Kariyer.net ve CURIOCITY iş birliğiyle gerçekleşen “Çalışma Hayatında Anneler ve Anne Olma Algısı” araştırması, kadınların anne olduktan sonra iş hayatına bakışları konusunda oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
Geleneksel araştırma yöntemlerini yeni nesil teknolojilerle harmanlayan CURIOCITY iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz “Çalışma Hayatında Anneler ve Anne Olma Algısı” araştırması, çalışan annelerin iş hayatına bakış açısı konusunda ilginç sonuçlar ortaya koydu. Kariyer.net üyesi binlerce kadına farklı birçok başlıkta sorular sorularak “Kadınların anne olduktan sonra iş hayatına bakışları” konusunda çarpıcı verilere ulaşıldı.
İşte, o başlıklardan birkaçı!
Kadınların %40’ı yasal doğum izninden sonra iş hayatına dönüyor!
“Çalışma Hayatında Anneler ve Anne Olma Algısı” araştırmasına göre anne olduktan sonra yalnızca doğum iznini kullanan ve yasal süre sona erdikten sonra iş yerine geri dönen katılımcıların oranının %40, annelik iznini ücretsiz izinle uzatanların oranının %30, doğumdan önce işinden ayrılanların oranının %21 olduğu görüldü. Doğumdan önce işinden ayrılan annelerin %47’si çocuklarına kendileri bakmak istedikleri için bu kararı verdiklerini belirtirken, %25’i işe döneceği zaman ailede/yakınında çocuklarına bakacak kimse olmadığı için işini bıraktığını, %16’sı ise maaşı bakıcıya/kreşe ödenecek parayı karşılamadığı için işlerinden ayrıldığını belirtti.
Araştırma, anne olduktan sonra eski işine dönerek yeniden çalışmaya başlayanların (%65); aynı sektörde farklı bir şirkette işe başlayan annelerin (%16) 4 katı olduğunu da gösterdi.
Kadınlar çocuklarına örnek olmak için çalışıyor!
Araştırma, çalışan annelerin iş hayatına bakış açıları konusunda da oldukça dikkat çeken veriler ortaya koydu. Buna göre katılımcılar, annenin çalışmasının çocuklarda kadın-erkek eşitliği algısının gelişmesini sağladığı (%84), çalışan annenin çocuğun gelecekteki iş hayatı için iyi bir örnek oluşturduğu (%85) ve çalışan annelerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeye önem verdikleri (%84) fikrine büyük ölçüde katılıyor. Çalışan annelerin çocuklarının daha özgüvenli ve ayakları yere sağlam basan bireyler olduğu (%61), hem kişisel hem de sosyal gelişimlerinin daha ileri olduğu (%55) ve anne-çocuk arasında daha bağlı bir iletişim kurulduğu (%42) da yine katılımcıların hemfikir olduğu görüşler arasında.
Katılımcıların büyük ölçüde katıldığı bir diğer görüş ise çalışan annelerin çocuklarına yeterli zaman ayıramadıklarından dolayı hissettikleri suçluluk duygusu (%72). Ancak bu olumsuz görüşe karşın, çalışan annelerin kısıtlı zamanda çocuklarıyla daha nitelikli ilişki kurdukları (%57) da düşünülüyor.
Yorum yapmak ister misin?