İş değiştirmek, hayattaki en önemli kararlardan bir tanesi. Bu nedenle adaylara ve onların iş arama sürecinde yaşadıklarına saygı duyarak, sürece önem vermeniz oldukça önemli. “İş arama sürecindeki adaylara saygıyı destekleyen bir işe alım kültürü nasıl oluşturulur?” sorusunun cevabı bu yazımızda!
Günümüzde doğru şirkette doğru pozisyonda konumlandırılmış bir çalışan, şirketin kaderini etkileyebilecek işler yapabilir. Bu nedenle işe alım süreci her zamankinden daha önemli hale geldi. Süreçten kastımız, görev tanımıyla başlayan ve adayın ilk üç ayının tamamlanmasına kadar geçen süre. Peki ne yapmalıyız?
Mevcut adaylarınıza şu üç ilkeye göre davranmalısınız:
Saygılı
Adaylara her adımda iyi ve saygılı davranın. İşte, bu prensibi uygulamanın birkaç yolu:
Adayın pozisyona uygun olup olmamasından bağımsız olarak her adaya cevap verin. Adayların işe alım sonuçlarını zamanında paylaşın ve olumsuz sonuçlanan bir görüşme için bir neden belirtin. Görüşmeleri zamanında gerçekleştirin ve olabildiğince iptal etmekten kaçının. Programa bağlı kalmak, adaylara saygı duyduğunuzu ve işe alım sürecini ciddiye aldığınızı gösterir.
Dürüst
Şeffaflık, işe alım kararlarınızın objektif olduğunu hissettirir. Karar verme sürecinizi anlayan ve adil davranıldığını düşünen adaylar, şirketinize gelecekte yeniden başvurmak için daha istekli olacaktır. Adaylarla dürüstlüğü pratik etmenin birkaç yolu:
Bir pozisyonda ne aradığınız konusunda çok net olun. Bu açıklıkla, adaylar pozisyonun kendileri için uygun olup olmadığını objektif olarak değerlendirebilirler. Adayların kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için daha önce de bahsettiğimiz gibi reddetseniz bile geri bildirimler sunarak, neden iş teklifi yapmadığınızı anlatın.
Duyarlı
Özgeçmişlerini anlamak için zaman harcadığınızı adaylara gösterin. Bu bireyselleştirilmiş yaklaşım, adayları etkiler ve gelecekte yeniden başka bir pozisyon için şirketinize başvurmaya istekli hale gelmelerini sağlar. Hassasiyeti uygulamanın birkaç yolu:
Aday hakkında araştırma yaptığınızı ona göstermek için başarıları ve deneyimleri hakkında küçük detaylardan bahsedin. Örneğin, eğer bir aday sizinle aynı üniversiteden mezun olmuşsa, ortak bağlantılardan bahsederek konuşmaya başlayabilirsiniz. Adayın özel yetkinlikleriyle pozisyonun nasıl birleştiğini açıklayabilirseniz, adayların sizinle çalışmak için heyecanlanmalarını da sağlayabilirsiniz.
Konuk Yazar: Hakan Selahi / İK danışmanı ve eğitmen
Yorum yapmak ister misin?