Adayların CV’lerinde mezun olduğu okula bakmıyoruz

“Kültürel bileşenlerimizi benimseyerek hayallerimize ortak olacak, enerjisi ile bize katma değer sağlayacak adaylar arıyoruz” diyen IdeaSoft İnsan Kaynakları Koordinatörü Gökhan Günay, “Adayların CV’lerinde mezun olduğu okula bakmıyoruz. Bizim için değerli olan, adayların yetkinliklerini yaşam içinde nasıl kullandığı. En önemli kriterlerimiz; adayın kendini ve ilişkilerini yönetebilmesi, öğrenmeye âşık ve iş bitirici olması” diyor.

2005 yılından bu yana web ve mobil tabanlı yazılım çözümleri sunan IdeaSoft, e-ticaret altyapı sağlayıcısı olarak hizmet veriyor. IdeaSoft İnsan Kaynakları Koordinatörü Gökhan Günay, IdeaSoft’un teknolojiyi yakından takip ederek sektörel gelişime destek olduğunu ve sosyal sorumluluk projelerinde de gönüllük esasıyla görev aldığını belirtiyor. Gökhan Günay, “Bu amaçla, en son Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nde ‘E-ticaret uzmanları’ yetiştirmek için çalışmaya başladık. Projemiz halen devam ediyor. Program bitiminde omurilik felci nedeniyle iş hayatında da maalesef engellerle karşılaşan bireylerin e-ticaret sektöründe rahatlıkla iş bulmalarına, hatta isterlerse kendi işlerini kurmalarına imkân sağlanacak” açıklamasını yapıyor. Gökhan Günay ile IdeaSoft’un İK çalışmalarını konuştuk.

Firmanızda İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?

Üsküdar’da bulunan genel merkez ofisimiz ve Gebze Teknopark’ta bulunan AR-GE ofisimiz ile toplamda 115 çalışanımızla hizmet veriyoruz. İnsan Kaynakları olarak çalışana dokunan her sürecin içindeyiz. Tüm faaliyetlerimizi stratejik bir İK bakış açışı ile yönetiyoruz. Bunlar içinde ücret yönetimi, işe alım süreci ve oryantasyon uygulamaları, performans yönetimi ve çalışan gelişimi, iç iletişim ve etkinlik yönetimi yer alıyor. Özellikle de her gün kendini yenileme zorunluluğu olan bir teknoloji şirketi olmamız nedeniyle, tüm İK süreçlerimize yenilikçi bir bakış açısı ile devam etmeyi hedefliyoruz.

Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?

Kültürel bileşenlerimizi benimseyerek hayallerimizi ortak olacak, enerjisi ile bize katma değer sağlayacak adaylar arıyoruz. Doğru adayı bulabilmek için de mülakatlarımızı role, sunum çalışmaları ve kişilik envanterleri ile destekleyerek doğru adayı seçmeye odaklanıyoruz. Kişinin yeteneğine odaklıyız. Adayların CV’lerinde mezun olduğu okula bakmıyoruz. Bizim için değerli olan, adayların yetkinliklerini yaşam içinde nasıl kullandıkları. Pozisyon fark etmeksizin en önemli kriterlerimiz; adayın kendini ve ilişkilerini yönetebilmesi, öğrenmeye âşık ve iş bitirici olması. Bu bakış açısıyla da, Ideasoft ailesi olarak bize değer katacak adaylar ile yolumuza devam etmeyi tercih ediyoruz.

Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?

IdeaSoft olarak, zaten enerjisini hiç kaybetmeden çalışan bir firmayız. Çalışanlarımızın motivasyonunu her zaman yüksek tutabilmek için planlı etkinliklerin yanı sıra, gün içinde rahatlayabilecekleri keyif alanlarımız da mevcut. Dinleme sürelerinde çalışanlarımızdan kimini pinpon oynarken, kimini playstation karşısında heyecanlı bir müsabakada görmek olası. Bunun yanı sıra şirket genelinde yaptığımız çeşitli turnuvalarımız da oluyor. Hem rekabetin hem de eğlencenin bol olduğu zamanlar geçiriyoruz. Ay içerisinde verdiğimiz sürpriz ikramlar ise işin lezzet boyutu.

