İş hayatında iyi bir itibar oluşturmak oldukça zor ve zaman alan bir konu. Dönem dönem iş hayatında aldığınız bir kararla ya da herhangi bir konudaki davranışınızla itibarınızı bir anda zedelemeniz ve kendinizi ne yapacağını bilemez bir halde bulmanız mümkün. “İş hayatındaki kötü itibar nasıl düzeltilir?” sorusunun cevabı bu yazımızda…
Zorlu bir kariyer yolculuğundan geçerek geldiğiniz bugünkü konumunuzu korumak ve daha ileriye taşımak oldukça zor bir konu. Çoğu zaman stresli olan ve mücadeleci bir yaklaşım gerektiren iş hayatında, başarılar kadar başarısızlıklar da var. Şirketinizde ya da sektörünüzde oluşturduğunuz itibarınız, kriz ortamlarında bazen tehlikeye düşebilir. Böylesi bir durumda nasıl davranmalı ve bozulan itibarı nasıl düzeltmeli dersiniz?
Kötü itibar, genellikle şu 2 nedenden kaynaklanıyor olabilir: Davranış ve yeterince profesyonel olamama. Bu iki konudan hangisinden kaynaklanırsa kaynaklansın zedelenen itibarınızı kurtarmak için kolay bir yol açıkcası yok; ama işe bir yerden de başlamak gerekiyor…
Sebep hakkında net olun
İnsanlar, hatalarınızı söylemek konusunda size karşı dürüst olmayabilir. Bu noktada eleştiriye açık bir insan olduğunuzu diğer insanlara hissettirmeli hatta gerekirse söylemelisiniz. Böylece oluşan kötü itibarınızın nedenlerini daha doğru bir şekilde öğrenebilirsiniz. Doğru sebebe ulaşma konusunda yapabileceğiniz bir diğer şey ise kendinize karşı öz eleştiri yapabilmeniz. Objektif olarak kendinizi değerlendirebilirseniz, hakkınızda oluşan olumsuz itibarın nedenlerini de bulabilirsiniz.
Kötü itibar, yaptığınız teknik bir yanlışlıktan kaynaklanıyorsa, hatayı düzeltmek için gerekli adımları atmanız önemli. Hatayı düzeltmek için gerekli adımları atarken, bir yandan da sizi yakından tanıyan kişilerin hakkınızdaki olumlu düşüncelerini, sorun yaşadığınız kişiye iletmesi işinizi kolaylaştıracaktır.
Davranışları düzeltin
Sizinle ilgili oluşan olumsuz izlenime neden olan davranışı tespit ettiğinizde bunu hızla değiştirmelisiniz. Örneğin; iş teslim tarihine uygun davranmadığınızla ilgili hakkınızda oluşan olumsuz bir intiba varsa, iş için size verilen brieflerin yeterli olmasını ve yeteri kadar zaman tanınmasını sağlayın.
Özür dilemeyi bilin
Eylemleriniz birden fazla meslektaşınızı etkilediyse mevcut sorunu çözmenin en iyi yolu aslında özür dilemeyi bilmek. İnsanız ve hata yapabiliyoruz; ancak eylemlerimizin sorumluluğunu alıp, gerektiğinde özür dilemesini de bilmeliyiz.
Gerekirse yardım alın
Hatalar birbiri ardına geliyor ve bazı şeyler kontrolünüzden çıkıyorsa, yardım almak en iyisi. Yönetim ve liderlik gelişimi kurslarına katılmak bu noktada iyi bir fikir olabilir.
Sabırlı olun
Daha önce de söylediğimiz gibi itibarı oluşturmak, korumak ve kaybettiğinde kazanmak oldukça zor. Bu nedenle itibar kaybı yaşadığınızda sorunu oluşturan gerçek nedenlere odaklanırken, çözüme giden yolda da sabırlı olmalısınız.
Kaynak: Link
Yorum yapmak ister misin?