MNG Kargo İnsan Kaynakları ve Hukuktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Seda Kaplan Erdoğan ile şirketin; işe alım süreçlerini, pandemi döneminde değişen İK uygulamalarını ve gelecek planlarını konuştuk.
Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu an bünyenizde kaç kişi çalışıyor?
2003 yılında kurulan MNG Kargo 850’den fazla şube/acentesi, 9 tanesi Teknolojik Aktarma Merkezi olmak üzere toplam 27 aktarma merkezi, 35 minihub, 14 bölge müdürlüğü ve yaklaşık 3500 kara taşıma aracı ile hizmet veriyor. Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna ve dünyada 220 farklı ülkede, günde 700 bin adrese dünya standartlarında hizmet ulaştıran Türkiye’nin lider kargo şirketlerindeniz. Şirketimizde, şube yapılanmamızın %70’ini oluşturan acentelerimiz dahil 11.000’in üzerinde kişi çalışıyor ve kadın çalışanlarımız toplam çalışan sayısının %20’sini oluşturuyor.
Firmanızdaki İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?
Genel Müdür Yardımcılığı ve İcra Kurulu Üyeliği seviyesinde temsil edilen İnsan Kaynakları Fonksiyonumuz uçtan uca tüm İK süreçlerini yönetiyor. Bu süreçlerin yönetimini ana hatları ile İşe Alım ve İşveren Markası Yönetimi, Eğitim, Gelişim ve İç İletişim, Ücretlendirme ve Performans Yönetimi, Bordro ve Özlük İşleri ile Endüstriyel İlişkiler ve İSG Departmanlarımız ile sağlıyoruz.
Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?
MNG Kargo olarak, boş kadroları alanında yetkin ve profesyonel adaylarla doldurmanın şirket başarısına büyük katkı sağladığına inanıyoruz. Her bir çalışan şirkete önemli katkılar sunmak üzere işe alınır. Bu katkıyı ve başarıyı sağlamak için de işe alım süreçlerimizi “Doğru İşe, Doğru İnsan İlkesinden” hareketle kurum kültürü esas alınarak yürütmekteyiz.
Sektörde yeniliklere, değişime öncülük eden bir firmayız, dolayısıyla adaylarda aradığımız önemli yetkinliklerin başında; değişim yönetimi, inovasyon, sürekli öğrenme ve gelişim geliyor. Sektör olarak hızlı, dinamik bir çalışma ortamına sahibiz. Bu doğrultuda çalışanlarımızın problem çözme ve analiz becerisi, sonuç odaklılık, esneklik ve müşteri odaklılık gibi yetkinliklere sahip olması bizim için oldukça önemli.
Başarılı bir şirket olma yolunda en önemli kaynağımızın çalışanlarımız olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple aradığımız niteliklere ve yetkinliklere sahip en iyi adayı seçmek için işe alım sürecimizde mülakatların yanı sıra birçok farklı değerlendirme uygulamalarından da faydalanıyoruz. Kişilik envanteri, değerlendirme merkezi uygulamaları, teknik test, yetkinlik bazlı mülakat teknikleri ve vaka çalışmalarıyla birlikte en doğru adayı belirlemeyi, pozisyona ve işe en uygun adayı şirketimize kazandırmayı hedefliyoruz.
Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?
Saha kadrolarımız başta olmak üzere şirket genelinde çalışanlarımızın motivasyonunu ve hizmet kalitesini arttırmayı teşvik eden çok sayıda tanıma, takdir ve ödüllendirme sistemlerimiz mevcut. Bununla birlikte çalışanın ailesini de kapsayacak şekilde genişletilebilen Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortası imkanları sunmaktayız. Yılbaşı ve Dini Bayramlar başta olmak üzere özel günlerde tüm çalışanlarımız için hazırladığımız hediye paketleri ile bu günlerin heyecanını birlikte yaşamayı ve bizler için değerli olduklarını hatırlatmayı hedefliyoruz.
Açık iletişimin ve şeffaflığın en temel motivasyon unsuru olduğunun bilinciyle düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz “İç İletişim Buluşmaları”mızda şirket yönetimi ve çalışanlarımızı bir araya getiriyoruz. Soru cevap seansları ile şeffaf bir şekilde hedeflerden ve hedeflerin gerçekleşme oranlarından bahsediyor ve çalışanlarımızın her konuda bilgilenmelerini sağlıyoruz. Bu buluşmalarımızı pandemi sebebiyle online platforma taşıdık ve düzenli olarak sürdürmeye devam ediyoruz.
Çalışanlarımızın sesine her platformdan kulak vermeye çalışıyoruz. Bu sebeple her yıl aralık ayında acentelerimiz dahil tüm çalışanlarımızı dahil ederek bağımsız araştırma şirketleri ile “Çalışan Memnuniyeti Anketi” sürecimizi uyguluyoruz. Anket sonuçlarına göre şirket genelinde tüm yöneticiler ve çalışan fokus grupları ile değerlendirme görüşmeleri yaparak gelişim alanlarımız için aksiyon planları hazırlıyor, bu planların hayata geçirilmesini sağlıyoruz.
Diğer yandan saha çalışanlarımız müşteri memnuniyeti anketleri ile değerlendiriliyor. Bu anketler sonucunda ek kazanç elde etme imkanına da sahip oluyorlar. Ayrıca bu anketler sonucunda başarılı olan çalışanlarımız icra kurulumuz ve CEO’muz ile online ortamda bir araya da geliyorlar.
Pandemi süreci İK uygulamalarınızı nasıl şekillendirdi?
Pandemi sürecinde birçok kurum ve kuruluşta olduğu gibi MNG Kargo’da da birçok İK sürecinde değişiklikler oldu. İşe alım süreçlerimizin tamamını online olarak yürütüyoruz. Tüm eğitim ve gelişim programlarımızı da online platforma taşıdık. Mesai düzenimizde düzenlemeler yaparak, özellikle kalabalık ekiplerin bir arada yer aldığı lokasyonlarımızda uzaktan çalışma modeli uyguladık. Bütün toplantılarımız dijital platformlar üzerine taşındı. Alınan tüm kararlarımızda önce sağlık ve can güvenliği mottosu ile pandemi sürecini yönetmeye devam ediyoruz.
Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?
MNG Kargo olarak 2021 yılındaki en temel odak alanlarımız “Müşteri Memnuniyeti, Kalite, Verimlilik ve Dijitalizasyon.” Tüm projelerimiz de bu çerçevede belirlendi ve stratejik önceliklerine göre proje listemize alındı.