İş ya da özel hayatta başarılar kadar başarısızlıklar, mutluluklar kadar mutsuzluklar da var. Tüm bu süreçte insanları en fazla zorlayan duygulardan biri olan suçlulukla baş edebilmek için İletişim ve yaşam danışmanı Beral Fişekçi, bakın neler öneriyor?
Yaşamın dengesini yakalamak çoğu zaman zor. Sınırlı ve korkular içindeki zihinsel bedenin, hayatın genişliğini ve sınırsızlığını algılaması da kolay olmuyor. Hayatın sınırsız olasılıklarıyla insanın sınırlı dualitesi arasındaki çelişkinin azalması, insanın zihinsel negatif yanlarını yönetebilmesiyle doğru orantılı.
Örneğin;
-Yarın geçireceğiniz toplantı sürecinde kendinizi çok da güvende ve rahat hissetmeyebilirsiniz.
-Bir aşamaya geliyor, orada kalıyor ve bir türlü terfi edemiyor da olabilirsiniz.
-Çaresizlik hissiniz yakanızı uzun zamandır bırakmıyor ve kendinizi sıkışmış hissediyor olabilirsiniz.
-Mekanlar, şehirler, işler değiştiriyor olmanıza rağmen değersizlik hissiniz her deneyiminizde, içinizde kale gibi duruyor olabilir.
-Sürekli benzer olayların içinde kaldığınızı hissediyor da olabilirsiniz.
-Hayatınızdan insanlar çıkıyor ve siz bu gidiş karşısında eli kolu bağlı kalmış hissediyor olabilirsiniz.
Bu tip yorucu ve hayatın gidişatını engelleyen o kadar çok baskın duygu var ki bu duyguların belki de en büyüklerinden biri suçluluk duygusu.
Sıradan bir durum karşısında bile, bilinçaltı düzleminde suçluluk duygusu; bazı kişilerde “Benim yüzümden mi acaba?” şeklinde sinik bir yapı ya da bazı kişilerde “Senin yüzünden!” şeklinde asi bir yapıyla otomatik olarak dışarı çıkar. Her iki halde de bilinçaltı kendini suçlu zannetmektedir. Bana sorarsanız bu zan, zihnin en büyük karmaşası.
Çünkü siz, onun “gerçek” olduğu fikrini edinirsiniz ve bir suçlu gibi yaşamınızı sürdürürsünüz. Suç varsa ceza olmalıdır. Bu durumda kendini suçlu zanneden kişi, farkında olmadan kendini cezalandırmak ister ve ızdıraplı hayat senaryoları yaratarak suçlu hissettiren insanları hayatına çeker ya da birilerini suçlayacağı olayları yaratır. Hastalıklar, büyük mücadelelerle bir şey elde etme, kendine zorba davranan kişilerle ilişkiler ve dahası. Hepsi bir acı alanı yaratır ve bu acı ile beslenme hali de sözde suça ceza verme amacıyla gelişmiştir.
Suçluluk duygusu baskın olan kişilerin, bu duygularını daha dengeli hale getirebilmeleri için ihtiyaç duydukları şey, başta kendileri olmak üzere ailesini ve arkadaş çevresini “bağışmaları”dır. Bağışlamak için de “kabul etme” bilinci zihne oturtulmalıdır. Her deneyiminizi, hayatınızdaki her insanın varlığını kabul ettiğinizde, bağışlamaya daha yakın olursunuz. Bu da bilinçaltındaki suçluluğu eritmeye başlar. Kendini yüksek potansiyelde yaşamaya layık gören her insan, suçluluk duygusunu da nötrlemiş demektir.
Kendinize ara ara “yaşamın içinde olmaya, sevilmeye, önemsenmeye, değer görmeye, kabul görmeye hakkım var ve ben buna layık olanım” demeniz, bilinçaltınızı olumlu yöne sevk etmenize yardımcı olacaktır. Bu şekilde hem iş hem de sosyal hayatınızda başarıyı daha kolay yakalayabilirsiniz.
Konuk Yazar: İletişim ve yaşam danışmanı Beral Fişekçi
Yorum yapmak ister misin?