Günümüzde çalışanların yeni bir işe başlarken üzerinde durduğu önemli bir nokta var ki o da “Esnek çalışma fırsatı!” Çalışanların iş teklifinize sıcak bakması, biraz da ne kadar esnek çalışma şekli sunup sunmadığınızla ilgili.
Günümüz çalışanları artık tüm gün ofise kapanıp, çalışma fikrine sıcak bakmıyor. Yapılan araştırmalar da bunu destekliyor. Bu noktada verimliliği sürdürülebilir kılmak için işverenlere epey iş düşüyor. Hem dünyada hem de Türkiye’de şirketlerin bir kısmı, serbest çalışmanın önemini farkına varmaya başladı bile. Hatta çalışanlarının yeteneklerinden faydalanabilmek için onları işlerini yaparken olabildiğince özgür bırakmaya çalışıyor. “Benim şirketimde hâlâ böyle bir uygulama yok” diyebilirsiniz; ama tüm dünyada iş hayatı bu yöne evriliyor. Değişimin sizin şirketinize de yansıması an meselesi!
“Cömert bir tatil politikası, şirketlerin çalışanlara iki mesaj iletmesini sağlar: Refahınızı önemsiyoruz ve işinizi eksiksiz yapacağınıza güveniyoruz.”
Chicago Üniversitesi’nden Ed O’Brien ve Ellen Roney, çalışanlar üzerinde yaptıkları araştırmaya dayanarak şunları söylüyor: Tatil, bir çalışan için sanıldığından çok daha önemli. Hatta verimliliği, başarıyı ve iş yerinde mutluluğu iyileştiren süper bir güç. Çalışanlara sunulan özgür çalışma ortamı, şirketlerin çalışanlara şu iki mesajı iletmesini sağlıyor: “Refahınızı önemsiyoruz ve işinizi eksiksiz yapacağınıza güveniyoruz.”
Bugün insan kaynakları politikalarıyla ilgili örnek alınacak kararları uygulamaya koyan Netflix, aradığı adayda bulunması gereken özellikler arasında “Özgür bırakıldığında da sorumluluklarını yerine getirebilen” maddesini ilk sırada gösteriyor. Şirketleri bu noktaya getiren şey ise her iki yöntemin, yani hem ofiste çalışmanın hem de esnek çalışmanın ortaya çıkardığı sonuçlar.
Çalışanlar; serbest ve esnek bırakıldıklarında işine daha iyi adapte olduğunu, gün içinde bölünmediğini ve enerjisini trafikte vb. şekilde harcamadığında daha verimli olduğunu söylüyor. Esnek çalışmanın iş ve özel hayat dengelerini de olumlu etkilediğini düşünen çalışanlar, böylece işle ilgili sorumluluklarını daha motive bir şekilde yerine getirdiklerini düşünüyor.
İşverenler gibi çalışanların da beklentileri zamanla değişiyor. Bu da şirketleri farklı uygulamalar almaya yönlendiriyor. Tam zamanlı ve hayatının büyük bir bölümünü geçirmek zorunda kalacağı bir işe, kimse sıcak bakmıyor. Bu nedenle de şirketlerin yeni nesil iş modellerine adapte olması gerekiyor.
Kısacası, hayatın her alanında olduğu gibi iş hayatında da stres faktörü oldukça önemli bir sorun. Bu nedenle verimliliği korumak adına, çalışanlarınız üzerinde etkili olan stres faktörlerini azaltacak önlemler almanızda fayda var. Artıları ve eksileri hesaba katarak bir planlama yapıp, yeni iş modellerini şirketinize nasıl adapte edebileceğinizi incelemeniz bu noktada sizin için en iyisi.
Kaynak: Link
Yorum yapmak ister misin?