Çalışan bağlılığı konusuna ise şu şekilde yaklaşıyoruz: Aslında her adayı mülakat anından itibaren IdeaSoft’lu olmaya yakın görüyoruz. Bunun için de görüşme sonucu ne olursa olsun mülakata davet ettiğimiz herkesle yaşamın içinde tekrardan kesişebileceğimize inanarak adaylarda olumlu izler bırakmak istiyoruz. Böylelikle çalışanlarımızla olan kuvvetli bağımızı, mülakat aşaması ile kurmuş oluyoruz.

Çalışanlarımızın şirket kültürümüzü içselleştirmesinin, motivasyonun da ana kaynağı olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle işe yeni başlayan çalışanımızın şirketteki ilk zamanlarında, kültürümüz ve gelecek perspektifimizle kaynaşabilmesi çok değerli.

Bu nedenle işe başlayan her çalışanımız için bir oryantasyon programı uyguluyoruz. Oryantasyon programımızın en önemli içeriği de ürün eğitimimiz. Hangi bölümde işbaşı yaptığına bakmaksızın her IdeaSoftlu’nun IdeaSoft ürünlerini çok iyi bilmesini isteriz. Bu, müşteri yolculuğumuzun ilk adımıdır. Çalışanlarımız ile başlangıçta oluşturduğumuz bağı hep taze tutan kuvvetlendiren unsurlar ise; adil ücret politikamız, gelişime ve geliştirmeye açık yapımız, şeffaf yönetim tarzımız ve yüksek enerjimiz.

Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?

Şirketimiz teknolojiyi yakından takip edip sektörel gelişime destek olmanın yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde de olmayı gönüllük esasıyla bir zorunluluk olarak görmekte. Bu döneme kadar yetişebildiğimiz her alanda fayda sağlamaya çalıştık. Özellikle üniversiteli gençlere iş imkânı oluşturmak, kadın girişimcilerin yanında olarak e-ticaret sektörünün büyük kısmında yer almalarını sağlamak, genç girişimcileri desteklemek ve son olarak da engelli bireyleri iş hayatında konumlandırmak bu projelerimizden bazıları. Son olarak Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nde ‘’E-ticaret uzmanları’ yetiştiriyoruz. Projemiz halen devam etmekte. Sadece IdeaSoft değil, IdeaSoft’un önemli iş ortakları da projeye destek sağladılar. Program bitiminde omurilik felci nedeniyle iş hayatında da maalesef engellerle karşılaşan bireylerin e-ticaret sektöründe rahatlıkla iş bulmalarına, hatta isterlerse kendi işlerini kurmalarına imkan sağlanacak. Böylelikle hem sektördeki nitelikli personel arayışına çözüm üretilmiş olacak, hem de engelli bireylerin topluma adapte olmasında ve ülkemiz ekonomisine katılmalarına fayda sağlamış olacağız. Önümüzdeki süreçte de benzer sosyal sorumluluk projeleri içerisinde IdeaSoft’u görmeye devam edeceksiniz.

İnsan kaynakları departmanı olarak da yeni mezun istihdamı ve gelişimine destek vermeyi sorumluluklarımız arasına alıyoruz. Özellikle son iki aday içerisinde yeni mezun olan adaylara öncelik tanıyoruz. IdeaSoft olarak bu sayede hem yeni mezun adayların enerjisi ile beslenip hem de onların mesleki ve bireysel gelişimlerine katkı sunuyoruz. Bunu bir kazan&kazan projesi olarak da görebilirsiniz. Çünkü biliyoruz ki her yeni mezunun yetkinlikleri ve becerileri doğrultusunda doğru şekilde beslenmesi, sektör payından alacağımız kar, verim ve marka imajına verilen değeri arttıracaktır.

Önümüzdeki dönem için en önem verdiğimiz İK gündemimiz “çalışan gelişimi”. Bu yüzden tüm öğrenme deneyimini yeniden dizayn ediyoruz. Teknolojiyi ve gündemi takip edip, bir takım iç görüler oluşturup, o iç görüleri çalışanlara deneyimsel olarak kullanabilecekleri bir platformla sunacak bir proje geliştiriyoruz.

 

 

Marmara Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans, Gazetecilik Bölümü’nde de yüksek lisans eğitimini tamamladı. Meslek hayatına Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Dört yıllık muhabirlik deneyiminin ardından European Voluntary Service programı kapsamında Fransa’nın Orleans şehrinde yer alan L’association Labomedia’da medya üzerine çalışmalar yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora eğitimine başlayan Mehlika Akgün son olarak Marketing Türkiye dergisinde web editörü olarak görev yaptı. 2016 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katılan Mehlika Akgün, İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.