İş dünyasında bedenimizin adeta bir mikroskop altında olduğunu düşünebiliriz. Doğru beden dili başta yönetici pozisyonları olmak üzere her tür çalışan için çok önemli. Esnek, dürüst ve hedefe yönelik iş ilişkileri kurabilmek için vücudun bir bütün olarak karşı tarafta nasıl bir etki uyandırdığının bilincinde olmak şart. Peki, özen gösterilmeyen bir beden dili karşı tarafta nasıl bir his uyandırıyor?
Örneğin toplantı odasına arka arkaya iki kişi giriyor. İlkinin postürü güçlü ve başı dik, omuzları geride, herkesle göz teması kurarak gülümsüyor ve ardından yerine oturuyor. Arkasından giren kişinin ise omuzları aşağıda, dik durmuyor, ayaklarını sürüyor ve kollarını sallayarak yürüyor. Göz teması kurmadığı gibi doğrudan yerine oturuyor. Bu iki kişi ile ilgili ilk izleniminiz nasıl olurdu?
Beden dili ilk izlenim için çok önemli. Odaya giren ikinci kişi işinde çok daha başarılı ve yetenekli olsa da onu gören kişi ilk etapta bıkkın, toplantının amacından uzak ve iletişim kurmayı sevmeyen biri olduğunu düşünebilir. İlk örneğimiz ise sadece vücut dilinin verdiği mesaj dolayısıyla kurduğu ilişkilerde daha başarılı olabilir ve bu da kariyerine elbette olumlu yansıyacaktır. Dolayısıyla tüm yeteneklerine rağmen ikinci örneğin beden dili konusunda kendisini geliştirmesinin kariyeri açısından çok önemli olduğu tespitini yapabiliriz.
Yanlış beden dili kendisini nasıl belli ediyor?
Göz teması
Göz teması kurmayan kişi özgüvensiz, ilgisiz ve hatta sinirli sanılabiliyor. Karşı tarafla iletişimin ilk yolu gözünün içine bakmaktan geçiyor ve göz teması kurulmadığında daha en başından güvensiz bir ilişkinin temelleri atılıyor. Bu nedenle ilk kez tanışılan kişi başta olmak üzere herkesle göz teması kurmak çok önemli.
Postür
Postüre dikkat edilmemesi durumu da kişinin ilgisiz ve güvensiz görünmesine neden olabiliyor. Zayıf postürü olan, dik durmayan, yürüyüşüne ve el kol hareketlerine dikkat etmeyen kişiler de ilk etapta negatif bir şekilde etiketlenebiliyor. Omuzları ve başı dik tutmak, kolların kontrollü olması ve düzgün yürüyüş şart.
Tokalaşma
Özellikle ilk kez tanışılan kişide göz teması ve tokalaşma birbirinin tamamlayıcısı iki önemli etken. Karşı tarafa eli güvensiz bir şekilde uzatmak, güvenle kavramamak ve hemen geri çekmek negatif etki uyandırabiliyor. Karşı taraf çok da önemsenmediğini hissediyor ve bu da onu güvensiz sulara sürüklüyor. Güven ilişkisi kurulmadan sağlıklı bir iş ilişkisi kurabilmek mümkün değil. Bu nedenle eli sıkıca kavramak, hemen geri çekmemek ve tokalaşırken gülümseyerek göz teması kurmak çok önemli.
Beden dilimizi nasıl iyileştiririz?
Hiçbir şey için geç olmadığı gibi beden dili üzerine çalışmak için de asla geç değil. Bunun için internet bile yeterli bir kaynak. İlgili makalelere ve doğru duruş stillerine bakılabilir. Beden dili ile ilgili videolar izlenebilir, uzmanlardan destek alınabilir. Sadece iş değil normal hayatta da doğru vücut diline sahip olmanın işleri kolaylaştıracağı, çevremize pozitif insanları ve olayları çağıracağı kesin.
Yorum yapmak ister misin?