
Tüm bu maddeleri uygulayarak geri bildiriminizi yaptınız. Peki şimdi ne yapacağız? Artık iyi geçtiğini varsaydığımız konuşmanızın sonuçlarını takip etmelisiniz. Bunu yaparken çalışanınızla daha sık iletişimde olmanız, ona belli konularda yol gösterici olmanız gerekebilir. Bu süreçte gelişme gördükçe daha özgür bir çalışma ortamı yaratarak çalışanınızın kendine duyduğu özgüveni arttırmasını sağlayın.
Çalışanınıza yapacağınız her geri bildirimin onun gelişimine destek olacak yönde olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Bunu yaparken takınacağınız uzlaşmacı ve ılımlı tavır işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
Yorum yapmak ister misin?