Telefon mülakatı yaparken dikkat etmeniz gerekenler

Yaşadığımız salgın krizi, iş ve özel hayatımızın her anını etkiledi. Sosyal hayatımız yavaşladı, işlerimizi artık bir şekilde uzaktan yürütmeye başladık. Peki, bu dönemde uzaktan iş görüşmesi yapmaya çalışırken nelere dikkat etmek gerekiyor? İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer, yazımızda anlattı. 

İş hayatına baktığımızda şirket yönetimleri ve insan kaynakları departmanları kısmi de olsa uzaktan çalışma modelini hızlı bir şekilde hayata geçirmeye başladı. Uzaktan çalışabilecekler gerekli ekipman ve sistem gereksinimlerini sağlayarak evden çalışıyorlar, toplantılarını çeşitli dijital platformlardan gerçekleştiriyorlar.

Gündem sağlık açısından tehlikeli olunca, insan kaynakları profesyonellerinin hem çalışanları hem de adayları açısından daha hassas olması gerekiyor. Şu dönemde online mülakatlar daha çok gündeme geldi ve kullanılmaya başlandı. Bence ilerleyen dönemlerde de kullanılmaya devam edilmeli.

Bu noktada telefon görüşmeleri son derece değerlidir, çünkü işe alım sürecini hızlandırır ve zaman kaybını en aza indirir. Ayrıca işveren açısından maliyeti düşük bir yöntemdir. İşte bu yüzden yüz yüze mülakatlar öncesinde adayınızın aradığınız niteliklerde olup olmadığını öğrenmeniz için telefon görüşmelerinden faydalanmanız yararlı olacaktır. Elbette, telefon mülakatlarının da bazı dezavantajları yok değil. Bağlantı sorunları, mimik ve jestlerden destek alınamaması vb. sorunlar olabilse de bunların hiçbiri telafi edilemeyecek şeyler değil.

Telefon mülakatları bire bir görüşmeden daha az resmi olabilir. Tabii ki bu hazırlanmanıza gerek olmadığı anlamına gelmez. Mülakatı yapılandırmak için görüşme yapacağınız pozisyonun gerekliliklerini iyi belirlemeniz ve sorularınızı hazırlamanız gerekir. Mülakat çift taraflıdır ve sizin adayı beğenmeniz kadar adayın da sizi beğenmesi gerekir. Telefon görüşmelerini yapmadan önce, adaylarınızla ilgili CV, ön yazı inceleme gibi detaylı bir araştırma yapmanızda fayda var. Yapacağınız araştırma, adaya soracağınız soruları yapılandırmaya yardımcı olacağı gibi anlatmak istedikleriyle ilgilendiğinizi de gösterecektir.

Mülakatınızın hangi şekilde olacağına karar verin

Sürpriz telefon mülakatı

Adaylarınızı hazırlıksız yakaladığınızda; kişiliklerini, tecrübelerini, becerilerini, iletişimini ve ilgilerini daha doğal bir şekilde öğrenebilmeniz gerekir. Peş peşe bir sürü soru sormayın, düşünmeleri için zaman tanıyın ve gerekirse sorunuzu yineleyin. Bu sayede adayınız, kendini huzursuz ve aniden yakalandığı için şanssız hissetmez. Adayınızla sohbet edercesine mülakatı yönetin.

Planlanan telefon mülakatı

Teorik olarak düşündüğümüzde adayla resmi bir telefon mülakatı planladıysanız, adayınızın daha hazırlıklı olması gerekir. Bu sayede adayınızı değerlendirmek için daha ayrıntılı sorular sorabilirsiniz. Bu da yapılandırılmış mülakat cevapları anlamına gelecektir.

Ayrıca planlanan telefon mülakatı ile birlikte video mülakatı da gerçekleştirebilirsiniz. Böylece adayın vücut dilini de görebilirsiniz.

Mülakatı yapılandırmalısınız

Mülakata başlamadan önce, aday hakkında karar vermenizi sağlayacak bilgileri almak için bir kontrol listesi oluşturmanız gerekir. Ayrıca kararınızı etkileyecek ek sorularınızı da listelemelisiniz. Telefon görüşmeleri yüz yüze mülakattan daha samimi ve yumuşak olmalıdır. Soracağınız sol beyin soruları ile sorgulamak ve karar vermek yerine, adayın kişiliğini ve tecrübelerini kontrol edebilirsiniz.

Görüşme ne kadar sürmeli?

Tarama görüşmeleri kısa sürecektir. Adaya CV’si ve gerekliliklerle ilgili soracağınız sorular olacağı için yaklaşık 5 dakika yeterli olacaktır. Genel olarak, bir telefon mülakatı yaklaşık 30 dakika sürmelidir. İlk 5 dakika ısınma, 20 dakika boyunca görüşme ve son 5 dakika kapanış. Görüşmenin sonucunda pozisyonu ve şirketinizi anlatmalı ve işe alım süreciniz hakkında bilgi vererek görüşmeyi sonlandırmalısınız. Bir adayla görüşmeniz 30 dakikadan uzun sürüyorsa ve adayın konuşmaları ilginizi çekmeyi başarıyorsa bunun da iyiye işaret ettiğini söyleyelim.

Telefon mülakatları pozisyon için adayınızın çok olması durumunda ve tabii şu anki gündemde de ön eleme olarak kullanılabilir. Devamında adaylarınızla videolu görüşme gerçekleştirebilir, daha çok bilgiye erişebilirsiniz. Devam eden süreçte İK politikalarınız dahilinde İK ve teknik/bölüm görüşmelerini planlayabilirsiniz.

Konuk Yazar: Esra Kemer/İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.