Akıllı telefonlar güvensizlik hissini besliyor

Deneme içerik bir yazıdır.Deneme içerik bir yazıdır.Deneme içerik bir yazıdır.

Kaldığınız otelde kablosuz internet bağlantısı yoksa veya telefonunuz çekmiyorsa telaşlanıyor musunuz? Uyanır uyanmaz iş yerinize ait e-postalarınızı kontrol ediyor ya da telefonunuzun pili azalmışsa endişeleniyor musunuz? Hepsine cevabınız “evet” ise cep telefonu bağımlılığının yarattığı “sürekli erişilebilir olma” stresinin tipik işaretlerini taşıyorsunuz.

guvensizlik290x150

Coventry Üniversitesi Psikoloji, Davranış ve Başarı Araştırma Merkezi’nde görevli Endüstriyel Psikolog Dr. Christine Grant, “Sürekli erişilebilir olma kültürünün olumsuz etkileri arasında; zihninizin hiçbir zaman dinlenemiyor olması, vücudunuza toparlanması için zaman ayırmıyor olmanız ve dolayısıyla da sürekli stresli olma hali bulunuyor” diyor. Ne kadar yorgun ve stresli olursak o kadar da hata yapacağımızı belirten Grant’ın araştırmasına göre tatilde bile iş yerimizle bağlantıda kalabilmek derinlerdeki güvensizlik hissini de besliyor. Araştırmasında, sürekli teknolojiyle seyahat ettikleri için “tükenen” çok sayıda kişiyle karşılaştığını kaydeden Endüstriyel Psikolog, “Kontrolü bırakmakla ilgili büyük kaygılar duyuluyor. Özellikle kadınlar hastalık riskine karşı daha hassas oluyor” şeklinde açıklama yapıyor.

Teknoloji stresi artırıyor

Endüstriyel Tıp Toplumu Başkanı Dr. Alasdair Emslie de “İngiltere’de her yıl yaklaşık 400 bin kişi iş hayatlarında, kendilerini hasta edecek seviyelerde stres yaşadıklarını söylüyor” diyor ve şu yorumu yapıyor: “Teknolojideki değişimlerin bunda payı büyük. Özellikle de çalışanlar kendilerini giderek artan talebe karşılık veremeyecek gibi hissediyor veya iş yükünü kaldırmakta yetersiz kalıyorlarsa…” İngiltere Medya Denetim Kurumu Ofcom’un verilerine göre İngiltere’de yetişkinlerin yüzde 61’i akıllı telefonları olduğunu söylüyor ve ev içinde tablet bilgisayar kullanım oranı da geçen seneye göre neredeyse iki kat artarak yüzde 44’e çıkıyor.

Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nin Gazetecilik Bölümü'nde yazılı basın muhabirliği, TV muhabirliği ve foto muhabirliği alanlarında eğitim aldı. Son sınıfta Milliyet Gazetesi’nin Cumartesi-Pazar eklerinde bir yıl boyunca staj yaptı. Ardından İstanbul Üniversitesi Radyo-Televizyon Yayıncılığı Bölümü'nden mezun oldu. Altı yıldır birçok dergi için içerikler hazırlayarak fotoğraflar çekti.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.