Herkes hayatının belli bir ortalamanın üstünde olmasını istiyor, ama bunun için sizce ne kadar çaba sarf ediyor? Aslında, iş dünyasında ve hayatta başarılı olmak çoğu zaman tutarlı, çalışkan ve disiplinli olmaya bağlı. Bu 3 temel kavramdan yola çıkan uzmanlar, başarılı insanların günlük hayatlarında sıkça yaptığı alışkanlıkları analiz etti ve 17 ortak alışkanlık gözlemledi.
1- Erken kalkmak
Güne erken başlamak her bakımdan kazandıran bir alışkanlık. Başarılı insanların çoğu da sabah erken kalkarak günlerini en iyi şekilde planlayabiliyor. Bu planın içerisinde; iyi bir kahvaltı, spor, işleri düzene koyma ve zamanında bitirmenin yanında, aileye ve özel zevklere zaman ayırmak da var.
2- Ilık duş almak
Sabahları vücuda değen basınçlı su, bedeni ve zihni uyandırıyor. Özellikle soğuk suyla duş almak, kılcal damarların beyne daha fazla oksijen yaymasını sağlıyor. Bu da beyni güçlendiren oldukça önemli bir nokta.
3- Fiziksel aktiviteye zaman ayırmak
Hayatın işten ibaret olmadığını farkında olarak, kişisel zevklere de zaman ayırmak gerekiyor. Unutmayın ki bulunacağınız her ortam, sizi hem sosyal hem de profesyonel anlamda besleyecektir.
4- Kısa molalar vermek
Çalışırken düzenli ve kısa molalar vermek, işe adaptasyonu arttırırken, daha verimli çalışma olanağı da sağlıyor.
5- Nicelik yerine kaliteye odaklanmak
Çoğu lider performanslarını nicelik bazında değerlendirir. Bugün kaç toplantı yaptım? Kaç kişiyle bağlantı kurdum? Kaç tane e-postaya cevap verdim? Aslında bu soruların rakamsal sonuçlarına odaklanmak yerine, ne kadar nitelikli aksiyonlar alındığına odaklanmak gerekiyor.
6- Uzun vadeli iyileştirmeler için zaman ayırmak
Kısa vadeli sorunların ya da ihtiyaçların giderilmesi için zaman harcayarak genelde bir mesai günü sonlanır. Ancak büyük resmi görebilmek adına uzun vadeli işler için de günün belli bir bölümünü ayırmak gerekiyor.
7- Problem çözmeye odaklanmak
İş listenizdeki yapılacakların yanına bir tik atmanın daha ötesinde bir şeye odaklanmak gerekiyor ki o da bir sorunu çözüme kavuşturmak. Çözüm odaklı yaklaşımınızla o gün içinde hangi problemi ortadan kaldırdığınızı düşünün.
8- Evcil hayvanlarla bir arada olmak
Köpek, kedi ya da herhangi bir evcil hayvan beslemek, hayatta küçük gibi görünen ancak oldukça dengeleyici olan bir alışkanlık kazandırıyor.
9- Mutlu olmaya zaman ayırmak
Genellikle göz ardı edilen, ancak çok önemli olan iki şey ise neşe ve uykudur. Neşe, insanı mutlu, yaratıcı ve üretken yapar. Uyku da zihinsel yenilenme için oldukça önemlidir. Bu nedenle uykunuzu da belli bir düzene oturtmalı ve olabildiğince bu düzeni bozmamalısınız.
10- Meditasyon yapmayı önemsemek
Gün içerisinde oldukça strese maruz kalıyoruz ve stres faktörleriyle başa çıkabilmek için en etkili araçlardan biri güne meditasyon yaparak başlamak. Meditasyon yaptığınızda, önünüzdeki zorlukları üstlenmeden önce kendinizi sakinleştirebilir, yoğun sürece kendinizi hazırlayabilirsiniz.
11- Ürünü takip etmek
Sahip olduğunuz ürünü her gün kontrol edin. Kullanıcının deneyimine bağlı kalarak ürünün geliştirilmesini sağlayabilmek için bu gerçekten önemli. Bu nedenle ister yönetici isterseniz de uzman olun, gözünüz hep ürününüzde olsun.
12- Metrikleri kontrol etmek
Yüksek performanslı bir şirket yaratmanın en iyi yolu, yapılan ölçümlerin sonuçlarını iyi değerlendirmekle mümkün. Bu nedenle gerçekçi hedefler koymalı ve bu hedeflerin sonuçlarını iyi değerlendirmelisiniz.
13- Kendine doğru soruları sormak
Şirket olarak doğru yönde mi ilerliyoruz? Zor bir dönemden geçiyor muyuz? Gelir ve gider durumumuz nasıl? gibi sorularla mevcut durumu sorgulamalı ve buna göre kararlarınızı şekillendirmelisiniz.
14- Dinlemeyi bilmek
Dinleme kültürü oluşturmak, bütünüyle şirket kültürünü geliştirmek için zorunludur. Soruları/Sorunları dinleyerek, gözlemleyerek siz de doğru soruları sorabilir ve sonuca ulaşabilirsiniz. Çalışanlarla kurulan açık diyalog, iş birlikçi bir öğrenme ortamı yaratır ve şirketlerin gelişimine katkı sağlar.
15- Gözlem yapmak
Aynı sektörden ya da farklı sektörlerdeki kişilerin neler yaptığını yakından takip etmek, hangi stratejilerle sorunlara yaklaştıklarını bilmek oldukça önemli. Böylece daha stratejik planlar yapabilirsiniz.
16- İş dışı bir aktivite edinmek
İş dışında yapmaktan hoşlandığınız bir hobinizin olması size kendinizi iyi hissettirecek özel bir alan yaratır ve olumsuz enerjilerden kurtulmanızı sağlar. Bu da bir sonraki iş gününe karşı sizi daha motive ederek başarılı olmanıza destek olur.
17- Başarıyı görselleştirmek
Buradaki görselleştirmeden kastedilen şey, başarılı olduğunu düşünerek, bunun gözünün önünde bir canlandırmasını yapmaktır. Böylece tamamlanmasını istediğiniz işler ya da kazanmayı hayal ettiğiniz başarılarınız için daha motive olabilirsiniz.
Kaynak: Pocket
Yorum yapmak ister misin?