Başarılı bir örgütsel değişim için öneriler

Teknolojik, ekonomik ve toplumsal alanlarda yaşanan hızlı değişimler, şirketleri organizasyonel yapılanmaya yöneltebiliyor. İK Blog’da bugün, organizasyonel değişime gitmeden önce dikkat etmeniz gerekenler var.

Ellili yaşlardaki profesyonellerin, hayatlarında bir veya iki defa çalıştıkları organizasyonun baştan aşağıya değiştiğini görmeleri olası. Peki siz çalıştığınız şirketin organizasyon şemasının komple değiştiğini gördünüz mü?

Yapılan anketlere göre çalışanların %60’ı son iki yıl içinde şirketlerindeki organizasyon şemasında yenilenme yaşadıklarını, %25’i ise en az üç yıl önce bir organizasyonel değişim yaşadıklarını ifade ediyor. Geçmişe göre kıyasladığınızda bu hareketliliğin çok fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Yaşanan hareketlilik; işler istenildiği gibi gitmediğinde, stratejik değişime duyulan ihtiyaç nedeniyle olmaktadır. Sonuç olarak şirketler, hedeflerine ulaşarak istedikleri sonuçları almak için organizasyonel yapılarını değiştirebilmektedir.

McKinsey’in araştırmasına göre, “Örgütsel yeniden tasarım” çabalarının dörtte birinden azı başarılı olabiliyor. Üçte biri ise uygulamadan sonra ya hedeflerine ulaşamıyor ya da performansını arttıramıyor. Deneyimlere göre iyi yürütülen bir yeniden tasarım; daha motive çalışanlar, daha fazla kararlılık ve daha güçlü bir yönetimle de karşılığını bulabiliyor. Bu nedenle organizasyonel değişim sürecinin başarılı olabilmesi için üzerinde önemle durulması gereken bazı noktalar var.

Örgütsel değişimi başarıyla uygulamanın 9 yolu

1- Uzun vadeli stratejik hedeflere odaklanın

2- Mevcut durumu iyi analiz edin ve bu analiz için yeterli zamanı kendinize tanıyın

3- Doğru planı seçme konusunda kararlı olun

4- Sınırların ötesine geçmeyi deneyin

5- Doğru yeteneklerle çalışma konusunda titiz olun

6- Çalışanlarınıza yeni bakış açıları kazandırın

7- Kısa ve uzun vadeli başarıyı ölçen metrikler oluşturun

8- Şirketinizdeki liderlerin doğru iletişim kurduğundan emin olun

9- Geçiş sürecindeki riskleri iyi yönetin

Bu 9 maddenin de gösterdiği gibi organizasyonel değişime gitmeden önce, geçiş sürecinde ve sonrasında yapılması gerekenler var. Bu maddelerin özenle yerine getirilmesi sizi amacınıza ulaştıracak en önemli püf noktası aslında. Mevcut durumunuzu analiz ettikten sonra, uygulanabilir ve gerçekçi bir yol haritası izlemeniz işinizi kolaylaştıracak, sizi başarıya ulaştıracaktır.

Konuk Yazar: Hakan Selahi / İK Danışmanı ve Eğitmen

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.