Başarısız liderliğin göstergeleri

Bir yöneticinin nasıl bir lider olduğunu öğrenmek için elbette en doğru adres takımındaki çalışanlar. Entrepreneur adlı site tarafından yapılan araştırmaya göre iş yerinden ayrılan çalışanların yüzde 70’i ayrılma nedenlerinin “yöneticileri” olduğunu söylüyor.

kotu lider

İş yerinde huzurlu ve verimli çalışmanın anahtarı iyi takım arkadaşları ve açık iletişim kurabilen bir yöneticiden geçiyor. Aksi halde çalışanlar çoğunlukla yüksek maaşlara ve piyasanın üstünde sosyal haklara rağmen iş yerinden ayrılmaya karar veriyor. Entreprenur adlı sitenin çalışanlarla lider davranışları üzerine yaptığı bir araştırmaya göre istifa nedenlerinin başında yöneticiyle anlaşamamak ya da mobbinge uğramak geliyor. Araştırmada sık görülen negatif yönetici özellikleri de belirlenmiş.

İşte çalışanlara göre kötü liderliğin işaretleri:

“Burada işler böyle yürüyor, beğenmezsen gidersin”

Çalışanlar bu ifade temelli bir yaklaşımla sık karşılaştıklarını belirtiyor. Oysa iyi bir liderin aksine çevresindeki fikirleri dinlemesi, kendisini lider yapanın ekibi olduğunu unutmaması gerekiyor. Çalışanlar elbette ürettikleri projelere ve fikirlere değer veren, iletişimden çekinmedikleri yöneticileri el üstünde tutuyor.

Yüzeysel

Araştırmada ortaya çıkan ikinci özellik yöneticinin fazlasıyla yüzeysel olması, sürekli gülmesi ve yakın gözükmesi, ama çalışanını aslında dinlememesi, işleri bildiği gibi yapması. Bu ilk maddenin farklı bir versiyonu olarak ortaya çıkıyor. Bu yönetici özelliğinde tehdit ya da mobbing yok ama yönetici aslında yine sadece kendi isteğini yapıyor.

Mikro yönetim

Her şeyi kendisi yapmaya çalışan, ekibine sorumluluk vermekten kaçınan ve onlara güvenmeyen yönetici özelliği dile getirilen bir diğer negatif özellik. Bu yönetici türünde de çalışanlar potansiyellerini ortaya koyamadıkları bir çalışma ortamında yer almak istemiyor.

Rakam saplantısı

Çalışanlar tarafından eleştirilen bir diğer özellik de yöneticinin ekibini iyi tanımaması, onlarla ilişki kurmak için zaman harcamaması ve sadece rakamsal verilere ve süreçlere odaklanmış olması. Bu durumda da çalışanlar kendilerini değersiz hissediyor.

Kontrolsüz duygular

Bu özellikte de duygusal zeka konusu öne çıkıyor. Çalışanlar, duygularını kontrol edemeyen, çabuk sinirlenen, çabuk sevinen, empati kuramayan, insanları sevmediğini belli eden kısacası tüm duygularını ekibine yansıtan bir yönetici çeşidinin üstünde duruyor ve bunun ekip çalışması açısından yıpratıcılığını vurguluyor.

Gizemli

Kendi hayatına dair hiçbir şey paylaşmayan, çalışanlarıyla sohbet etmeyen, onlara kişiliği hakkında ipucu vermeyen, dolayısıyla ekibinin kendisinden çekinmesine neden olan bu yönetici türünde de çalışanlar çalışma ortamlarında kendilerini rahat hissetmediklerini ve iş yerine bağlılık duymadıklarını ifade ediyor.

Bilgisizlik

Çalışanlara göre bir diğer kötü yöneticilik özelliği de bilgisizlik. Buna göre bazı temel becerilerle bir şekilde liderlik pozisyonuna gelmiş ama yeni trendlere, teknolojik gelişmelere ve pazarlama tekniklerine hakim olmayan yöneticiler ekiplerini de geriye götürüyor.

 

Ege Üniversitesi'nin ardından Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim yüksek lisansı yaptı. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.